Elpusztíthatatlan növények a kertbe: ezek még a legdurvább forróságot is túlélik

Elpusztíthatatlan növények a kertbe: ezek még a legdurvább forróságot is túlélik

agrarszektor.hu
Végre Magyarországra is megérkezett az igazi tavasz, és ezzel együtt a meleg, napsütéses időjárás is. Kitűnő alkalom ahhoz, hogy kicsit kimozduljunk a kertbe tevékenykedni, kikapcsolódni. Ha azonban túl meleg, napfényes területen élünk, jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy bizony nem minden növénynek tesz jót a napsugárzás. Éppen ezért, összegyűjtöttünk néhány olyan virágot, melyek a legnagyobb melegben is kiválóan érzik magukat és nem kell azon aggódnunk, hogy valami kár keletkezik bennük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Forróságtűrő növényeket természetesen nemcsak a kertekbe ültethetünk, hiszen jól érzik magukat erkélyládában, cserepekben, felakasztható virágtartókban is, amit elhelyezhetünk az erkélyen, a teraszon, az ablakpárkányon vagy akár a lakásban szobanövényeink között is. Ha a kertünk, otthonunk napsütötte helyen van, akkor szerencsések vagyunk, mindössze csak jól kell tudni kihasználni az adottságokat. Ha pedig az alábbi növényeket termesztjük a napfényben, akkor nem lőhetünk mellé - írja a balconygardenweb.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Lándzsás tenyérvirág/ egyiptomi csillagcsokor

Ezek a gyönyörű virágok csak úgy vonzzák a méheket és más országokban a kolibriket is, valamint a legnagyobb hőnek is ellen tudnak állni és különböző edényekben is jól érzik magukat.

2. Holdvirág

A nagy és illatos hófehér virágok igen látványosak lehetnek kertünkben és a konténerekben is. Többnyire nyártól őszig virágzik, este pedig külön látványosságot nyújt, hiszen akkor jobban kinyílnak. 

3. Hibiszkusz

A hibiszkusz az egyik legnépszerűbb virágok egyike, nem véletlenül: nem igényel sok gondozást, könnyen termeszthető cserepekben is, számtalan színben kapható, szép, na meg persze jól bírja a hőt. Éppen ezért, nem lőhetünk vele mellé, ha meleg, napfényes területen szeretnénk termeszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Nagyvirágú porcsin

A különleges, tűszerű levelek és a színes kis virágok azonnal magával tudnak ragadni bárkit, aki csak szemügyre veszi őket. Érdemes helyet szorítani a konténerekben ezeknek a virágoknak, főleg akkor, ha különösen meleg területen élünk. Az egyik leginkább melegtűrő növény.

5. Kokárdavirág

A kokárdavirág a meleget és a szárazságot is jól tűri, és ékes dísze lehet a konténerkertünknek, hiszen különleges kinézetével csak úgy vonzani fogja a tekinteteket - na meg a beporzókat is. A nap jelentős részében érheti napfény, ám ha tehetjük, akkor délutánonként némi árnyékot biztosítsunk számára. 

6. Verbéna/vasfű

Több mint 250 fajtája létezik, melyeket különböző éghajlatokon lehet termeszteni. Arra azonban figyeljünk, hogy mérsékelten, de rendszeresen locsoljuk a talajt akkor, ha száraz.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Kefevirág

A napos, meleg helyet kedveli, télen fagymentes, hűvös és szellős helyet igényel, locsolni ilyenkor csak nagyon ritkán szükséges. Tavasszal a bokros hajtások megjelenésekor újra gyakrabban öntözzük.

8. Bársonyvirág/büdöske

A büdöskéket talán nem kell senkinek sem bemutatni, a kerteket, de leginkább a cserepeket aligha lehetne nélkülük elképzelni. A növény nemcsak kertek ékes dísze lehet, hanem a növény virágszirmai is felhasználhatók gyógyteának, saláták ízesítésére. Ha van egy cserepünk és elegendő napfényünk, akkor ne hagyjuk ki a sorból!

9. Keskenylevelű angyalfüzér

Változatos színárnyalatú virágaiban nyáron gyönyörködhetünk. A keskenylevelű angyalfüzér napos, meleg helyen, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik a legszebben. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, de a rövid szárazságot elviseli.

10. Geránium/illatozó muskátli

Nemcsak egy szép, hőkedvelő virágról van szó, hiszen a gerániumolajat például széles körben használják parfümökben és kozmetikumokban, illetve holisztikus kezelésként mentális és érzelmi egészség javítására alkalmas. Az illóolajat pedig az aromaterápiában számos egészségügyi állapot kezelésére használják.

11. Kánna

A kánna könnyen termeszthető, mindössze csekély gondozást igényel. Megfelelő körülmények között mind levelei, mind virágai üde színfoltként hosszan díszítik a kertet. Fény- és melegigényes, így a kert napos részébe, jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajba ültessük. Vízigénye nagy, a nyári növekedési időszakban - a szárazabb hetekben, természetes csapadék híján - rendszeres öntözést igényel.

12. Cuppánka

Bár örökzöld növény, fagyérzékeny és fényigényes, ezért célszerű inkább cserépben nevelni és átteleltetni. Lila, rózsaszín vagy fehér virágai főként nyáron nyílnak, és alkalmasak rá, hogy lepkéket és méheket csalogassunk kertünkbe.

EZ IS ÉRDEKELHET

13. Sivatagi rózsa

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a sivatagi rózsa az egyik legkülönlegesebb külsejű szobanövény, ami a világos rózsaszín, rózsaszín, bíborszínű és lila virágokkal pompázik tavasszal és nyáron egyaránt. A sivatagi rózsa fény és melegigényes növény, a napos, meleg helyet kedveli igazán, nyáron szélvédett helyen, az udvaron is bátran tarthatjuk. Az előbbiektől eltérő igényei csak télen vannak, ilyenkor sötét és hűvös, kb. 15 fokos helyet keressünk számára.

14. Celózia

Igazán feltűnő látvány tollszerű élénkpiros, sárga és narancs színű virágaival, melyet a lándzsaszerű, sötétzöld levelek ellensúlyoznak. Nagyon szereti a fényt, ezért mindenképpen meleg, és napos helyet keressünk számára - a tartós szárazságot azonban már kevésbé kedveli. Vízigénye elég nagy, ezért mindenképpen gondoskodjunk öntözéséről. Kártevők és betegségek szempontjából is könnyű dolgunk van, hiszem ellenálló, ritkán támadják meg kártevők és fertőzések.

15. Petúnia

Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk csodaszép virágaiban, rendszeres törődést és figyelmet igényel. A petúnia kedveli a napos, meleg helyeket, igényli a sok közvetlen napfényt. Nyáron nagy zivatarok, szélviharok idején tegyük védett helyre. Nem bírja a fagyot, egyes változatok virágai hideg, csapadékos időben el is rohadhatnak.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?