Ágdaráló

Az ágdaráló gépek a faanyagok ledarálására szolgálnak. Az így kapott faapríték eltüzelhető, de használható talajtakarásra is.

Az ágdaráló gépek különböző vastagságú és keménységű fa anyagok ledarálására szolgálnak. A kisebb kapacitású ágdaráló gépek elsősorban a vékonyabb faágak, nyesedék, illetve metszési hulladék vagy szőlővenyige aprítására, darabolására alkalmasak, míg a nagyobb kapacitású, erősített gépek akár vastagabb faágak, bizonyos körülmények között akár fatörzsek aprítására is alkalmazhatóak. A gépek használata során előállított faapríték többféleképpen is felhasználható: egyrészt ismert az energetikai célú felhasználása (tüzelés), másrészt talajtakarónak is alkalmas az így előállított mulcsanyag.

Az ágdarálók technikai konstrukciója igen sokféle lehet, ahogyan meghajtásukat tekintve több is különféle típus létezik. Vannak például a traktorral hajtható kardánhajtású ágdarálók, ahogy elektromos meghajtású modellek és saját belsőégésű motorral ellátott benzines vagy gázolajos működtetésű ágdarálók-ágaprítók is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!