Sokan hibáznak a leander gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Sokan hibáznak a leander gondozásakor: ezeket rontják el a legtöbben

Tóth Enikő
Szinte minden kertesháznál megtalálható az egyik legnépszerűbb növényünk, a leander. Különböző színekben pompázik, óriásira meg tud nőni, és mediterrán hangulatot ébreszt bennünk. Szerencsére a leander egy viszonylag könnyen tartható, tekintetet vonzó növény, de érdemes odafigyelni arra, hogy mindig igyekezzünk a lehető legoptimálisabb körülményeket megteremteni számukra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A leander teleltetése

Mivel a leander télen pihen, szükséges hogy támogassuk őt az egészséges fennmaradásában. Teleltetés előtt mindenképpen fejezzük be a tápanyagok kijuttatását már szeptemberben, fokozatosan csökkentsük az öntözését, de csak annyira hogy ne száradjon ki teljesen a földje, vágjuk vissza ha szükséges és alaposan mossuk le. Lemosás után hagyjuk megszáradni, nedves növényt ne vigyünk be a teleltető helyre. Többnyire a leander az átmeneti, gyenge fagyokat elég jól viseli a szabadban, ezért nem is érdemes előbb bevinni. Ennek a másik haszna, hogy minél tovább hagyjuk kint a növényünk, annál biztosabban fognak rajta elpusztulni a rajta élősködő kártevők. Az érzékenyebb leanderek már -1-2 Celsius fok körüli hőmérsékletet rosszul tűrik, de megoldás lehet még a fagypont közeli hőmérsékletnél, ha a szabadban egy védett helyre, egy fa mellé tesszük a növényünket. Viszont - 5 Celsius fok alatt már fagykárt szenvedhet a növény, ezért ha tartósabban 0 fok alá csökken a hőmérséklet, akkor mindenféleképpen be kell vinnünk a teleltető helyükre.

Téli gondozása

Mivel már korábban csökkentettük az öntözés mennyiségét, ezt továbbra is tartanunk kell a tél folyamán, folyamatosan figyelve arra, hogy ne száradjon ki teljesen a növény földje. A nagyobb leandereket elég havonta egyszer megöntözni, a kisebbeket kétszer, az egészen kicsi, frissen szaporított példányokat körülbelül hetente egyszer. Az öntözés mellett a szellőztetésre is oda kell figyelni, a friss mozgó levegő jót tesz a növényünknek.

Hol teleltessünk?

A legoptimálisabb hely a teleltetésre egy világos, fűtetlen helység, ahol a hőmérséklet 2 és 10 celsius fok között van. Minél hűvösebb, annál jobb, hiszen alacsony hőmérsékleten a kártevők elszaporodása kevésbé valószínű. Egy hűvös pince is teleltető helyül szolgálhat. Ha a pince nedves, nagyobb valószínűséggel támadja meg a leandert gombás megbetegedés, ezért a növény rendszeres átvizsgálása télen erősen ajánlott. Száraz, hűvös pince vagy garázs, sokkal inkább megfelelő. A pincében elhelyezett leander tavasszal kicsit nehezebben tér magához, mint világosban pihenő társai, de ezen kívül semmi lényeges különbség nem tapasztalható a kétféle teleltetés között.

Lakásban is tudunk teleltetni

Ha van olyan szobád (világos vagy akár sötét), amit nem használsz, és 10 °C alatti a hőmérséklet, akkor ott biztosan jó helye lesz a leanderednek, de ha csak olyan helyiséget tudsz számára biztosítani, ahol legalább 15 °C, vagy talán ennél is melegebb van, akkor nagyon oda kell rá figyelni, illetve nem is ajánlatos ott tartani. Sajnos a száraz, meleg levegőben ugyanis biztosan megtámadják a nem kívánatos kártevők, ezért nagyon rendszeresen ellenőrizni kell a növényünk, hiszen például a takácsatkák, levéltetűk ilyen feltételek mellett nagyon gyorsan elszaporodnak. Ha a védekezéssel elkéstél, és a leander levelei már el kezdtek sárgulni, foltosodni, akkor alaposan mossuk le növényről a kis kártevőket, és földje felső rétegét is távolítsuk el. A lakásban való teleltetés másik buktatója, hogy mivel a leander télen nyugalmi állapotban kellene hogy legyen, de ha túl meleg a hőmérséklet akkor nem tud pihenni, pedig erre szüksége van a következő évi bő virágzáshoz. Ahelyett, hogy vegetálna, folyamatosan fejlődik, új levelei viszont a viszonylag rossz fényviszonyok miatt kicsik és fakók lesznek. Sajnos az öntözés is nehézkes. Ha meleg, száraz a levegő, több vizet igényel, viszont ha gyakrabban locsolod, felgyorsítod a "fejlődést".

Mik a teendőink a teleltetés után?

Ha elmúlnak a talajmenti fagyok (körülbelül március vége április eleje), akkor érdemes kivinnünk a növényeinket a szabadba, de fontos hogy ne érje tűző nap. Az első pár hétben védjük őket a naptól, érdemes valami árnyékosabb, szélvédett helyet keresni, majd fokozatosan hozzászoktatni őket a megváltozott körülményekhez, de után nyugodtan elhelyezhetjük a megszokott, napos helyükön. Ilyenkor érdemes alaposan megöntözni, hogy a teleltetés során veszített vízmennyiséget visszanyerje. A növény tápanyaggal való ellátását elég akkor elkezdeni, amikor megjelennek rajta az első, új hajtások.

A leander metszése

A tavaszi feladatok leglényegesebb eleme a metszés, ami kihagyhatatlan ha egy dúsan virágzó, erőteljes növényt szeretnénk nevelni., hiszen a leander a hajtások végein hozza a leveleit. Így ha hagyjuk nyurgára nőni az ágakat, akkor a leanderünk veszít az esztétikai értékéből, és a méretei is nehezen kezelhetővé válnak. A metszés során egy nagyobb méretű növény esetében, a hajtások felső 30-40 centiméteres szakaszát távolítsuk el, emellett a leveleket csípjük le. A metszési feladatokhoz fontos a tiszta, fertőtlenített, éles metszőolló használata!

Betegségek és permetezés

Ha a növényünkön nem látunk semmiféle károsítót, akkor már nem szükséges a lemosása, azonban a kialakuló betegségekkel számolni kell. A leandert évente nagyjából 3-4 alkalommal szükséges permetezni, így tudunk teljes biztonságot nyújtani számára. A kértevők közül a közönséges takácsatka a leggyakoribb, továbbá a pajzstetű, az üvegházi molytetű, valamint a levéltetű. A gombabetegségek közül a leander sztemfílliumos levélfoltossága a gyakoribb, ami az idősebb leveleken foltosodásként jelenik meg, majd ezek később elsárgulnak és lehullanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?