![Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban](https://cdn.agrarszektor.hu/images/articles/lead/2024/07/1721218754-7jzJVsbYn_sm.jpg)
Fillérekért veszik a szilvát az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban
Az idei időjárás 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál, így a szilvaszezon is elkezdődött hazánkban.
A juhfark a nevét a hosszú, hengeres, tömött fürtjéről kapta, ami a juh farkához hasonlít. Bora egyedi illatú, különböző csonthéjas gyümölcsök illatának elegyére hasonlít.
A juhfark jellemzői
A juhfark Magyarország egyik legősibb szőlőfajtája. A származása vitatott: Ausztria vagy Magyarország; sokan Stájerországból valónak tartják. Legfontosabb termőhelye a Somló, ahol jelentős új telepítései is vannak. Előfordul továbbá a Balatonfüred-csopaki borvidéken a Mecsekalján, az Etyek-Buda körzetben a Balaton környékén és a mai Szlovákia területén megtalálható Kürt községhez tartozó borvidéken is.
A juhfark karakteres, tüzes, határozott savú, egyedi illatú bor. Az érlelést meghálálja, egyesek úgy tartják, hogy 2-3 évesen, mások szerint 6-8 évesen érheti el a legharmonikusabb állapotát. A juhfark a somlói borvidék specialitása. Máshol is megterem, de a Somló-hegy vulkanikus-bazaltos talaja kedvez igazán a fajtának. Bogyói sárgásak, vékony héjúak, levesesek, zamatosak. A hegy dél, dél-nyugati területei igazán jók a termesztéséhez. Itt megtalálható az igazi srétes bazalttalaj és a megfelelő mennyiségű napfény. Plusz érdekesség, hogy a borfogyasztók többsége a juhfarkot tartja a nászéjszakák borának. Ennek története egészen a XVIII. századba nyúlik vissza.
A juhfark és a bor
Bora a megfelelő kezelés esetén szalmasárga, illata kevésbé jelleges tiszta szőlővirág jellegű. Kevésbé aromás, ugyanakkor utóíze az olaszrizlinghez hasonló mandulás kesernyével jellemezhető. A fajta legnagyobb előnye, hogy szerény illatával és ízével kiválóan tudja megmutatni a termőhely jellegzetességeit. A fajta különlegessége, hogy még a teljes érettségben vagy akár a töppedt késői szüreteléskor is megbízható savtartalommal szüretelhető és emiatt a juhfarkból készült bor jó esélyekkel őrzi meg akár 6-8 éven át is a frissességét. Fahordós érlelés nélkül szinte élvezhetetlenül érdes, rosszabb esetben nyers és durva savakat mutat.
Az idei időjárás 2-3 héttel előrébb jár a megszokottnál, így a szilvaszezon is elkezdődött hazánkban.
A malmok szerint kénytelenek az árakkal versenyezni a jobb búzáért, mások szerint a fogyasztók nem fogadnák el a drágulást.
A klímaválság egyszerre több olyan problémát is okoz a mezőgazdaságban, amiből egy is elég lenne.
Aggasztja a FAO-t a madárinfluenza riasztó mértékű terjedése az ázsiai térségben.
A madárinfluenza kapcsán Magyarország és Európa egyelőre úgy tűnik, fellélegezhet, de a baj nem múlt el.
EGYBŐL KETTŐ! - Tények, lehetőségek, megoldások… számoljon a KITE-vel!
Az eltérő évjáratokhoz és szélsőségekhez való alkalmazkodás a kulcs, a fokozott stressztolerancia határozza meg a nemesítési irányokat kalászosban.
2024. augusztus 9. és augusztus 11. között
A gyár fennállásának 60. évében.