Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

agrarszektor.hu
Így történik a hortenzia szaporítása magról, a bugás hortenzia metszése tavasszal. A hortenzia metszése mikor javallott, hortenzia milyen földet szeret, mikor virágzik a hortenzia?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kertészkedés szerelmesei számára a hortenzia és a bugás hortenzia mindig az örök kedvencek egyikei lesznek, hiszen túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egyik legszebb kerti növényről van szó, amit csak ültethetünk. Cikkünkben a hortenzia gondozása kapcsán osztunk meg hasznos tudnivalókat, hogy biztos sikerrel vághassunk neki ennek a nagyszerű virágos növénynek a termesztéséhez. Tudd meg, a hortenzia ültetése mikor esedékes, hogyan történjen a hortenzia szaporítása magról, illetve a hortenzia szaporítása hajtásról miért jó módszer! Eláruljuk, mikor virágzik a hortenzia és a hortenzia miért nem virágzik egyes esetekben!

A kerti hortenzia

A kerti hortenzia a hortenziafélék számos taggal bővelkedő családjának legismertebb tagja, elterjedt és népszerű kerti dísznövény, amelyet színpompás virágai miatt tartanak. A hortenzia Japánból származik, ahol már évszázadok óta ismert kerti növény volt, ám Európába csak az 1800-as években jutott el - az észak-európai országokban hamar népszerű lett, mára már számos, különféle virágú és növekedésű fajtáját ismerjük.

A kerti hortenzia 1-1,5 m magasságúra megnövő, lombhullató cserje, félgömb alakú virágait több kisebb virág alkotja, ebből sok meddő. A hortenzia virágai a fehér, a piros, a kék, a rózsaszín és a sárga színek bármilyen változatában előfordulnak: a virágok színét gyakran befolyásolja a növény kalcium- és nitrogénellátottsága. A hortenzia alapvetően kerti növény, ám egyes fajtáit szobanövényként is tarthatjuk, cserépben.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Mikor virágzik a hortenzia?

A hortenzia sokak számára összekapcsolódik a májussal, ugyanis az elsőáldozásra hagyományosan nevelnek új hortenziákat, ám a kerti hortenzia a szabadban többnyire csak augusztustól nyílik. Vásárolhatunk olyan hortenziafajtákat is, amelyek kifejezetten őszi virágzásúak, illetve népszerűek azok a hortenziabokrok is, amelyeknek a levelei ősszel vörösesbarnára színeződnek, kifejezetten dekoratív bokrokat eredményezve.

A hortenzia gondozása: a hortenzia milyen földet szeret?

A hortenzia a tápanyagokban gazdag, jó vízvezető képességű, savanykás talajt kedveli. Az ültetőközeg befolyásolhatja a hortenzia színét: ha a talaj nagyon meszes, a kék hortenzia lila vagy rózsaszín színt ölthet, a káliumtól kékebb virágok jönnek létre, a fehér fajtákat pedig nem befolyásolják az ásványisók. A hortenzia nem szereti a száraz talajt és a túl erős napfényt, ezért félárnyékos helyre kell ültetnünk. Ha tűző napnak van kitéve, a virágok összezsugorodhatnak.

A hortenzia teleltetése

A hortenzia alapvetően fagytűrő cserje, ám a fiatal növényekre érdemes odafigyelni. Ha cserépben tartjuk, hűvös, de nem fényhiányos pincében teleltessük át, ha a hortenzia ki van ültetve, akkor pedig érdemes a töveket télire letakarni.

A hortenzia ültetése: a hortenzia ültetése mikor esedékes?

A frissen vásárolt hortenzia bármikor kiültethető a szabadba, ám a helyválasztásnál kísérjük figyelemmel a hortenzia fent leírt igényeit is! Ha a hortenzia átültetése a cél, érdemes kivárnunk a virágzás végét (augusztus, szeptember), így a növénynek decemberig lesz elég ideje, hogy meggyökeresedjen. Ha konténeres hortenziát vásároltunk, készítsük elő az ültetésre: helyezzük vízbe, hogy gyökerei jól megszívhassák magukat, az ültetésig pedig tartsuk árnyékos, szélvédett helyen. A sérült ágakat, leveleket távolítsuk el. Az ültetés során tartsuk észben, hogy a hortenziából nagy bokrok fejlődnek ki, éppen ezért helyezzük őket egymástól 3 méterre.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Készítsünk ültetőgödröt, keverjük el a talajt egy kis tőzeges komposzttal, ugyanis a hortenzia a savanykás közeget szereti. Az ültetőgödrök legyenek nagyok, a belehelyezett növény gyökereit gomolyítsuk össze, majd betakarás után tövét locsoljuk meg bővízzel. Ügyeljünk rá, hogy a hortenzia gyökere jól be legyen takarva, a szára pedig a földfelszín fölött legyen. A gyökérzet takarásához használhatunk takaróanyagokat is, például komposztmulcsot, ami megakadályozza, hogy a talaj fölmelegedjen a hortenzia körül.

A kerti hortenzia metszése tavasszal

A kerti hortenzia metszése tavasszal, kora márciusban, vagy a tél végi enyhe időben történik. Az elvirágzott hortenzia félgömböket érdemes télire a növényen hagyni, hogy azok megvédjék az új rügyeket. Tavasszal metsszük le ezeket az elvirágzott szárakat az első életerős rügypárig. Az idős hortenzia bokrokra több figyelmet kell fordítani: a legidősebb vesszők közül tavasszal el kell távolítanunk 1-2 darabot, hogy teret adjunk a fiatalabb, erősebb virágzó vesszőknek.

