Sokan hibáznak a szobanövények gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

agrarszektor.hu
Sokan azonnal kétségbeesnek, amikor azt tapasztalják, hogy szobanövényük valamilyen okból kifolyólag, láthatólag elindult a pusztulás útján. Nem minden esetben érdemes azonban aggódni, van ugyanis néhány bevált praktika, amiket ha bevetünk, könnyedén feléleszthetjük kedvencünket. Gyakran azzal követjük el a legnagyobb hibát, ha felelőtlenül próbáljuk megmenteni növényünket, sokszor azonban apróságokon múlik az élete.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nem kell azonnal pánikba esni, ha azt tapasztalod, hogy haldoklik a szobanövényed, ez a pusztulás ugyanis nem minden esetben végzetes. Mindössze arra figyelj oda, hogy a megfelelő praktikákat használd, és könnyedén felélesztheted kedvencedet. Összegyűjtöttünk néhány tuti tippet, amelyekkel garantáltan megmentheted a szobanövényed - írja a balconygardenweb.com. 

1. Helyezd a növényt friss termőföldbe, esetleg új cserépbe

A legtöbb növény idővel bizony kinövi a helyét, és a termőföld is elhasznált lesz számára. Érdemes ilyenkor meglazítanunk a talajt, óvatosan kiásni a gyökereket és friss földbe helyezni a növényt. Ha azt tapasztaljuk, hogy a gyökerek már alig férnek el a cserépben, cseréljük ki azt is, és tegyük nagyobb edénybe a növényt.

2. Ellenőrizd a leveleket

A hullámos, sérült, elszíneződött, deformálódott levelek általában valamilyen kártevő vagy betegség jelei. Ellenőrizzük tehát gyakran a lombozatot, illetve a szárakat, és ha problémát észlelünk cselekedjünk azonnal.

3. Kerüld a túlöntözést

A túlöntözés az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a szobanövények gondozása során, és ez okozza a legtöbb esetben a pusztulásukat is. A túl sok víz ugyanis sokszor gyökérrothadáshoz és halványuló levelekhez vezet. Kerüljük tehát a "rendszeres" locsolást, és törekedjünk arra, hogy csak akkor kapjon vizet a növényünk, amikor a talaj felső rétege már valóban száraz.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Távolítsd el a száraz, sérült leveleket és szárakat

Könnyedén feléleszthetjük haldokló növényünket azzal, ha eltávolítjuk róla a száraz, esetleg sérült részeket. Ezzel segíthetjük ugyanis a növényt abban, hogy az energiáit az egészséges levelek, illetve lomb növekedésére fordítsa. Minden esetben vágjuk le tehát az elhalt leveleket, szárakat kedvencünkről.

5. Változtasd meg a növény helyét

A túl sok, de a túl kevés napfény is megölheti a szobanövényünket. Ha fekete vagy barna foltokat észlelünk a lombon, az bizony sok esetben az erős napsütés következménye. Ilyenkor első dolgunk, hogy eltávolítjuk a sérült leveleket, majd áthelyezzük a növényt egy kevésbé napos helyre. Ha sárguló, esetleg hulló leveleket találunk, akkor bizony a kevés napfény lesz a bűnös, ilyenkor szintén szabaduljunk meg az elhalt részektől, majd tegyük át kedvencünket egy naposabb helyre.

6. Figyelj a helyes műtrágyázásra

A műtrágya megfelelő használatával kiegyensúlyozott növényeket nevelhetünk, ellenkező esetben elszíneződött lombozat és lassú növekedés lesz a "jutalmunk". Az egyes bolti szereknél érdemes a csomagoláson tájékozódni a helyes adagolásról, de készíthetünk különböző "házi műtrágyákat" is kávézaccból, banánhéjból vagy tojáshéjból. Ne feledjük, hogy télen kerüljük a túlzott műtrágyázást, ilyenkor ugyanis a sok tápanyag károsíthatja a gyökereket.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Növeld a páratartalmat

Ha túl száraz a levegő a helyiségben, akkor a szobanövények levele hamar törékennyé és szárazzá válik. Ne tegyük tehát olyan helyre őket, ahol klíma-, vagy fűtőberendezés, esetleg radiátor van a közelben. Igyekezzünk gondoskodni a megfelelő páratartalomról, ha tehetjük, akkor valamilyen párásító berendezés segítségével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?