Ezeket a növényeket soha ne ültesd egymás mellé a kertben: itt a lista

Ezeket a növényeket soha ne ültesd egymás mellé a kertben: itt a lista

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnánk, milyen sokat számít a kertünkben az, hogy milyen növényeket ültetünk egymás mellé. Éppen ezért, ültetés előtt jobb, ha alaposan átgondoljuk, hogy mit, mivel párosítunk. Az egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan párosításokat hozhatunk létre, amelyek segíteni, támogatni és védeni tudják egymást, sőt, még a kártevőket is távol tudják tartani, vagy éppen a beporzókat és a hasznos rovarokat csalogatják.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Leginkább a zöldségek körében elterjedt ez a módszer, de a dísznövények, mint például a rózsák körében is nagyszerűen tud működni. A kertészkedés nem mindig egyszerű dolog, ám a társültetés szempontjából nem kell komoly erőfeszítéseket tenni a siker érdekében - írja a thespruce.com. A legfontosabb, hogy gondosan válasszuk ki az egymás mellé ültetett növényeket. Ha az alábbi tippeket betartjuk, és ki tudjuk használni a biodiverzitás adta lehetőségeket, akkor bőséges, egészséges termésből bizony nem lesz hiány!

EZ IS ÉRDEKELHET

A társültetés előnyei

Számos előnnyel járhat, ha gondosan összeválogatjuk az egymás mellé ültetett növényeket: vonzhatják a beporzókat és elriaszthatják a kártevőket, így akár rovarriasztóként is funkcionálhatnak. Mindezek mellett még a talaj termékenységében is komoly szerepük lehet azáltal, hogy javítják a tápanyagellátást. De nemcsak ez az egyetlen nyomós ok, amiért megéri odafigyelni a társültetésre. Vegyünk egy példát: ha olyan magas növényt ültetünk, mint például a kukorica, megfelelő árnyékot tudnak nyújtani egy olyan növény számára, - mint a saláta - amelynek némi árnyék is szüksége van. Még a gyomok elnyomásában is segítségünkre lehet az, ha alaposan összeválogatott növényeket ültetünk. 

Hibák, amiket jobb elkerülni

Nem szabad egymás mellé ültetni azokat a növényeket, amelyeknek hasonló a víz,-tér,- illetve tápanyag, vagy éppen napfényigényük van, hiszen ebben az esteben könnyen versengés is kialakulhat. Valamint, ugyanarra a betegségre hajlamos növényeket sem célszerű ültetni, vagy oda kell figyelni arra, hogy a lehető legtávolabb helyezkedjenek el egymástól, hiszen gátolhatják egymás növekedését. Az édeskömény lehet az egyik legismertebb faj, aminek saját területet kell kapnia a kertben, lehetőleg minél messzebb más növénytől.

Gondolkozzunk, mielőtt belevágunk a közepébe

Mielőtt nekikezdünk a társültetésnek, gondoljuk át alaposan, hogy mit mivel fogunk párosítani. Ilyenkor célszerű a vetésforgót is figyelembe venni: ne ültessük ugyanazt a növényt ugyanazon a helyen egymást követő években, mert könnyen kártevőproblémákhoz, tápanyagegyensúly-hiányhoz és betegséghez vezethet. Íme egy lista a népszerű kerti növényekről és a "nemkívánatos" szomszédaikról:

Bab
Társnövények:
Brokkoli
Káposzta
Sárgarépa
Karfiol
Kukorica
Uborka
Padlizsán
Kerti borsó
Krumpli
Retek
Eper
Paradicsom
Kerülendő növények:
Cékla
Hagymák
Paprikák
Sárgarépa
Társnövények

Bab
Borsó
Saláta
Hagyma
Paradicsom
Kerülendő növények:
Kapor
Paszternák
Petrezselyem

Uborka
Társnövények:
Bab
Cékla
Kukorica
Hagyma
Borsó
Retek
Kerülendő növények:
Dinnye
Paradicsom

Paradicsom
Társnövények:
Bazsalikom és más gyógynövények
Sárgarépa
Uborka
Cukkini
Kerülendő növények:
Keresztesvirágú növények
Kukorica
Burgonya

Fokhagyma
Társnövények
:
Cékla
Sárgarépa
Keresztesvirágú növények
Padlizsán
Paprika
Burgonya
Paradicsom
Kerülendő növények:
Bab
Borsó

Társültetés gyógynövényekkel

Nem minden kert elég nagy ahhoz, hogy különböző igényű növényeket ültessünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet kihasználni a rendelkezésre álló területet, hiszen a biológiai sokféleséget előnyben tudjuk részesíteni akár a legkisebb részen is.

Az alábbi növényekkel pedig nem lőhetünk mellé, ha a beporzókat szeretnénk csábítani a kertünkbe:

  • Bazsalikom
  • Borágó
  • Metélőhagyma
  • Koriander
  • Levendula
  • Menta
  • Oregánó
  • Rozmaring
  • Zsálya
  • Kakukkfű

Arra azonban figyeljünk, hogy lehetőleg ne vágjuk le a növényeinket addig, míg virágoznak, hiszen csak így válhatnak igazi "beporzómágnessé".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?