Muskátli-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben az ültetéskor

Muskátli-kisokos nemcsak kezdőknek: ezeket rontják el a legtöbben az ültetéskor

agrarszektor.hu
Ki ne álmodott volna egy elpusztíthatatlan növényről? Egy olyan egész szezonban bőségesen virágzó növényről, ami alig igényel törődést és az új kertészeket sem ijeszti meg. Olyanról, ami jól tűri a nyári kánikulát, de zivatarok sem tesznek kárt benne. A muskátli lendületes növekedésével és bőséges virágaival a legtapasztalanabb kertésznek is sikerélményt nyújt - és ehhez csak néhány egyszerű gondozással kapcsolatos szabályt kell betartani.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A koronavírus-járvány lezárásai alatt milliók kezdtek új hobbik felfedezésébe és sokan a kertészkedés mellett döntöttek - írja közleményében a Pelargonium for Europe. Remek választás a muskátli azoknak, akik nincs még csak ismerkednek a kertészkedéssel és azoknak is, akik csak valami igazán egyszerű gondozást igénylő gyönyörű színes virággal dobnák fel a kertjüket vagy erkélyüket. A Pelargonium for Europe szakértői összegyűjtöttek néhány tippet a kezdőknek - és a nem annyira kezdőknek -, hogy a lehető legszebben és legtovább virágozzanak növényeik.

Válaszd ki a neked való muskátlit

Ha új vagy a hobbikertészek világában, a közönséges muskátli vagy másnéven sávoslevelű muskátli éppen neked való. A kertészetekben és faiskolákban minden tavasszal és nyáron rengeteg egyenes, bokros, színes virágú muskátlit találunk. A borostyánlevelű muskátli is nagyszerű választás, kedvelt helye az erkély, ahol jól mutat akár felfuttatva, akár hajtásait lógva hagyva.

A fagyok után ültesd el

Nem ritka, hogy a muskátlik már májusban virágozni kezdenek, de fontos, hogy a szabadba csak a fagyok után ültessük ki. Ahhoz, hogy a virágok erejük teljében költözzenek kinti helyükre, hozzá kell szoktatni őket a kinti levegőhöz. Épp olyan ez, mint amikor a nyári melegből a hideg medencébe csobbanunk - szinte sokkolja a szervezetet. A szoktatás, azaz megkeményítés azt jelenti, hogy a növényeket egy-két hétre napközben a szabadba helyezik, mielőtt végleg kiültetik. Ez segíti a virágokat elkerülni a sokkot, amely hátráltatná egészséges fejlődésüket.

Ültesd szellősen

Bár a muskátlik gyorsan növekednek, figyelnünk kell, hogy semmiképp ne ültessük el túl korán. Ha már megszokták a hűvösebb kinti levegőt, az ültetés során fontos, hogy az egyes növények között kb. 20 cm távolságot hagyjunk - ez teret enged a növekedéshez, és a levegő áramlását is lehetővé teszi a levelek között, amivel elkerülhetjük a nedves, meleg időben kialakuló penészesedést.

Napra helyezd

A muskátlik nemcsak tűrik, de imádják a napsütést, a déli napsütést is örömmel viselik. Félárnyékban is jól érzik magukat, bár minél több fényt kapnak, annál bőségesebben és intenzívebb színekben virágoznak. Az északi fekvésű erkély viszont nem megfelelő környezet. Tipp: A muskátli a nap felé nő. Ha gyönyörű növényeket szeretnél, forgasd el a cserepes muskátlit minden héten 90 fokkal, hogy minden oldalról elegendő fényt kapjanak.

Öntözd okosan

A muskátli eredetileg Dél-Afrikából származik, ahol a hosszabb szárazság nem ritka. A muskátlik jól viselik ezeket az időszakokat, húsos leveleikben és vastag szárukban rengeteg folyadékot tárolnak, így az ideiglenes vízhiány általában nem okoz maradandó károsodást. A bőséges és folyamatos virágzáshoz azonban a muskátliknak rendszeres öntözésre van szükségük. Napsütéses időszakokban naponta öntözd a növényeket, lehetőleg reggel szobahőmérsékletű, állott vízzel. Különösen forró napokon az esti második öntözés sem árt. Fontos, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen, de ne is legyen teljesen elázva. Megjegyzés: Ha esős lenne az idő, akkor se hagyd abba az öntözést, hiszen gyakran a növényeknél a levélzet néha olyan vastag, hogy az esővíz egyáltalán nem éri el a földet.

Egy kis extra segítség

Mint úgynevezett "éhes" növények, a muskátliknak magas a tápanyagigényük. Kiváló minőségű, megfelelő tápanyagmennyiségű tápoldatot használva kielégíthetjük a növények néhány hétre vonatkozó igényeit. Tipp: A kávézacc kiváló olcsó, természetes tápanyagot jelent a muskátli számára, mivel éppen megfelelő kálium-, nitrogén- és foszforelegyet tartalmaz. Hetente egyszer oldj fel kis mennyiségű kávét vízben - egy evőkanál elegendő 10 liter vízhez -, vagy a kávézaccot kiszárítva keverd bele a talajba a növény gyökerei körül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?