Elképesztő, mi mindenre jó a kávé a kertben: így tuningolhatod fel vele a növényeket

Elképesztő, mi mindenre jó a kávé a kertben: így tuningolhatod fel vele a növényeket

agrarszektor.hu
A kávézacc a legtöbb háztartásban a kukában végzi, pedig hasznosan is fel lehet használni, ráadásul nem is akárhogyan. A kávé ugyanis - megfelelő mennyiségben fogyasztva - nemcsak az emberre lehet pozitív hatással, de számtalan jótékony tulajdonsága van a kert és a növények számára is. Ráadásul felhasználhatjuk a már kihűlt kávét is, műtrágyaként ugyanis igazi csodaszer a kertben. Összegyűjtöttük, mi mindenre lehet alkalmazni ezt a sokak által imádott forró italt a kertben, így nemcsak a testünk, de a növényeink is jól járnak majd.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sokan nem is gondolnák, de a kávé nemcsak az emberi szervezetre van jótékony hatással, - megfelelő mértékben fogyasztva természetesen - de a növények és a kertünk számára is igazi csodaszer - írja a balconygardenweb.com. A kávé ugyanis számtalan olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek miatt a kert több pontján is hasznát vehetjük, tehetjük akár a komposztba, jó hatással van a rózsákra, távol tartja a házi kedvenceket a kerttől, és megfelelő mennyiségben még mulcsnak is használható.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

1. Zöldségtermesztés kávézaccban

A kávé nemcsak az emberre, de a növényekre is jótékony hatással van, érdemes tehát megtartani a kávézaccot és felhasználni a kertben. Nagy előnye, hogy folyamatos nitrogénellátást biztosít a növények számára, ráadásul képes minimálisan csökkenteni a talaj pH-ját is, így segítve a növények erőteljes és egészséges növekedését. Tegyünk körülbelül 15 centiméter mélységben a talajba kávézaccot ültetéskor, így nemcsak tápanyagot juttatunk majd ki, de a gombák és a kórokozók megjelenését is hátráltathatjuk. Ha mindez nem lenne elég, természetesen a földhöz is hozzákeverhetjük még pluszban a kávézaccot. 

2. Használjuk mulcsnak

A kávézacc mulcsnak is kitűnő, megakadályozza ugyanis a gyomosodást, és a talaj légáteresztő képességét is javítja. Nem árt azonban tudni, hogy a zacc finom textúrája miatt csak durvább talajtakarókkal kombinálva használható mulcsnak, önmagában alkalmazva ugyanis kiszáríthatja és tömörítheti a talajt, valamint elzárhatja előle a nedvességet. A jótékony hatás elérése érdekében rétegezzük a zaccot a durvább textúrájú mulcsokkal úgy, mint egy vékony réteg zaccra kerüljön egy vastagabb réteg darabosabb talajtakaró, és így tovább. 

3. A kávézacc kitűnő trágya a rózsabokrok számára 

A kávé, magas nitrogéntartalma miatt kitűnő tápanyag a növények, így a rózsák számára is. Emelett ha csak kis mértékben is, de képes megváltoztatni a talaj pH-ját, a kávézacc pedig javítja a talaj textúráját, valamint légáteresztő képességét, ezáltal pedig megfelelő közeget teremt a talajban élő giliszták számára, ráadásul a virágzást is segíti. 

4. Segít távol tartani a meztelen csigákat

A meztelen csigák a kertek egyik legnagyobb ellenségei, a legtöbben számtalan módszert kipróbáltak már ellenük. Sokan nem tudják, de a kávézacc tökéletes eszköz lehet a kártevők elriasztására, mindössze annyit kell tennünk, hogy a növények köré szórunk egy tetemesebb mennyiséget. Ezzel a módszerrel több szempontból is jól járunk, hiszen mivel a meztelen csigák utálják a kávét, biztosan távol tarthatjuk őket a kerttől, emellett ez egy olcsó és organikus módszer, szemben a különböző vegyszerekkel.

5. Előzzük meg a gombás megbetegedések kialakulását

A kávé nagyon jó partner lehet a különböző gombás megbetegedések elleni küzdelemben, köszönhetően savasabb kémhatásának. Szórjuk a talajra, illetve a növények köré, és a bomlás során olyan anyagokat szabadít majd fel, amelyek megvédik kertünket a gombáktól. Egy szó mint száz, az őrölt kávé kitűnő természetes penész- és gombaölő, tehát ha marad egy marékkal kávéfőzés után, akkor szórjuk azon növények köré, amelyek hajlamosak az ilyen megbetegedésekre.

6. Távol tartja a házi kedvenceket a kerttől

A kávézacc, vagy akár a kávébab is tökéletes lehet a házi kedvencek távol tartására a kerttől. Szórjuk a kert, illetve a növények köré a kettő közül bármelyiket, de használjuk őket kombinálva is, az állatok ugyanis nem bírják a kávé szagát/illatát, így biztosan nem merészkednek majd a kertünk közelébe.

7. Tegyünk kávézaccot a komposztba

A kávézacc foszfort, káliumot, magnéziumot és rezet tartalmaz, így a komposztba téve kitűnően tudja biztosítani ezeket a tápayangokat a lebomlás során. Emellett mivel enyhén savas, és nitrogénben gazdag, elősegíti majd a növények erőteljes és egészséges növekedését. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy mivel a kávé enyhén savas, érdemes olyan anyagot is a komposztba tennünk, amellyel a pH-t megfelelő szintre tudjuk hozni.

8. A főtt kávé kitűnő folyékony műtrágya a növények számára

Ha véletlenül megfeledkeztünk a kávénkról, amely időközben kihűlt, és nincs kedvünk felmelegíteni, viszont vannak növényeink, vagy akár kertünk, akkor ne öntsük ki a megmaradt hideg kávét. A savasabb közeget kedvelő növények ugyanis meghálálják majd, ha meglocsoljuk vele őket, ráadásul plusz nitrogénhez is hozzájuthatnak, amely az erős és szép zöld szár kialakulásáért is felelős. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?