Hatékony módszerek levéltetvek ellen házilag: ezek tényleg működnek

Hatékony módszerek levéltetvek ellen házilag: ezek tényleg működnek

Nagy Z. Róbert
A levéltetvek igen gyakori károsítói a díszkertnek és a konyhakertnek is. Van amikor csak kis kárt okoznak, de például a káposztába képesek úgy beköltözni, hogy használhatatlanná teszik annak „fejét”, azaz óriás rügyét, amiért termesztjük.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A levéltetvek apró rovarok, melyek a növények nedvével táplálkoznak. Szívogatásuk károsítja a növényeket, és számos problémát okozhat a kiskertekben. Alapvetően sokkal könnyebb ellenük védekezni, mint a vastag kitinpáncélt viselő rovarok, vagy például a pajzstetű ellen, melyet kemény burok véd, ám a levéltetvek nagyon szaporák, ezért fontos, hogy megjelenésüket még akkor észre vegyük, amikor nem árasztották el a növényeket.

Többféle baj okozói

Növénykárosító tevékenységük az alap probléma: a levéltetvek a növény nedvével táplálkoznak, ami gyengíti a növényt, és visszaveti a növekedését. A szívás okozta sérülés helyén a levelek deformálódhatnak, elszíneződhetnek, jelentős kártétel esetén el is száradhatnak. A növények asszimilációs képessége mindenképp csorbát szenved, tehát kevesebb tápanyagot képesek előállítani, ami miatt a növény fejlődése, majd termésmérete, mennyisége és minősége is csökken. De a táplálkozásukkal más, járulékos kárt is okoznak a levéltetvek. Ilyen a mézharmat, amit a levéltetvek választanak ki, ez ragadós bevonattal borítja be a növényeket. A mézharmat a gombás megbetegedések melegágya lehet, továbbá vonzza a hangyákat, amelyek a levéltetveket védik a ragadozóktól. A mézharmatban a korompenész is megtelepedhet, ami sötét színű. A levélre kerül a levéltetvek miatt a mézharmat, abban megtelepszik a korompenész ez pedig a levelekre jutó napfény mennyiségét csökkenti, ami a fotosztintézist gátolja. Tehát ilyen, közvetett módon is visszavetik a növények fejlődését a levéltetvek.

Mely fajok vannak veszélyben és melyek kevésbé?

A levéltetvek előszeretettel támadják a bab, borsó, burgonya, paprika, paradicsom, uborka, valamint cukkini töveinket, de megjelenhetnek a káposztaféléken és a levélzöldségeken is. Ellenben nem kedvelik a fűszernövényeket, a hagymaféléket, valamint a kukoricán és a spárgán is ritkábban jelennek meg. Ez felhasználható az ellenük való védekezés során. Mivel nem kedvelik az erős illatú növényeket érdemes ilyeneket a zöldséges ágyásokba is ültetni, így azok védőnövényként viselkednek, hiszen a közelükben levő növényekre sem telepednek szívesen ezek a kártevők. A bársonyvirág, körömvirág, sarkantyúka alkalmasak bio-védőnövénynek, de a zöldségek közé ültetett fűszerek (kakukkfű, bazsalikom, oregánó) is távol tartja a levéltetveket. A jó kondícióban lévő növényeket sokkal kisebb eséllyel támadják a levéltetvek, mint a legyengülteket, tehát a megfelelő gondozás már eleve csökkenti a kártevők okozta veszélyt. A kertben a gyomok visszaszorítása is összefügg a tetű-kérdéssel. Sok gyomfajon is megtelepednek ezek a rovarok, majd áttelepednek a kultúrnövénykere.

Ha már megjelentek a levéltetvek

Néhány gócponton megjelenő levéltetű kolónia akár a hajtás eltávolításával is orvosolható. A vízsugárral való lemosás is látszólag hatásos, bár amelyik ettől nem pusztul el az előbb-utóbb a talajról visszamegy a növényekre. Vannak biokertészek, akik forró vízzel permetezik a levéltetveket. A forró víz megöli azokat, ám a növényen e permet pillanatok alatt kihűl, így a növényt jó esetben nem károsítja. A szappanos víz permetezése, vagy a neem olaj használata és hatása azon alapul, hogy ezek rákerülve a rovarra annak a légzését gátolják. Ezek csak akkor hatásosak, ha közvetlenül érintkeznek a készítmények a levéltetűvel. A fokhagymás-chili permetezés is egy lehetséges mód a növény állomány foltkezelésére, azaz célzottan oda juttassuk ki, ahol a levéltetvek megjelennek. Ez gyakran a levelek fonáka, és az új hajtás, hiszen az épp fejlődő levelek szöveti szerkezete még kevésbé ellenálló, ezért itt támadnak először a levéltetvek.

A levéltetvek elleni küzdelem hatékonysága érdekében fontos a megelőzésre és a természetes védekezési módszerek alkalmazására összpontosítani. Egy kiskertben a növényvédő szerekkel történő kémiai védekezés, permetezés használata csak végső esetben indokolt. Amennyiben ez kikerülhetetlen mindig gondosan olvassuk el a szer használati utasításait, és ne találomra állítsuk be a dózist! Vannak kontakt és szisztemikus rovarölő szerek. A kontakt úgy hat, ha közvetlenül rákerül a kártevőre. A szisztemikus felszívódik, így elterjed a növényben és ha szívogatja a rovar a növény nedveit, ettől is elpusztul. Emiatt kontakt szert jó növényborítással juttassunk ki, hogy a megbúvó kártevőket is érjük. A szisztemikus szereknél ez kevésbé követelmény. Az élelmezésegészségügyi várakozási idő azonban a szisztemikus szereknél hosszabb, hiszen ezek ki kell ürüljenek a növényből, mire betakarítjuk a fogyasztásra szánt részeiket. Épp ezért fiatal növényeknél jól lehet alkalmazni a felszívódó szereket, de betakarítás előtt ezeket már inkább kerüljük. A biológiai módszerek általában hosszabb távon hatnak, mint a vegyszerek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?