Kész, vége? Teljesen eltűnhet a banán a magyar boltok polcairól

Kész, vége? Teljesen eltűnhet a banán a magyar boltok polcairól

agrarszektor.hu
Nem elég, hogy az 1980-as évek óta pusztítja az új Panama-kór Európa és a világ kedvenc banánfajtáját, most egy másik gyilkos ellensége is heves támadásba lendült, ez pedig az úgynevezett Sigatoka-betegség. Ez is egy gyilkos gombafajta, amely a banáncserje élettartamát 30 évről 2-3 évre csökkenti, termését pedig elpusztítja. Mindez azért aggasztó, mert félő, hogy a népszerű fajta végleg eltűnhet a boltok polcairól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyszer már teljesen kipusztult egy népszerű banánfajta, a globális kereskedelem sztárja, az úgynevezett gros michel - írja az Index.. Őt az első Panama-kór vitte el, és helyét az általunk ismert Cavendish-fajták foglalták el, amelyek nem voltak ugyan annyira finomak, de ellenálltak a pusztító penészgombának. Az öröm nem tartott sokáig, a nyolcvanas évek végén felbukkant egy mutáció (TR4-törzs), amely a mai napig megállíthatatlanul terjed minden kontinensen. Ez nemcsak azért aggasztó, mert elődjéhez hasonlóan a Cavendish-fajták is eltűnhetnek örökre a polcokról, hanem mert a forró égöv országaiban csaknem 400 millió ember alapélelmiszere a sárga gyümölcs.

Már a vadászó-gyűjtögető népek is szemet vetettek rá, a világ egyik legrégebben termesztett gyümölcse. Tízezer évvel ezelőtt már fogyasztották Délkelet-Ázsiában. De nem az eredeti őserdei vadbanánt (Musa acuminata), mert az ehetetlen, tele van kemény magokkal, hanem annak magtalan variánsait. Ilyenek a globális export 95 százalékát adó Cavendish-fajták is. Habár több mint száz fajtáját termesztik, genetikailag csaknem teljesen azonos mind. Pont ezért annyira védtelenek a betegségekkel szemben. Mint például a járványként terjedő levélgombával, a fekete sigatoka gombával szemben is. A leveleket és ezzel az egész növényt szétroncsoló kórokozó az új Panama-kórral együtt olyan pusztítást végez a világ banánfarmjain, hogy az már a Cavendish-fajták fennmaradását veszélyezteti.

Különféle növényvédő szerekkel eddig úgy-ahogy féken tudták tartani a betegség terjedését, ám a Wageningeni Egyetem és Kutatóintézet (WUR) holland kutatói nemrégiben megkongatták a vészharangot. Annyira életképes ugyanis a sigatoka gomba, hogy hiába fejlesztik ki ellene az újabb és újabb vegyszereket, rövid idő alatt ellenállóvá válik. Egyelőre a kórokozók állnak nyerésre, a növénybiológusok pedig jobb híján a Cavendish génjeinek módosításában bízhatnak. Csakhogy hosszú évekbe telik egy molekulárisan módosított, mutatós és finom fajta kifejlesztése, és félő, hogy mire a polcokra kerül, már alig emlékszünk egykori kedvencünkre. És akkor még a genetikailag módosított növényekkel szembeni erőteljes gyanakvással is meg kellene küzdeni.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03