Elárulta a titkot a szakértő: így szabadulhatsz meg örökre a vakondoktól

Elárulta a titkot a szakértő: így szabadulhatsz meg örökre a vakondoktól

agrarszektor.hu
Az mindenképpen komoly jelzés, ha elszaporodnak a kertben a vakondtúrások. És bár ezek az állatok szándékosan nem ártanak a növényeknek, járataik ásásakor kidönthetik a palántákat és elcsúfíthatják a pázsitot. De vajon barátként, vagy ellenségként kell tekinteni rájuk? A szakértő nemcsak erre a kérdésre válaszolt, de azt is elárulta, milyen hathatós módszereket és trükköket lehet bevetni ellenük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A díszkert-tulajdonosok régi ellenségként tekintenek a vakondokra, amely állatok kétségkívül meg tudják nehezíteni a szép és egységes pázsit létesítését. Ahhoz azonban, hogy megértsük, mi is okozza a gyepet elcsúfító túrásokat, kicsit meg kell ismernünk magát a vakondot - olvasható a HelloVidék oldalán

Ez egy emlősállat, ami a hiedelmekkel ellentétben nem alszik téli álmot. Föld alatti életmódjában nagy segítségére vannak ásólábai, amellyel a kötöttebb talajokat is fel tudja lazítani. Járataiban könnyen és gyorsan mozog. A vakond szemei egészen aprók, az állat teljesen vak. Ezzel szemben hallása kitűnő (habár fülkagylója nincs, de mozgatható bőrredő fedi a hallójáratát) és szaglása kifinomult: könnyedén felkutatja és levadássza a talajban élő pajorokat. A vakond éjjel-nappal aktív lehet. Saját bioritmusa szerint cselekszik, de a földfelszínre ritkán jön ki. Sokan nem is gondolnánk, de a vakond igen gyorsan fut és úszik is, ha szüksége van rá. Tehát, az ürgével ellentétben, képtelenség vízzel kiönteni

- magyarázta Kósa Dániel kertészmérnök.

A szakember kiemelte, hogy a vakond egy indikátorfaj, ugyanúgy, mint a hangya. Megjelenése ugyanis azt üzeni a kertész számára, hogy a kerttel komoly gond van: tele van talajlakó kártevővel. Ha a kertünkben sok a vakondtúrás, akkor ez az állat jól érzi magát, mert bőségesen el van látva kedvenc táplálékaival: gilisztákkal, lótetvekkel, kártevő lárvákkal. A vakond egyébként képes naponta testtömegének másfélszeresét elfogyasztani ezekből a kerti kártevőkből. Ráadásul, ha útjába akad, előszeretettel fogyasztja a spanyol meztelencsigákat is, így a kertünkben emiatt is jó szolgálatot tehet.

De hogyan keletkeznek a vakondtúrások?

Amikor a vakond vagy vakondok a járatot készítik, a kiásott földet a kijárat fele mozgatja, és fejének segítségével nyomja a felszínre, amellyel jellegzetes „várat” épít. Fő tápláléka gyűrűsférgekből, főleg gilisztákból áll, de a pajorokat, a rovarokat, és a bogarakat is zsákmányolja. A bogarak közül a cserebogarak, a ganajtúrókat, lótetűket ejti el, amellyel segít minket.

Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy rendkívül hasznos élőlény, mivel a kártevőket gyéríti, azonban káros is lehet, ugyanis járatai ásásával lazíthatja a haszonnövények gyökérrendszereit, valamint a túrásaival a gyepek esztétikai értékét rontja. Ha megkérdezzük a kertbarátokat, hogyan vélekednek a jelenlétéről, valószínű, hogy nem tudnánk ítéletet hozni, ugyanis akinek díszkertje van, szeretné, ha nem költözne be albérlőként ez az állatka. Lennének olyanok, akik viszont a hasznát néznék, és azt mondanák, hogy legyen inkább pár túrás inkább, mit a pajor, vagy lótetű, melyek nagyobb kárt okozhatnak, mint maga a vakond. Tehát megállapíthatjuk, hogy szemlélet kérdése sokszor, hogy egy űzendő betolakodót látnak benne, vagy egy szövetségest, amely segíti a növényvédelmet

- mondta el Kósa Dániel.

Ebben a kérdéskörben - egészítette ki a kertészmérnök - azok vannak előnyben, akik azt mondják, hogy az ingyen kártevőirtás fejében bevállalják azt, hogy itt ott feltúr a kertjükben. Nekik nincs más dolguk, csak annyi, hogy nem háborgatják, és élvezik hasznát!

Vigyázat, a vakond még saját kertünkben is védett állat!

A vakond Magyarországon 1901-óta védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint. Megölése bűncselekménynek számít, így vakondirtás helyett legfeljebb csak vakondriasztásról lehet szó. Bár lehet kapni vakond-mérgeket, de eszünkbe ne jusson ilyesmit bevetni! Hasonló a helyzet az online webshopokban megközelítőleg 7 ezer forintért kapható, úgynevezett VAKOND GUILLOTINE-nal. Ez, mit szépítsünk, egyszerűen lefejezi a kertünkben gyanútlanul ténykedő kis négylábúakat. Ennek használata is tilos, mert nemcsak a vakond eshet áldozatául. Ha mégis meg akarnánk szabadulni a vakondunktól, jóval humáusabb, ha egy élve fogó csapdát szerzünk be, ami nem veszélyezteti az állatot. Ennek ára, online webshopokban szintén 7-8 ezer forint között mozog, de csőcsapdákat találunk már ezer forintos nagyságrendben is. Ezek működési alapelve, hogy a vakondot - befogás után - egy szabad területen el lehet engedni. Ha így járunk el, semmilyen környezetvédelmi törvényt nem sértünk. Ez pockok ellen is hatásos: a befogott, és erdőszélen kiengedett rágcsálónak örülni fognak a ragadozó madarak és a rókák.

