Filléres trükk, ami tényleg működik: így készíts házi növekedésserkentőt a növényeknek

agrarszektor.hu
Gyökereztető hormonokat a legtöbben azért használnak, mert segítik a gyökérképződést, valamint a növények növekedését, emellett megvédik őket a számtalan gombás és baktériumos megbetegedéstől. Sokan bolti, szintetikus hormonokat használnak, pedig léteznek olcsó, környezetbarát megoldások is, az egyik ilyen az aloe vera, amelyből könnyedén készíthetünk házi növekedésserkentőt növényeink számára.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az aloe verát nemcsak szobanövényként hasznosíthatjuk, de kitűnően alkalmazható gyökereztető hormonként is. Ráadásul így fillérekből készíthetünk növényeink számára növekedésserkentőt, és a bolti, szintetikus szerek helyett környezetbarát módon gyökereztethetjük kedvenceinket - írja a balconygardenweb.com. 

Mi az a gyökereztető hormon és mi a jelentősége?

Gyökereztető hormont a legtöbben a növények szaporítása során használnak azzal a céllal, hogy segítsék a gyökérképződést, illetve a növények növekedését, emellett védjék a őket a különböző gombás és baktériumos megbetegedésektől. Ezt a növekedésserkentő hormont szárról történő szaporítás és oltás során is érdemes használni, ráadásul segít abban, hogy a szaporítás, illetve ültetés ne érje sokként a növényeket.

Az aloe vera, mint gyökereztető hormon

Az olyan gyökereztető hormonok, mint például az aloe vera, azért jó választás, mert költséghatékony és környezetbarát alternatívát jelentenek a bolti, szintetikus növekedésserkentőkkel szemben. Az aloe vera emellett A-, C-, E- és B2-vitamint, magnéziumot, aminosavakat, kalciumot, cinket, ásványi anyagokat és enzimeket is tartalmaz, amelyek mindegyike segíti a gyökérfejlődést, a sejtek megerősödését és a növények növekedését is. Az aloe vera mindezeken kívül acemannánt is tartalmaz, ami egy antibakteriális, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkező vegyület, így megvédi a növényeket a különböző gombáktól és penészektől. 

Az eljárás:

  • Késsel vágj ki egy friss, egészséges levelet az aloe vera növényből, és és nyerd ki a belsejéből a gélt.
  • Ha megvan a gél, mártsd bele a dugványok alsó részét, és így tedd őket a táptalajba. Amennyiben szükség, keverd össze a gélt 1:1 arányban vízzel, és permetezd be az így kapott eleggyel a növény vágott részeit.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?