Szuperhatékony módszer a kertbe: ezzel örökre száműzheted a kártevőket

Szuperhatékony módszer a kertbe: ezzel örökre száműzheted a kártevőket

Nagy Z. Róbert
A családellátó kiskertekben egyre többen szeretnék vegyszer nélkül, vagy minimális növényvédőszer felhasználásával termelni a zöldségeket és gyümölcsöket. Mivel itt kis helyen sokféle növény van ez a változatosság kedvező növényvédelmi szempontból a monokultúrás, üzemi gazdálkodáshoz képest. És számos állat is él a kertben melyek segítenek a kártevők távol tartásában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Rovarhotelt minden kertbe!

A biokertészkedési egyik alapja, hogy növényeink védelme érdekében „fogadjuk el” a hasznos élőlények nyújtotta segítséget, vegyszeres kezelések helyett támaszkodjunk a természetes életközösségek szabályozó szerepére. Legismertebb példa erre, hogy a katicabogár levéltetűt eszik, ami előnyös egy kertben. A hasznos rovarok kertbe csalogatásának egyik jó eszköze a rovarhotel, amivel biztonságos, főleg téli elhelyezést nyújtunk a hasznos állatoknak - rovaroknak - cserébe ezek a kertünk érdekében tevékenykednek. Ezekben a rovarok jó esetben a táplálékukon kívül téli menedéküket, esetleg szaporodási helyüket is a kerten belül találják meg, így itt maradnak. A rovarhotelnek van talajra helyezett, és lábon álló, vagy felfüggesztett változata. Előbbit a földfelszínen futó, mászó fajok is használhatják, utóbbit inkább a repülőrovarok részesítik majd előnyben. A talajra helyezett típus előnye a fajgazdagabb vendéglista, hátránya azonban, hogy nagyobb esőzés esetén az alsó szintek átázhatnak, gyorsabb a korhadás. A lábakon álló tartósabb, de ezt inkább a repülni is képes fajok tudják belakni.

Űzzük, vagy hívjuk?

A kártékony állatok irtására és riasztására már egész iparág épült, hiszen vakond riasztót, egércsapdát, csigaűző szereket, és rovarirtó vegyszereket nagy választékban beszerezhetünk. Ezzel szemben rengeteg hasznos állat van, amelyek segítségünkre lehetnek a kert fenntartásában és a termés megóvásában. Annak eldöntése, hogy a kertben egy állat jelenléte „kártékony”, vagy „hasznos”, az egy önkényes és szubjektív besorolás, hiszen a természet egyensúlyához bizonyos egyedszámban minden élőlényre szükség van. A katicabogár például egy nap alatt akár 180 levéltetvet is képes elfogyasztani, lárváik néhány hetes fejlődésük során akár nyolcszázat is megesznek. Mind a kifejlett bogarak, mind pedig lárváik igen hasznosan pusztítják a levéltetvek mellett a szövőatkákat és pajzstetveket is. A sárga, amerikai 22-pontos katicabogár pedig a lisztharmat gombák telepeit fogyasztja.

A futrinkák éjjel aktív rovarok, közel ezer fajuk ismert, hazánkban is sok él belőlük. Táplálékaik között sok kártékony rovar, azok bábja, lárvái és petéi találhatók. Testsúlyuknak akár háromszorosát is képesek elfogyasztani a táplálkozásuk során naponta. Az apró, emberre veszélytelen fürkészdarazsak lárvái parazitaként számos kártevő rovaron élősködnek. Ezek a gazdaállatokba fúródnak, amelyeket belülről falnak fel. A fürkészdarazsakat üvegházakban is alkalmazzák levéltetvek, gubacstetvek és aknázó legyek ellen. Egyetlen fürkészdarázs nőstény 200-1000 tetűbe rakhat tojásokat.

