Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a szobanövények tisztításakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Fakók és fénytelenek a szobanövényeid levelei? Ne ess kétségbe, sokan ugyanis bele sem gondolnak abba, hogy nem feltételnül egészségügyi problémáról van szó, hanem pusztán koszos, poros, szennyezett a növény, ezen a helyzeten pedig nagyon könnyen változtathatunk és javíthatunk akár házilag is. Öszegyűjtöttünk néhány pofonegyszerű és fillérekből megoldható tippet, amikkel percek alatt fényessé és tisztává varázsolhatod a kedvenceidet a lakásban.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Érdemes néhány hetente időt szánni a szobanövények tisztítására, fényesítésére, hosszú távon ugyanis rengeteg betegségtől megóvhatjuk így növényeinket. Ráadásul fillérekből, házilag is készíthetünk olyan tisztítószereket, amikkel pár perc alatt újjá varázsolhatjuk kedvenceinket - írja a balconygardenweb.com

1. Ecetes levélfényesítő

Az ecet tökéletes arra, hogy a leveleken lévő zsírt, port, illetve egyéb szennyeződéseket eltávolítsuk vele, ráadásul elpusztítja a káros baktériumokat és gombákat is, és hetekig fényessé varázsolja a leveleket. Keverj össze 4 csésze tiszta, szűrt vizet, negyed teáskanál ecetet, 1-2 csepp mosogatószert és 2 csepp kókuszolajat, majd az oldatba áztatva, egy puha, mikroszálas kendővel töröljük át a leveleket, végül egy száraz pamutronggyal menjünk át újra rajtuk. 

2. Próbáld ki az úgynevezett tejes keveréket is!

A tej csodákat képes tenni a növényekkel, és amellett, hogy a levelek tisztítására is alkalmas, a lisztharmat és egyéb gombás fertőzések ellen is nagyon hatékony. Mindössze annyit kell tenned, hogy összekeversz 30-70 százalékos arányban fölözött tejet és vizet, áztass az oldatba egy tiszta rongyot, és töröld át a leveleket alul és felül is.

3. Neem olaj a kártevők ellen

A Neem olajat sokan igazi csodaszerként ismerik, hiszen nemcsak a levelek fényesítésére, tisztítására használhatjuk, de olyan kártevők elpusztítására is alkalmas, mint a takácsatka, a penész, vagy akár a levéltetű. Keverj össze egy teáskanál koncentrált Neem olajat, fél evőkanál mosogatószert és egy gallon vizet egy spray-palackban. Rázd össze alaposan, permetezd rá az elegyet egy tiszta kendőre, majd töröld át a keverékkel a leveleket.

4. Epsom-só a tiszta és fényes levelekért 

Az Epsom-sóval nemcsak tisztává, de dússá is varázsolhatjuk szobanövényeinket, emellett elősegíthetjük a fotoszintézist is. Keverj el egy evőkanál Epsom-sót két liter vízzel egy spray-palackban, rázd össze az oldatot alaposan, permetezd rá a növényekre, és hagyd egy-két percig hatni a tápanyagot. Ha ezzel megvagy, töröld át a leveleket, és távolítsd el a rajtuk maradt elegyet.

5. Használj bedörzsölőszeszt!

Boltokban lehet kapni úgynevezett bedörzsölőszeszt, ami tökéletesen alkalmas a levelek tisztán és fényesen tartására. Keverj össze egy evőkanál bedörzsölőszeszt és 500 milliliter vizet egy spray-palackban, rázd össze alaposan, permetezd rá a keveréket a levelekre, majd töröld át őket egy tiszta kendővel. 

6. Banánhéjjal levelet tisztítani? Lehetséges!

Ez egy igazán különleges módszer a por eltávolítására a levelekről, ugyanakkor érdemes kipróbálni, mert szuperül működik, banánhéj pedig szinte minden háztartásban akad. Mindössze annyit kell tenned, hogy nem dobod ki a héjat, miután megetted a banánt, csak a belső, fehér részével átdörzsölöd a növények leveleit. Ha ezzel megvagy, töröld át egy tiszta ronggyal a leveleket, és láss csodát, máris fényes és tiszta lombozatot kapsz. 

Gyors tipp

Használhatsz egyszerűen csak egy langyos vízbe mártott pamutkendőt is a levelek tisztításához, illetve fényesítéséhez, így is könnyedén eltávolíthatod a szennyeződéseket, és gyorsan fényessé varázsolhatod a leveleket. Érdemes odafigyelni arra, hogy a fent említett trükkök bármelyikének alkalmazása után megfelelően le kell törölni a leveleket, hogy ne maradjon rajtuk semmilyen bevonat, amely akadályozhatja a növényt a fotoszintézisben. Emellett ne tedd a növényt közvetlen napfényre azt követően, hogy megtisztítottad őket, ellenkező esetben könnyen megégetheti őket a nap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?