Sosem volt még ilyen könnyű a kártevők elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Sosem volt még ilyen könnyű a kártevők elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

agrarszektor.hu
A különböző kártevők szörnyen meg tudják keseríteni a kertészek életét, és habár a legtöbben igyekeznek minden trükköt bevetni annak érdekében, hogy távol tartsák őket, ez nem mindig sikerül. Sokan használnak növényvédő szereket, nem feltétlenül kell azonban rögtön kémiai szerekhez nyúlni, hiszen számos olyan természetes módszer is akad, amivel megszabadulhatunk a betolakodóktól, egyik legfontosabb például rögtön a megelőzés. Összegyűjtöttük azt az öt dolgot, amire ha odafigyelsz, akkor garantáltan egészségesek maradnak a növényeid, és a kártevők is miatt sem kell többé aggódnod.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szereted a virágokat és a kerted, illetve a kertészkedés jelenti számodra a kikapcsolódást? Ha mindez igaz rád, akkor bizonyára a te életed is évről évre megnehezítik a kártevők, amelyek gyakran egész növényállományokat képesek kipusztítani. Sokan ilyenkor azonnal a különböző növényvédő szerekért nyúlnak, akadnak azonban olyan természetes módszerek is, amelyekkel könnyedén megszabadulhatsz a betolakodóktól. Íme öt hasznos tipp, valamint trükk, amelyet érdemes mostantól rendszeresen alkalmaznod, ha távol akarod tartani ezeket az undok rovarokat a kertedtől - írja a balconygardenweb.com. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Gondoskodj arról, hogy mindig minden növényed egészséges legyen

Az első és legfontosabb minden esetben a megelőzés. A kártevők a leggyakrabban az egészségtelen, elhanyagolt növényeket támadják, így mindig gondoskodj arról, hogy a növényeid erősek és egészségesek legyen. A legjobb, ha naponta ellenőrzöd őket, a leveleket, a szárat, a virágokat, így ugyanis biztosan időben azonosíthatod az esetleges kerti betolakodókat. A megváltozott levélszín, valamint a sérült növényi részek, mind-mind árulkodó jelek lehetnek, ha ilyet észlelsz érdemes azonnal cselekdni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Akadályozd meg, hogy a kártevők bejussanak a kertbe

A csigák, legyen szó akár házasról, akár meztelenről, komoly problémákat tudnak okozni a kertekben. Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy távol tartsuk őket, ha különböző éles tárgyakat, például tojáshéjat vagy kávezaccot szórunk a növények köré. Ha a csigák ezen áthaladnak, kellemetlen érzést okoz majd nekik, így legközelebb biztosan messzire elkerülik majd a kertünket. 

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Használj házi rovarirtó szereket

Nem feltétlenül kell azonnal a bolti rovarirtókhoz nyúlni, a természetes, esetleg házi peszticidek is ugyanolyan hatékonyak. Érdemes tehát ezeket is bevetni a kártevők ellen, azonban fel kell készülnünk arra, hogy lassabban hatnak, és lehet gyakrabban kell őket alkalmaznunk a megfelelő erdedmény elérése érdekében. Ugyanakkor használatkor igyekezzünk a levelek aljára is minél többet kijuttatni a permetszerből, ez ugyanis a kártevők egyik kedvenc helye.

4. Készíts sörcsapdát

Meglepő lehet, de a csupaszcsigák ugyanúgy szeretik a sört, akárcsak az emberek, ugyanakkor előbbiek, illetve a legtöbb rovar számára is mérgező. Érdemes a kert több pontjára is egy-egy edényben sört kihelyezni, ez majd odavonzza a betolakodókat, amelyek ha belesnek a folyadékkal teli "csapdába" nem tudnak többé kijönni belőle.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Alkalmazz gyógynövényeket a kártevők ellen

Rengeteg olyan növényt, döntően gyógynövényt ismerünk, amellyel ha teleültetjük a kertet, akkor könnyedén távol tudjuk tartani a kártevőket. Érdemes az illatosabbakat választani, jó ötlet a citromfű, a körömvirág, illetve a levendula ültetése, a hangyák elriasztásához azonban használhatunk a konyhából chili port, de a kurkuma is nagy segítségünkre lehet. Ahhoz, hogy a kertünk tele legyen egészséges növényekkel, fontos időt és energiát szánnunk rá, így ahogy fentebb is említettük, jó ötlet a házi készítésű permetszerek, rovarirtók alkalmazása is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?