Méhcsalogató praktikák a kertbe: ezekért nem csak a beporzók lesznek hálásak

Méhcsalogató praktikák a kertbe: ezekért nem csak a beporzók lesznek hálásak

agrarszektor.hu
A méhek pótolhatatlan szereplői a mezőgazdasági rendszereknek és környezetünk állapotában is. Nem csupán hozzájárulnak a biológia sokféleséghez, de általuk információhoz is juthatunk róla. Ha mindez még nem lenne elég, a termesztett mezőgazdasági haszonnövényeink kétharmada - pl. a napraforgó, a repce - is rovarbeporzású. Elfogyasztott ételeink egyharmadát virágos növényeink a beporzás révén "termelik" meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy mi is vigyázzunk rájuk és, ha tehetjük, próbáljunk nekik segíteni.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Több tízezer milliárd forintra becsülik a Földön azt a munkát, amit a beporzók évente végeznek. Egy új tanulmányból kiderült, hogy a méhek és az őshonos méhek termelésének becsült éves monetáris értéke mintegy 29 milliárd dollárnyi mezőgazdasági jövedelemnek felel meg az Egyesült Államokban - írja a The Dispatch. Egy szakember, Nancy Reeves is kihangsúlyozta, hogy miért is bírnak nagy jelentőséggel ezek az élőlények: 

Nagyon fontosak a virágok beporzásában és a méz termelésében. Én személy szerint szeretem a mézet, és azt gondolom, hogy az egészségnek is jót tesz.

A tavasz közeledtével pedig mi is támogathatjuk a méheket, például kertészkedés közben.

Ha kertész lennék, arra ösztönöznék másokat, hogy gondoskodjanak olyan növényekről is, amelyek segítenek a rovaroknak, méheknek, az őshonos fajoknak és a lepkéknek

 - mondta egy másik szakember, a méhekkel foglalkozó Jeff Harris. Hozzátette, hogyha ültetünk valamit számukra, azzal sokat segíthetünk nekik. Arra buzdít mindenkit, hogy lehetőleg őshonos növényfajokat ültessen, hiszen így az egész tápláléklánc ilyen fajokból állhatna.

Bár elsőre nem is gondolnánk, de a mézelő méheket vonzó növények közé tartozik például a kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, oregánó és a zsálya is. Azt is szem előtt tarthatjuk, hogy a kék, a fehér és a lila virágokat kedvelik leginkább a méhek. Arra azonban figyeljünk, hogy mérgező növényeket ne termesszünk. Azt javasolják, hogy egyes virágfajokat nagy csoportokba ültessünk, ha pedig ezt nem tudjuk kivitelezni, akkor ugyanahhoz a fajhoz tartozó növényeket telepítsünk kisebb csoportokba, legfeljebb néhány méter távolságra egymástól - így a méhek könnyen "ugorhatnak" egyik csoportból a másikba. 

Továbbá, még egy nagyon fontos dologra felhívták a figyelmet: soha ne permetezzen senki rovarirtót semmilyen kártevő ellen, ha éppen virágzik egy növény! 

Ha lefújod a növényeket és a beporzók érintkeznek a rovarölő szerekkel, akkor nagyon sok kárt okozhatnak.  

A kertészek arra biztatják az embereket, hogy álljanak ellen a kísértésnek, és ne vágják le túl korán a füvet, hiszen ez is negatív hatással lehet egyes méhfajok életére.

Túl tisztán tartjuk a gyepeket. Megszabadulunk a bennük élő méhek élőhelyeitől. A földbe is fészkelnek, és műveletlen, zavartalan területre van szükségük

- világított rá Harris.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01