
Itt van, minden, amit az őszi búza vetőmagokról tudni kell: mutatjuk
Az utóbbi években a termésbiztonság, valamint a környezeti stressztényezőkkel szembeni ellenállás került a legfontosabb tulajdonságok közé.
A juhfark a nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, ami a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít.
A juhfark jellemzői
A juhfark Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája. A származása vitatott: Ausztria vagy Magyarország; sokan Stájerországból valónak tartják. Legfontosabb termőhelye a Somló, ahol jelentős új telepítései is vannak. Előfordul továbbá a Balatonfüred-csopaki borvidéken a Mecsekalján, az Etyek-Buda körzetben a Balaton környékén és a mai Szlovákia területén megtalálható Kürt községhez tartozó borvidéken is.
A juhfark karakteres, tüzes, határozott savú, egyedi illatú bor. Az érlelést meghálálja, egyesek úgy tartják, hogy 2-3 évesen, mások szerint 6-8 évesen érheti el a legharmonikusabb állapotát. A juhfark a somlói borvidék specialitása. Máshol is megterem, de a Somló-hegy vulkanikus-bazaltos talaja kedvez igazán a fajtának. Bogyói sárgásak, vékony héjúak, levesesek, zamatosak. A hegy dél, dél-nyugati területei igazán jók a termesztéséhez. Itt megtalálható az igazi srétes bazalttalaj és a megfelelő mennyiségű napfény. Plusz érdekesség, hogy a borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története egészen a XVIII. századba nyúlik vissza.
A juhfark és a bor
Bora a megfelelő kezelés esetén szalmasárga, illata kevésbé jelleges tiszta szőlővirág jellegű. Kevésbé aromás, ugyanakkor utóíze az olaszrizlinghez hasonló mandulás kesernyével jellemezhető. A fajta legnagyobb előnye, hogy szerény illatával és ízével kiválóan tudja megmutatni a termőhely jellegzetességeit. A fajta különlegessége, hogy még a teljes érettségben vagy akár a töppedt késői szüreteléskor is megbízható savtartalommal szüretelhető és emiatt a juhfarkból készült bor jó esélyekkel őrzi meg akár 6-8 éven át is a frissességét. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat.
Az utóbbi években a termésbiztonság, valamint a környezeti stressztényezőkkel szembeni ellenállás került a legfontosabb tulajdonságok közé.
2025 első 36 hetében a ketreces tartásból származó étkezési tojás (M+L méret) csomagolóhelyi ára 63,30 forint volt darabonként.
Nagy szükség lenne digitálisan képzett élelmiszeripari mérnökökre itthon, akik képesek egyszerre érteni a technológiához és a digitalizációhoz.
A szántóföldi növénytermesztés és a sertéstartás területén is éreztetik hatásukat a világméretű változások.
A rizs a világ egyik legfontosabb alapélelmiszere, sok érdekesség van vele kapcsolatban, kezdve a termesztésétől, a feldolgozási lehetőségekig.
Kukorica vagy kalászos után vetett kalászosokban a Fuzárium fajok szaporító képletei a talajban felszaporodhatnak, elsősorban a talajban található növényi maradványokon telelnek át.
A KUHN Optimer rövidtárcsa nagy munkaszélességgel, stabil mélységtartással és alacsony vonóerőigénnyel kínál hatékony, gazdaságos tarlóhántást.