Ha egy hortenzia nagyon gyengének vagy elhanyagoltnak tűnik, folyamodhatunk radikálisabb megoldásokhoz is: újítsuk meg az egész bokrot azzal, hogy az összes vesszőt tövig metsszük. Ha a hortenzia metszése eszerint történik, egy évig nélkülöznünk kell a hortenzia virágait, ám később a növény meghálálja majd. Ha tavaszi fagykár érte a növényt, akkor is metsszük vissza, illetve érdemes eltávolítanunk a szabálytalanul növő vesszőket is.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

A hortenzia szaporítása hajtásról (hortenzia dugványozás)

A hortenzia szaporítása hajtásról egyszerűbb, mint gondolnánk: a nyár elején/közepén vegyünk le az anyanövényről körülbelül 15 cm-es ceruzavastagságú hajtásokat, ezeknek távolítsuk el az alsó leveleit. A dugvány utolsó 1 centijét mártsuk gyökereztető hormonba, majd ültessük el laza szerkezetű ültetőközegbe. Hogy az új hortenzia gyökerei biztosan kifejlődjenek, locsoljuk meg a közeget jól, majd vonjuk be a növény cserepét nejlonzacskóval/fóliával úgy, hogy a levelek ne érintkezzenek azzal. Minden nap szellőztessük meg a hortenzia dugványokat és ügyeljünk arra is, hogy a hortenzia ültetőközeg folyamatosan nedves maradjon. Amikor beindult a dugvány levelesedése, eltávolíthatjuk a fóliát.

A kerti hortenzia szaporítása tőosztással

A hortenzia szaporítása tőosztással is történhet: ehhez ki kell ásnunk egy nagyobb, egészséges tövet és leválasztani róla az új hajtásokat. Egy hortenzia tövet egyszerre maximum háromfelé szedjünk, az új hajtásokat pedig ültessük el a fent leírtak szerint, kedvező ültetőközegbe.

A hortenzia szaporítása bujtással

A rugalmas, lehajló szárú cserjék bujtással is szaporíthatóak, ám ez egy kevésbé népszerű módja a hortenzia szaporításának. Ilyenkor a növény nyugalmi állapotában fogunk egy alsó vesszőt, és olyan mély árokba temetjük, hogy csak a felső 2-3, fejlettebb rügy látszódjon ki - ez a bujtás később meggyökeresedik, ha megfelelő a talaj víz- és tápanyagtartalma. Egy bujtásból egy darab új növényt lehet nevelni.

A hortenzia szaporítása magról: lehetséges?

A hortenzia szaporítása magról is történhet, ám ezt a módszert ritkán ajánljuk, ugyanis a magról szaporított hortenzia rengeteg időt és figyelmet igényel. Ha mégis szeretnénk megpróbálni, kora tavasszal ültessük el a hortenzia magjait tápanyagban gazdag, folyamatosan nedves ültetőközegbe, viszont arra is oda kell figyelnünk, hogy ne öntözzük túl, hiszen az végzetes lehet a növényre nézve. A magról szaporított hortenzia is hozhat szép bokrokat, ám számoljunk azzal is, hogy ezek a növények nem fognak az első évben virágokat bontani. Lehetőség szerint a kerti hortenzia szaporitása során válasszuk inkább a fent leírt módszerek valamelyikét.

Hortenzia kisokos: a hortenzia gondozása, ültetése, a hortenzia szaporítása hajtásról és magról, a kerti hortenzia metszése, bugás hortenzia

Bugás hortenzia: miben más a bugás hortenzia gondozása?

Habár a bugás hortenzia nem olyan elterjedt és népszerű, mint a kerti hortenzia, szépségében nem marad le mögötte. A bugás hortenzia szintúgy Japánból és Délkelet-Ázsiából származik, mint ismertebb rokona, a kerti hortenzia, ám bokrai még nagyobbra is megnőhetnek. A bugás hortenzia metszése, ültetése és gondozása megegyezik a kerti hortenzia kapcsán felmerült igényeknek és feladatoknak, hiszen alapvetően nagyon hasonló növényekről van szó, a fő eltérést a virág alakjában figyelhetjük meg.

Miért nem virágzik a hortenzia?

Időnként előfordulhat, hogy hiába adjuk meg a figyelmet növényünknek, a hortenzia nem virágzik ki. Ennek okát leginkább a hortenzia fajtájában keressük: egyes fajtáknak nem megfelelő a magyarországi éghajlat. Előfordulhat, hogy túl hideg a tél, amit a hortenzia idősebb, virágot hozó ágai nem bírnak ki, így elmaradhat a virágzás. A virágtalan hortenziát eredményezheti még az is, ha a talajban túl sok a nitrogén, a foszfor pedig elégtelen mennyiségű: ezesetben a növény a lombfejlesztésre koncentrál, a virágzás pedig gyér marad.

Képi és videós segédanyagok

A hortenzia szaporítása képekkel és videós segítséggel sokkal könnyebb, ugyanis, ha rajzokat, hanganyagot követünk, egyszerűbb lesz a hortenzia gondozása is. Ha nagyon bizonytalanok vagyunk és nem szeretnénk kárt tenni a növényben, érdemes egy hortenzia metszése video segítségével ráhangolódnunk a kertészeti munkákra, a gyakorlott növénytermesztők tanácsait követve.

A hortenzia ültetése és gondozása: kinek ajánljuk?

A hortenzia, ha jól gondozzuk, augusztusban a kert legszebb ékköve lehet: fiatalabb korában, főleg, ha mi ültettük, figyelemigényesebb, illetve a hortenzia metszése tavasszal is egy olyan feladat, amire nagy figyelmet kell fordítanunk. Javasoljuk, hogy ha teljesen kezdő kertészek vagyunk, ne a hortenzia legyen az első növényünk, de ha mégis próbálkozunk vele, a hortenzia szaporítása dugványozással történjen, mert úgy a legegyszerűbb.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?