A zengőlegyek lárvái a levéltetvek, pajzstetvek, atkák, legyek ritkítása terén tevékenykednek. A kifejlett egyedeknek pedig virágnektárra, pollenre és mézharmatra van szükségük. Petéiket levéltetű kolóniák közelében rakják le. A vak lárvák szájszervükkel felnyársalják a levéltetveket. Egyetlen lárva két hét alatt akár 700 levéltetvet képes elfogyasztani. A kifejlett fátyolkák legtöbb faja nektárral, virágporral táplálkozik, a lárvák azonban magukat a levéltetveket falják fel. Fagymentes helyeken telelnek át, a nőstények néhány száz petét raknak le a levéltetvek kolóniái közelében. Egyetlen lárva egy nap alatt akár 50 levéltetvet, vagy óránként 50 takácsatkát is képes elfogyasztani.

Nem csak a rovarok dolgozhatnak a kertünkért

A legnagyobb békafajunk a barnavarangy a csigákat ritkítja fáradhatatlanul, emellett férgekkel, pincebogarakkal és (sajnos pókokkal is), valamint rovarokkal táplálkozik. Ezek között számos kártevő van, így a krumplibogár, a repcefénybogár, de a káposztalepke és hernyója sincs biztonságban a közelében. A feketerigó rovarokkal és földigilisztával táplálkozik, de időnként csigákat is elfogyaszt. A cinegék különösen a fiókák nevelése idején fognak meg rengeteg levéltetvet, hernyót és más rovarokat. Télen főként magok találhatók étrendjükön. A verebek is szorgos rovargyűjtők a költési idő alatt. Kínában, ahol a verebek száma jelentősen megfogyatkozott, ott a kártékony rovarok száma jelentősen megnőtt. A sün főleg férgekkel, csigákkal, hernyókkal és cserebogár pajorral táplálkozik. A denevér pedig az egyetlen olyan emlősállat, amely éjjel aktívan repül. Jelenlétük a környezet faj-gazdagságának legjobb jelzője. A denevérek az alma-, és szilvamoly vagy a bagolylepke állományát is hatékonyan gyérítik. A cickány (bár ránézésre olyan, mint egy hosszabb orrú egér) nem rágcsáló, hanem rovarevő állat. Igen gyors anyagcseréje miatt állandóan élelem után kutat. Mivel egy nap alatt képes akár a testsúlyának megfelelő mennyiségű rovart elfogyasztani, ezért igen hasznos kerti segítőnek számít. Étlapjukon főleg rovarok, pókok, ízeltlábúak és csigák szerepelnek. A vakond táplálkozását tekintve ugyancsak hasznos, hiszen rengeteg kártékony rovarlárvát fogyaszt el. Károsnak akkor tekintjük, amikor a gyepet feltúrja.

Tegyünk érte, hogy minél több hasznos állat éljen a kertben

A rovarölő szerek többsége sajnos nem válogat a hasznos és kártékony rovarok között. Ezért kerüljük az állomány kezeléseket, helyette csak célzottan kezeljük azokat a növényeket melyeken erre szükség mutatkozik. Tehát amikor rovarkártétel tapasztalható, és látjuk is a kártevőt, azt célzottan próbáljuk irtani, ne az egész kertet vegyszerezzük le rovarölő szerekkel, mert ezzel a hasznosokat is kiirtjuk. Jó példa erre a levéltetű, amelyek leggyakrabban a fiatal hajtásokon csoportosulnak. Itt használhatunk célzottan kontaktszereket, de azt csak a fertőzött gócokra fújjuk ki, így megkíméljük a hasznos rovarokat. Számos szelídebb védekezési mód is ismert, mint tetvek ellen a forró, 80 °C-os vizes permetezés. Ez a rovarokat elpusztítja, vagy legalább is megritkítja, de pillanatok alatt kihűl a tartályból kijutva, így a növényt nem károsítja.

A gazdag és hosszan tartó virágkínálat a kertben mind jó hatással van a hasznos rovarok becsalogatására. Próbáljunk tehát az ágyásokba olyan cserjéket és lágyszárú dísznövényeket ültetni, összeválogatva, hogy tavasztól őszig mindig virágozzon valami. Ezzel jó eséllyel gazdag rovarfaunája lesz a kertnek. Amennyiben időnk engedi, ne ősszel, hanem tavasszal metsszük meg a fákat és a cserjéket, mert így több búvóhelyet, telelő helyet találnak a rovarok a kertben. Alakítsunk ki téli menedékhelyeket (sövény, kőrakás, elhalt fák, fedelek) hasznos segítőink számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?