Elképesztő, mi mindenre jó a kávé a kertben: így tuningolhatod fel vele a növényeket

A kávézacc a legtöbb háztartásban a kukában végzi, pedig hasznosan is fel lehet használni, ráadásul nem is akárhogyan. A kávé ugyanis - megfelelő mennyiségben fogyasztva - nemcsak az emberre lehet pozitív hatással, de számtalan jótékony tulajdonsága van a kert és a növények számára is. Ráadásul felhasználhatjuk a már kihűlt kávét is, műtrágyaként ugyanis igazi csodaszer a kertben. Összegyűjtöttük, mi mindenre lehet alkalmazni ezt a sokak által imádott forró italt a kertben, így nemcsak a testünk, de a növényeink is jól járnak majd.

Sokan nem is gondolnák, de a kávé nemcsak az emberi szervezetre van jótékony hatással, - megfelelő mértékben fogyasztva természetesen - de a növények és a kertünk számára is igazi csodaszer - írja a balconygardenweb.com. A kávé ugyanis számtalan olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek miatt a kert több pontján is hasznát vehetjük, tehetjük akár a komposztba, jó hatással van a rózsákra, távol tartja a házi kedvenceket a kerttől, és megfelelő mennyiségben még mulcsnak is használható.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

1. Zöldségtermesztés kávézaccban

A kávé nemcsak az emberre, de a növényekre is jótékony hatással van, érdemes tehát megtartani a kávézaccot és felhasználni a kertben. Nagy előnye, hogy folyamatos nitrogénellátást biztosít a növények számára, ráadásul képes minimálisan csökkenteni a talaj pH-ját is, így segítve a növények erőteljes és egészséges növekedését. Tegyünk körülbelül 15 centiméter mélységben a talajba kávézaccot ültetéskor, így nemcsak tápanyagot juttatunk majd ki, de a gombák és a kórokozók megjelenését is hátráltathatjuk. Ha mindez nem lenne elég, természetesen a földhöz is hozzákeverhetjük még pluszban a kávézaccot. 

2. Használjuk mulcsnak

A kávézacc mulcsnak is kitűnő, megakadályozza ugyanis a gyomosodást, és a talaj légáteresztő képességét is javítja. Nem árt azonban tudni, hogy a zacc finom textúrája miatt csak durvább talajtakarókkal kombinálva használható mulcsnak, önmagában alkalmazva ugyanis kiszáríthatja és tömörítheti a talajt, valamint elzárhatja előle a nedvességet. A jótékony hatás elérése érdekében rétegezzük a zaccot a durvább textúrájú mulcsokkal úgy, mint egy vékony réteg zaccra kerüljön egy vastagabb réteg darabosabb talajtakaró, és így tovább. 

3. A kávézacc kitűnő trágya a rózsabokrok számára 

A kávé, magas nitrogéntartalma miatt kitűnő tápanyag a növények, így a rózsák számára is. Emelett ha csak kis mértékben is, de képes megváltoztatni a talaj pH-ját, a kávézacc pedig javítja a talaj textúráját, valamint légáteresztő képességét, ezáltal pedig megfelelő közeget teremt a talajban élő giliszták számára, ráadásul a virágzást is segíti. 

4. Segít távol tartani a meztelen csigákat

A meztelen csigák a kertek egyik legnagyobb ellenségei, a legtöbben számtalan módszert kipróbáltak már ellenük. Sokan nem tudják, de a kávézacc tökéletes eszköz lehet a kártevők elriasztására, mindössze annyit kell tennünk, hogy a növények köré szórunk egy tetemesebb mennyiséget. Ezzel a módszerrel több szempontból is jól járunk, hiszen mivel a meztelen csigák utálják a kávét, biztosan távol tarthatjuk őket a kerttől, emellett ez egy olcsó és organikus módszer, szemben a különböző vegyszerekkel.

5. Előzzük meg a gombás megbetegedések kialakulását

A kávé nagyon jó partner lehet a különböző gombás megbetegedések elleni küzdelemben, köszönhetően savasabb kémhatásának. Szórjuk a talajra, illetve a növények köré, és a bomlás során olyan anyagokat szabadít majd fel, amelyek megvédik kertünket a gombáktól. Egy szó mint száz, az őrölt kávé kitűnő természetes penész- és gombaölő, tehát ha marad egy marékkal kávéfőzés után, akkor szórjuk azon növények köré, amelyek hajlamosak az ilyen megbetegedésekre.

6. Távol tartja a házi kedvenceket a kerttől

A kávézacc, vagy akár a kávébab is tökéletes lehet a házi kedvencek távol tartására a kerttől. Szórjuk a kert, illetve a növények köré a kettő közül bármelyiket, de használjuk őket kombinálva is, az állatok ugyanis nem bírják a kávé szagát/illatát, így biztosan nem merészkednek majd a kertünk közelébe.

7. Tegyünk kávézaccot a komposztba

A kávézacc foszfort, káliumot, magnéziumot és rezet tartalmaz, így a komposztba téve kitűnően tudja biztosítani ezeket a tápayangokat a lebomlás során. Emellett mivel enyhén savas, és nitrogénben gazdag, elősegíti majd a növények erőteljes és egészséges növekedését. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy mivel a kávé enyhén savas, érdemes olyan anyagot is a komposztba tennünk, amellyel a pH-t megfelelő szintre tudjuk hozni.

8. A főtt kávé kitűnő folyékony műtrágya a növények számára

Ha véletlenül megfeledkeztünk a kávénkról, amely időközben kihűlt, és nincs kedvünk felmelegíteni, viszont vannak növényeink, vagy akár kertünk, akkor ne öntsük ki a megmaradt hideg kávét. A savasabb közeget kedvelő növények ugyanis meghálálják majd, ha meglocsoljuk vele őket, ráadásul plusz nitrogénhez is hozzájuthatnak, amely az erős és szép zöld szár kialakulásáért is felelős. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tuti tippek, hogy a közelébe se menjenek többé a cicák a növényeidnek.
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tarthatod távol a macskákat a kertedtől