Nálunk is könnyen terem ez a szuperzöldség: sokan nem tudják, aranyat ér

Nálunk is könnyen terem ez a szuperzöldség: sokan nem tudják, aranyat ér

Nagy Z. Róbert
Ez a legegészségesebb zöldség a világon és nálunk is könnyen termeszthető! Az „egészséges” kifejezés sokféleképpen értelmezhető a táplálkozásban, és éppen ezért sokak szerint nem létezik egyetlen, mindenki által elfogadott „legegészségesebb” zöldség cím. Vagy mégis?

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A tápanyagtartalom, az antioxidánsok jelenléte és a lehetséges betegségmegelőző hatások mind-mind hozzájárulnak egy zöldség egészségre gyakorolt pozitív hatásaihoz. Azonban van néhány kiemelkedő jelölt, amelyek következetesen a toplisták élén szerepelnek a kivételes tápanyagprofiljuk miatt. Amennyiben mégis egyetlen zöldséget kellene megnevezni, amely a leginkább megközelíti a „legegészségesebb” címet, akkor a fodros kel az egyik legesélyesebb jelölt. Ennek oka a rendkívül magas tápanyagsűrűsége, azaz kevés kalóriát tartalmazva kiemelkedően sok vitamint, ásványi anyagot és bioaktív vegyületet biztosít.

Miért a fodros kel az egyik legkiemelkedőbb?

Ez a növény egy valóságos vitaminbomba. Körülbelül egy csészényi, azaz 70 gramm nyers fodros kel a napi K-vitamin szükséglet több mint 500 %-át, az A-vitamin szükséglet körülbelül 200 %-át, és a C-vitamin szükséglet közel 130 %-át fedezi! Ezen kívül jelentős mennyiségű B6-vitamint, folsavat, mangánt, kalciumot és rezet is tartalmaz. A fodros kel tele van antioxidánsokkal, mint a béta-karotin, a lutein, a zeaxantin, valamint flavonoidok és polifenolok. Ezek a vegyületek segítenek semlegesíteni a szabadgyököket a szervezetben, csökkentve az oxidatív stresszt és a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kockázatát. A fodros kel a keresztesvirágúak családjába tartozik (mint a brokkoli és a kelbimbó), és olyan kénvegyületeket, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, amelyek segíthetnek a rákkeltő anyagok semlegesítésében és a rákos sejtek növekedésének gátlásában. Különösen említésre méltó a szulforafán nevű vegyület, amelyről számos kutatás bizonyította rákellenes tulajdonságait.

A fodros kel termesztése

A fodros kel egyik érdekessége, hogy nem csak tavasszal, hanem később is vethető, és mivel jól tűri a fagyokat télen is szedhető. A fodros kel, más néven leveles kel, termesztése viszonylag egyszerű, így kezdő kertészek számára is jó választás lehet. A káposztafélék családjába tartozó növény, amely fejet nem képez, hanem dús, fodros leveleket hoz. A fodros kel nem különösebben igényes a talajra, de a tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, enyhén meszes talajt kedveli a legjobban. Napos helyen fejlődik a legszebben, de félárnyékban is megél, bár ott lassabban növekszik. Mivel mélyen gyökerezik, kiválóan hasznosítja a tápanyagot és a vizet. Érdemes figyelembe venni, hogy a fodros kel jól érzi magát vegyes kultúrában, és jó társnövénye lehet például a cékla és a fejes saláta. Viszont ne ültessük más káposztafélék, retek vagy hagyma mellé, hogy elkerüljük a közös betegségeket és kártevőket. Vetésre májustól-júniusig van a legjobb idő, de később is vethető, ha kelesztő öntözése megoldható. A magokat 1-2 cm mélyre kell elvetni. Szabadföldbe is vethetjük, de palántázással is indíthatjuk a növényeket.

A fodros kel, különösen a kezdeti szakaszban, vízigényes, ezért gondoskodjunk a rendszeres öntözéséről. Később már eléggé igénytelen. Érdemes mulcsot használni a talaj nedvességének megőrzésére és a gyomok visszaszorítására. A tápanyagdús talajt meghálálja, ezért érdemes a vetés előtt komposztot bedolgozni a földbe. A kártevők, például a káposztalepke hernyói ellen gyakran kell védekezni. Ha nem szeretnénk permetezni, szúnyoghálóval is letakarhatjuk a növényeket. A fodros kel tenyészideje 50-65 nap. A leveleket akkor szedhetjük le, amikor elérik a megfelelő méretet, de még nem öregedtek el. A legjobb, ha mindig az alsó, külső leveleket szedjük, és a növény közepében lévő csúcsrügyet érintetlenül hagyjuk. Így a növény folyamatosan új leveleket hoz, és egész télen át kora tavaszig szedhetjük és használhatjuk a leveleit.

További kiváló zöldségek

Több más zöldség is van, melyek éppen csak lemaradtak a dobogó legfelső fokáról. A spenót szintén egy rendkívül tápláló leveles zöldség, gazdag A-, K- és C-vitaminban, folsavban, vasban és magnéziumban. Antioxidánsokban is bővelkedik, mint például a lutein és a zeaxantin, amelyek a szem egészségéhez járulnak hozzá. A brokkoli a kelhez hasonlóan szintén a keresztesvirágúak családjába tartozik, és rendkívül gazdag C- és K-vitaminban, folsavban és rostban. Hasonlóan a fodros kelhez, glükozinolátokat tartalmaz, amelyek rákmegelőző hatásúak. A mángold gyönyörű színes szárával és leveleivel dísznövénynek is beillik, emellett tele van vitaminokkal (A, C, K), ásványi anyagokkal (magnézium, kálium, vas) és antioxidánsokkal.

A fejeskáposzta is hasonló tápanyagprofillal rendelkezik, mint a többi keresztesvirágú, különösen magas K-vitamin- és kalciumtartalma van, ami jótékonyan hat a csontok egészségére. Nálunk kevesen termesztik a vízitormát, pedig magja könnyen beszerezhető a gazdaboltokban. Ez egy enyhén csípős ízű, tápanyagokban gazdag zöldség, amelyről több tanulmány is kimutatta a rákellenes tulajdonságait. Magas K- és C-vitamin-, valamint antioxidáns tartalommal rendelkezik.

Az egészség és változatosság

A legfontosabb az, hogy az étrendünk változatos legyen, és sokféle zöldséget fogyasszunk. Minden zöldségnek megvannak a maga egyedi tápanyagai és előnyei. Az elkészítési mód is befolyásolja a tápanyagok felszívódását. Egyes vitaminok hőérzékenyek (pl. C-vitamin), mások (pl. A-vitamin és a karotinoidok) felszívódása javulhat enyhe hőkezeléssel (pl. párolás). Az egyéni egészségi állapot és szükségletek is befolyásolják, hogy mely zöldségek a legelőnyösebbek egy-egy embernek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?