Rizs

A rizs az emberiség egyik legfontosabb növényi tápláléka (csak a búza előzi meg”), melyet jól mutat, hogy mintegy 95%-át közvetlenül emberi fogyasztásra használják fel.

A rizs vetésterülete körülbelül 130-140 millió hektár a világon. A rizs őshazája nem meglepő módon Délkelet Ázsia. Magyarországon a XVIII. században kezdődött a termesztése, ami jelenleg is eltér a többi gabonafélék termesztésétől, hazánkban elsősorban az adott terület hőösszege határozza meg.

A rizs vetése és betakarítása

Vetése akkor történhet talajban, ha az őszi mélyszántást elvégezték és tavasszal jó magágy készíthető. A vetés ideje április elejére tehető, amikor a talaj hőmérséklete eléri a 12-14 °C-ot. Lehet felületre és talajba is vetni, utóbbi azért előnyösebb, mert a rizs előbb kikel és legyökerezik, így a hullámzó víz nem tesz kárt benne, valamint egyenletesebb a fejlődése is. Érése szeptemberre tehető, fontos, hogy az aratás előtt a vizet teljesen le kell ereszteni a területről! A betakarítás pedig akkor kezdhető meg, ha teljesen be van érve.  Az éréskor sárga színű a pelyva, a szem nedvességtartalma mintegy 20-25%, a szem pedig olyan kemény, hogy körömmel már nem lehet szétvágni. Ha szükséges, az aratás előtt 5-7 nappal lombtalanítani kell.

A rizs betegségei

A rizs legfőbb ellensége a kőüszög, a helmintospóriumos betegség és a baktériumos barnulás. Megfelelő ápolása elengedhetetlen, és nagy szaktudást igényel. Előbbi minden fejlődési stádiumban fertőzhet, akár a csíranövényt is elpusztíthatja. Ha fekete foltok jelennek meg a száron vagy a leveleken, akkor tudhatjuk, hogy ezzel a kórral van dolgunk. Másik komoly betegség a csíranövény-pusztulás, mely során a gyökérnyak és a szár szétrothadhat, és fehér micélium-bevonat képződhet. Ezen kívül a fertőzött tövek a fejlődésben visszamaradnak, a levelek sárgulnak, száradnak, fehér csíkolttá vagy fehérré válnak. A fertőzés forrása lehet a talaj és az elhalt növényi részek is.

Ápolása

A növényápolási feladatokhoz leginkább a vízszint szabályozása, a gyomok visszaszorítása, irtása, valamint a betegségek és kártevők elleni védekezés tartozik. Érdemes mindenképpen agrotechnika módszereket (beforgatás, vetésváltás, a terület elárasztása) bevetni, valamint az egészséges vetőmag és a csávázás is kulcsfontosságú.

Érdemes rendszeresen fogyasztanunk rizst, hiszen számos jótékony hatással bír, ráadásul sok fajta közül válogathatunk és jól beilleszthető az étrendekbe is. Jázmin, barna, fekete, vörös és hosszú szemű rizs is létezik, és mind-mind igen finom is. Ám a legkedveltebb rizs az továbbra is a hagyományos natúr rizs,  a gabonák közül ebben van a legtöbb cukor, ezen kívül a fontos ásványi anyagokat és vitaminokat találunk meg benne. Többek között cinket, fluoridot, B- és E-vitamint, nátriumot, káliumot és kovasavat, kalciumot, foszfort és vasat is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.