7 tuti tipp a tökéletes veteményesért: így garantáltan sikeres lesz a betakarítás

7 tuti tipp a tökéletes veteményesért: így garantáltan sikeres lesz a betakarítás

agrarszektor.hu
Ha valaki még soha nem kertészkedett korábban, akkor van néhány dolog, amit meg kell tanulni, mielőtt belevágnánk, hogy élvezhessük a munkát és a növényekről való gondoskodást. A zöldségek termesztése nem túl bonyolult feladat, szimplán csak néhány dologra oda kell figyelni. Ha bőséges termést szeretnénk és egészséges növényeket, akkor nem árt megfogadni a szakértők tanácsait. Lássuk, hogyan érdemes belevágni egy veteményeskert kialakításába!

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Sokan tartanak attól, hogy hogyan is fognak tudni megbírkózni a kertészeti munkálatokkal és magával a termesztéssel, ám egyáltalán nem olyan nehéz, mint azt előszőrön hinnénk - írja a HelloVidék. Tény, hogy jó pár dologra oda kell figyelni, és vannak olyan tevékenységek is, melyek némi tapasztalatot igényelnek, de összességében elmondható, hogy egy kellemes időtöltésről van szó, ami még meg is hálálja a törődést sok-sok finom terméssel. Az alábbi praktikákat követve pedig garantáltan meg lehetünk majd elégedve az eredménnyel: 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A kert elhelyezése

Nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, mik a növények igényei, hiszen, ha nem megfelelő gondozásban és napfényben, tápanyagban részesülnek, akkor nem lesz rendszeres és jó ízű a termés. Szerencsére a legtöbb zöldség hasonló termesztési feltételeket igényel, így nem annyira komplikált "boldoggá" tenni őket. Ha már tudjuk, mennyi napfényre, öntözésre van szükségük, nyert ügyünk van. Így sokkal könnyebb a kert helyének kitalálása is. Ez a lépés azért is fontos, mert az egész növény fejlődésére kihat, palánta korától egészen a kifejlett növény koráig.

Válasszuk ki, mit szeretnénk termeszteni 

Szórakoztató tud lenni maga a tervezés, de könnyedén elvérezhetünk rajta, ezért fontos, hogy szem előtt tartsuk, milyen adottságai is vannak a kertünknek, hiszen így tudjuk majd kiválasztani, hogy miket fogunk majd ültetni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Döntsük el, hogy magról vagy palántáról szeretnénk ültetni 

Sokan minden egyest növényt inkább magról kezdenek el nevelni, mivel nagyobb változatosságot mutatnak, mint a palánták. Ez azonban nem törvényszerű, hiszen érdemes utánajárni annak, hogy mit érdemes magról vetni vagy éppen palántáról ültetni, hiszen ez is nagyban befolyásolja majd a növény termelőképességét és fejlődését.

Több zöldség kis helyen 

Nem egyszerre hozzák a termést a növények, és ha az idő felmelegszik, egymás helyére lehet őket ültetni. Más zöldségek csak korlátozott ideig teremnek, és a betakarítás meghosszabbítása érdekében szakaszosan vethetők. Számos egyszerű módja van a növénykertben rejlő lehetőségek maximális kihasználásának, például kicsi vagy törpe növényfajták keverése a felfelé növekvő, kúszó fajtákkal. Ez azért hasznos, mert a magasabb növények képesek árnyékot teremteni a napot annyira nem kedvelő fajtáknak, ezáltal nincs nagy zsúfoltság a kertben, csak békés együttélés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem minden az esztétika 

Fontos, hogy ne úgy képzeljük el a kertünket, hogy mindent tökéletesen elrendezve, sorban termesztünk, hiszen gondoljunk csak bele abba, hogy ezeket a növényeket meg kell majd közelíteni. A gyomlálás, a gondozás, az öntözés mind olyan folyamat, ami igényli azt, hogy odaférjünk a növényekhez, nem beszélve arról, hogy rendszeresen vizsgálni kell őket, ha nem akarjuk, hogy betegségek vagy kártevők tönkretegyék őket. Éppen ezért, alakítsunk ki utakat, hogy gond nélkül közelíthessük meg őket. 

A gondozás fontossága 

Talán nem megelpő, de a veteményeskert rendszeres karbantartást igényel. A zöldségek nem várnak, folyamatosan szükségük van arra, hogy öntözzük és ápoljuk őket, illetve a környezetüket. Nem beszélve a gyomok eltávolításáról, a kártevők elleni küzdelemről és a talajtakaró használatáról.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kártevők elleni védekezés

A kártevőirtás a kertészet létfontosságú része. A legvégső megoldás az, ha valamilyen vegyszerrel tesszük ezt, de mindenekelőtt előbb próbáljunk ki házilag is elkészíthető, környezetbarát szereket!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02