Pofonegyszerű: ezzel a módszerrel örökre száműzheted a kártevőket a kertedből

Pofonegyszerű: ezzel a módszerrel örökre száműzheted a kártevőket a kertedből

agrarszektor.hu
Kevés szebb dolgot lehet elképzelni otthonunk körül, mint egy virágokkal teli kert. Egyes növények azonban nemcsak gyönyörűek, hanem rendkívül hasznosak is lehetnek. Vannak, amik a kártevőket tudják távol tartani, de számos olyan faj is létezik, amelyek vonzzák a hasznos rovarokat és beporzókat, sőt, még a zöldségek számára is jótékony hatással lehetnek! Összegyűjtöttük azokat a virágokat, amik garantáltan szuper hatással lesznek a kertünkre és a környezetünkre is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Egy virágokkal teli kert már önmagába véve is csodálatos látványt tud nyújtani, ám ha egy kicsit odafigyelünk és gondosan megtervezzük, hogy melyik fajtákat ültetjük el - írja a thespruce.com. Ha pedig tanulmányozzuk az alábbi listát, akkor átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy melyek is azok a növények, amikért a zöldségeink is hálásak lesznek! 

1. Borágó

Magyarországon uborkaszagú fűnek is nevezik, egy széles, egynyári gyógynövény. A virágok csalogatják a beporzókat, amik a levelekkel együtt kellemes uborkaízűek. Gyorsan növekszik, miután elvetettük a talajba, képes újratermelni magát. Virága égszínkék, néha rózsaszín vagy fehér színű - a színváltozást a hőmérséklet, a körülmények és a fény befolyásolja. A gazdag, nedves és jó vízelvezető talajt kedveli a leginkább.

2. Orvosi körömvirág

A körömvirágot ehető virágúnak tekintik, bár nagyon keserű íze van. Ragyogó narancssárga színével pedig kitűnik a tömegből. Jó néhány kártevőt taszít, azonban a levéltetveket is egyaránt vonzza. Ne hagyjuk, hogy ez elrettentsen minket! Használhatjuk úgynevezett csapdatermésként, a kert azon oldalán, ahol a levéltetvek gyakran megjelennek, például a borsónál. A gazdag, enyhén savas, jó vízelvezető talajt kedveli.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Kerti pillangóvirág

Kevés virág nő olyan könnyen és bőségesen, mint a kerti pillangóvirág. A veteményesbe pedig praktikusan felhasználhatjuk, mivelsok hasznos rovart vonz. Ha például zöldfátyolkát szeretnénk becsalogatni a kertbe, akkor az egyik legjobb választás ez a növény. Ez pedig azért lehet hasznos számunkra, mert a zöldfátyolka elpusztítja a kártékony rovarokat. A pillangóvirág az átlagos, mérsékelt nedvességtartalmú, jó vízelvezető talajt kedveli.

4. Levendula

A levendulát talán senkinek sem kell bemutatni, és bizony az ültetésére sem nehéz okokat találni. Szép, lila virágai mellett rengetegen imádják az illatát is, ami viszont már kevesebbek számára ismert, hogy a veteményeseket távol tudja tartani a kártevőktől. Az őzek, a kullancsok és sok más ártalmas rovarok is elkerülik. Persze, nem garancia az, hogy az összes kullancsot távol tudja tartani, az azonban tény, hogy lényegesen képes csökkenteni a számukat. A lúgos, jó vízvezető talajt kedveli.

5. Bársonyvirág/büdöske

Ez a pirosas-narancssárga virág is igen kedvelt, elterjedt hazánkban, az ültetésével pedig csak jót tehetünk. A talaj felett és alatt egyaránt elriasszák a kártevőket, - beleértve a gyökérférgeket is - illetve a nyulak is kétszer meggondolják, hogy bemerészkedjenek-e a kertbe vagy sem. Azonban, ha már elhervadnak a szezon végén, semmiképp se távolítsuk el őket a talajból, hiszen a gyökérzetük is távol tudja tartani a fonálférgeket! Az átlagos, közepes nedvességtartalmú és jó vízelvezető talajt kedveli, és egész napos napfényt igényel.

6. Kerti sarkantyúka

Joggal nevezik “a kertek álomvirágának", mivel gondozást alig igényel, minden évben előbukkan, és magról hamar elszaporodik. Inkább a hűvösebb hőmérsékletet kedveli és őszig virágoznak, a bogarak ellen pedig jó védelmet nyújthatnak a veteményesnek. A már említett csapdatermésként is lehet használni, mivel vonzza a levéltetveket. Ám finom, kellemes ízű virágai vannak, ezért ne áldozzuk az összeset a tetveknek! Könnyen ültethető növény és szép, kerek, narancssárga - de lehetnek pirosak, sárgák és krémszínűek is - virágai vannak és a levelei is jellegzetes, kerek formájúak. Az enyhén savas és jó vízelvezetésű talajban érzi magát a legjobban.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Napraforgó

A napraforgó egy másik növény, amit mindenki jól ismerhet, a veteményesek számára pedig tökéletesek. Sok nektárt tartalmaznak, így a beporzóknak igazi Kánaán lehet. Azonban, a mókusokat is vonzzák, ami okozhat némi problémát a kertekben. Egész napos napfényt igényel, valamint a jó vízelvezető, nedves talajt szereti.

8. Szagos bükköny/édesborsó

A szagos bükköny az emberek számára nem fogyasztható, ám sok más élőlény finomnak találja és örömmel falatozik belőle. Éppen ezért, ha a veteményesünket pusztítják a kártevők, akkor ültessünk el ebből a növényből, és rögtön nem a szép zöldségeinket fogják megenni. Nem mellesleg, igen szép is, virágai lehetnek világos és sötétlilák vagy fehérek. Sok napsütést igényel, illetve a közepesen nedves, jó vízelvezető és humuszos talajt kedveli. 

9. Rézvirág

Igazi mágnesek lehetnek a méhek és a beporzók számára - más országokban a kolibrik körében is igen népszerűek. Ám csapdaként is jól szolgálnak, mindemellett mutatósak, hiszen különleges, élénk, pasztellszínű és gömbölyű virágai vannak. A humuszos, jó vízelvezető talajt kedvelik, valamit egész napos napfényt igényelnek.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?