Sokan hibáznak a szobanövények átültetésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

Sokan hibáznak a szobanövények átültetésekor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Időről időre elérkezik az a pillanat, amikor át kell ültetnünk szobanövényeinket, nem mindegy azonban, hogyan látunk neki a feladatnak. Könnyen véthetünk ugyanis olyan hibát, amely akár végzetes is lehet növényeink számára, legyen szó akár a megfelelő cserép vagy föld kiválasztásáról, esetleg arról, hogy rossz időben ültetjük át kedvencünket. Összegyűjtöttük, mikre érdemes odafigyelni ültetéskor, mikor van rá egyáltalán szükség, és mik a teendők, ha már megtörtént maga az átültetés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyszerű feladatnak tűnik egy szobanövény átültetése, sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy, ha nem tartanak be néhány szabályt, az akár a növény életének végét is jelentheti. Hoztunk egy kis útmutatót, ami segíthet a helyes átültetésben, és így biztosak lehetünk benne, hogy sokáig egészséges növények díszítik majd otthunkat - írja a balconygardenweb.com.

Tippek a tökéletes cserép kiválasztásához

  • Mindig olyan cserepet válassz, amelynek vannak vízelvezető lyukak az alján, és figyelj oda arra, hogy a növény méretének megfelelő legyen.
  • A kerámia és terrakotta edények leginkább a kaktuszok és a pozsgás növények számára alkalmasak, segítenek ugyanis a gyökérrothadás megelőzésében. Más fajtákat azért ne ültessünk ilyen cserépbe, mert ezeknek porózus a szerkezete, ami azt jelenti, hogy magukba szívják a vizet, így jellemzően több öntözést igényelnek az ebben tartott növények.
  • A műanyag edények könnyebbek, mint az agyagból készültek, emiatt pedig a tisztításuk is egyszerűbb. Emellett a vizet sem szívják magukba, így tökéletes választás lehet azoknak, akik sokszor megfeledkeznek a locsolásról. 
  • Gondoskodj a megfelelő talajkeverék kiválasztásáról, ehhez ültetés előtt érdemes utánanézni az egyes fajtáknak.
  • Miután átültettük a növényt, öntözzük meg, majd helyezzük a fajta igényeinek megfelelő helyre. 

Mikor van szükség a növények átültetésére?

A szobanövények átültetéséhez a legtöbb esetben csak friss földre van szükség, de előfordulhat az is, hogy a cserepet is ki kell cserélni, sőt gyakran érdemes 1-2 mérettel nagyobba ültetni kedvencünket. A növények a növekedési ütemtől függően, általában 12-18 havonta igényelnek átültetést, van azonban néhány jel, amely arról árulkodhat, hogy itt az ideje felfrissíteni őket:

  • A növény lassabban növekszik (természetesen ez a téli nyugalomi időszakra nem vonatkozik).
  • Gyökerek bújnak át a vízelvezető nyílásokon.
  • A talaj a szokásosnál gyorsabban szárad, és gyakrabban kell öntözni a növényt.
  • Só és ásványi anyagok halmozódnak fel a talajon, esetleg a növényen.

Mire figyelj a szobanövények átültetésekor?

  • Mindig óvatosan szedd ki a növényt a cserépből, és ha lehet, távolíts el egy kanál segítségével minél több földet a növény környezetéből, mielőtt kiemeled az edényből. Ha megoldható, a cserepet fejjel lefelé tartva szedd ki belőle kedvenced, ügyelve a szárra, a levelekre és a gyökerekre.
  • Ha óvatosan leszedegetted a földet a növény gyökeréről, nyugodtan meglazíthatod azt kézzel is. Ezt követően gyengéden vágd le a szálszerű, vékony gyökereket, de ügyelj a vastagabbakra, hogy ne tegyél bennük kárt. 
  • Mindig használj friss talajkeveréket az átültetéskor, és soha ne vegyítsd a régi földdel. Ha lehet, abba inkább már ne ültess növényeket.
  • Mindig állítsd be helyesen a növényt ültetéskor, és győződj meg arról, hogy az edény közepén van. Gondoskodj arról is, hogy a gyökeret biztosan teljesen ellepje a föld, és megfelelő mélységben legyen a talajban. Ugyanakkor figyelj arra, hogy ne legyen túl sok talaj a növényen, illetve a szár körül.
  • Ültetés után mindig alaposan locsold meg a növényt, majd tedd a fajta igényeinek megfelelő helyre.

Legfontosabb teendők átültetés után

Átültetés után a növények gyakran kerülnek sokkos állapotba az új közeg miatt, sokszor kókadtak lesznek a leveleik, de ne essünk kétségbe, hiszen ez az állapot csak az új hely megszokásáig tart. Figyeljünk arra, hogy csak közvetlenül az ültetés után öntözzük meg a növényt, utána egy hétig hagyjuk, hogy a gyökerek is megszokják az új talajt. Ebben az 5-7 napos időszakban ügyeljünk arra, hogy a növény ne kapja közvetlenül a napfényt, és tegyük inkább hűvös helyre, emellett, ha az új talaj tartalmaz műtrágyát, akkor 5-7 hétig ne adjunk plusz tápanyagot a növénynek. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03