Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, mekkorát hibázol, ha elűzöd őket

Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, mekkorát hibázol, ha elűzöd őket

agrarszektor.hu
Bizony számos olyan rovar van a kertünkben, amely amellett, hogy ártalmatlan a növényeink számára, még a hasznunkra is válhat. Nem érdemes tehát azonnal megszabadulni minden élőlénytől a kertben, akadnak ugyanis olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeinket és a talajt teszik egészségesebbé. Összegyűjtöttük a kert leghasznosabb rovarait, így ezentúl biztosan kétszer meggondolod majd, hogy elűzd-e őket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nem minden rovar okoz kárt növényeinkben, sőt, sokkal több a hasznos repülő lény a kertünkben, mint hinnénk. Mielőtt tehát azonnal az elpusztításukon gondolkodnánk, érdemes utánanézni, hogy melyek azok a rovarok, amelyek hasznunkra válhatnak a kertben, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még csodásabbak legyenek növényeink - írja a balconygardenweb.com.

1. Méh

A méhek amellett, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kertünknek, nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Köztudott, hogy ők a legfontosabbb beporzók, hiszen miközben felfalják a virágok nedveit, be is porozzák őket. 

2. Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, étvágyuk szinte kielégíthetetlen. Az egyik leghasznosabb tagjai kertünknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulnunk a katicáktól, hiszen ők az egyik legjobb természetes kártevőirtók. 

3. Lepke

A lepkéknek szintén nagy hasznát vehetjük kertünkben, amellett ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is hasznunkra lehetnek.

4. Szitakötő

A szitakötők amellett, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak ugyanis, mint például a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái, így ha találkozunk velük a kertünkben, az csak jót jelenthet, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában. 

5. Földigiliszta

A földigilisztákat, illetve azt, mennyire hasznosak a kertben, senkinek sem kell bemutatni. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket, szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, emellett szabályozzák annak pH-ját is. 

6. Poszméh vagy dongó

A dongók szintén hasznos beporzóknak számítanak, méretük ne tévesszen meg senkit, ártalmatlanok, és csak ritkán "harapnak". A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnak, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák igazi svédasztalt jelentenek számukra. 

7. Pók

Habár a pókok a legtöbb ember számára hátborzongató kis lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan, és a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33