Mit tehetnek még azok, akiket zavarnak a vakondtúrások?

Azoknak, akik díszkertet szeretnének, vannak természetes módszerek, amellyel elűzhetik, vagy távol tudják tartani a vakondokat. Ezek közé a következő megoldások tartoznak:

  1. A vakondháló működési elve azon alapul, hogy bárhol is használjuk, telepítés előtt a talajra fektetve egy vakond számára áttörhetetlen gátat képez. Egy alternatív helyettesítője, hogy borókaágakat rakunk a földbe, amelynek szúrós levelei, és ágai meggátolják a feltúrásban.
  2. Az elektromos vakondriasztó az állat érzékeny hallására épül, ugyanis a vakond érzékeny az 1000 Hz alatti hangokra. Ezek az eszközök 100-600 Hz tartományban dolgoznak, melyek a talajban gyorsan terjednek, és irritálják az állatot. Áruk szintén változó, gyártmánytól függő. Online webshopokban az ára 8-9 ezer forint körül mozog.
  3. Szintén egy érzékszervre ható módszer terpentinbe áztatott rongy, mely a kis jószág orrát veszi célba. Az áztatott rongyot a vakond fő járatába kell helyezni. Ezáltal a vakond nem tudja kiszimatolni a zsákmányt, valamint érzékeny orrát zavarja a szag, így menekülőre fogja. A módszer minden bizonnyal hatásos, bár a kérdés, hogy mennyire roncsoljuk a talajt a kijuttatott anyagokkal. Kósa Dániel szerint alternatív és bevált módszer lehet, ha a frissen feltúrt járatok kürtőjébe friss kutyaürüléket helyezünk, ezzel hasonló hatást tudunk elérni, és a talajt sem szennyezzük. Igaz, kell hozzá tűrőképesség a részünkről is.
  4. kávézacc segítségünkre válhat a vakondok elleni harcban is. Csak bele kell önteni a lyukba, és a vakondok - valószínűleg az illata miatt - nem fognak többet arra látogatni. A módszerek nem minden esetben válnak be, mert minden vakond külön egyéniség és más a toleranciaszintje. Ennél a módszernél sajnos sok türelemre és kitartásra van szükség.
  5. Már egy sörösüveg is jó szolgálatot tehet. Ha ugyanis vakondriasztóban gondolkodunk, nem kell egyből a gazdaboltba rohanni, mert hát kinek ne lenne otthon néhány üres sörösüvege, amit azért gyűjtöget, hogy majd egyszer elviszi a szelektív hulladékgyűjtőbe? Ne dobjuk ki, ugyanis a vakond elleni küzdelemben is segítségünkre válhat! A sörösüveg módszer lényege a hangokban rejlik. Ha a hosszú nyakú üveget majdnem a pereméig beássuk a földbe, a légáramlás rezgésbe hozza az üveget, amelynek hangját a vakond nem viseli el. Érdemes több helyre is üveget ásni a kertbe, főleg a túrások közelébe. Szintén a vakondok szempontjából zajkeltő, ha szélforgókat, botra tűzött üres konzerv vagy sörös dobozokat tűzünk a túrásokba. Miközben a szél mozgatja, hangrezgéseket kelt a talajban, ami a vakondnak nem fog tetszeni. Szintén távozásra késztethetjük a kellemetlenkedőt, ha a túrásait elbontjuk, úgy, hogy a járataiba be tudjon fújni a szél. Ez számára veszélyt jelez és menekülni fog. Sajnos ezzel a módszerrel sem tudjuk terelni, hogy merre menjen és előfordulhat, hogy ott jelenik meg az újabb túrás, ahol még nem volt.
  6. Működhet még a meghatározott növények ültetése is, mivel az évek során sok esetben megfigyelték, hogy bizonyos növények jelenlétében nincs vakond aktivitás. Ilyen például a császárkorona (Fritillaria imperalis), mely erős szagú gyökereivel űzi tova az állatot, valamint a nagy sárfű, népies nevén a vakondűző fű (Euphorbia lathyris), mely a kutyatejfélék családjába tartozik, amely sérüléskor jellegzetes, fehér tejszerű váladékot bocsát ki.
  7. Egy furcsa módszer, de jó hatásfokkal alkalmazható az árok ásása aköré a terület köré, amelyet óvni szeretnénk. Ezzel az árokkal meggátoljuk, hogy átjusson a területünkre.

Tudtad? A vakondtúrás a legjobb palántának való föld

A vakondtúrást akár fel is használhatjuk a kertünkben, ugyanis a kis állatka remekül megdolgozza nekünk a talajt, ami - nem mellesleg - garantáltan rovarmentes is lesz. Ezért is érdemes összegyűjteni a vakondtúrás földjét, palántázáshoz vagy ültetéshez felhasználni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03