A mocsári hibiszkusz gondozása: mikor kell ültetni a mocsári hibiszkusz magját?

A mocsári hibiszkusz gondozása: mikor kell ültetni a mocsári hibiszkusz magját?

agrarszektor.hu
Mocsári hibiszkusz gondozása, mocsári hibiszkusz mag ültetése: a mocsári hibiszkusz ültetése mikor jó, a mocsári hibiszkusz mikor hajt ki, mikor virágzik a mocsári hibiszkusz?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Aki egyszer sikeresen kipróbálta, nem tud leállni vele, hiszen rengeteg kert soha olyan gyönyörű virágot nem látott még, mint a mocsári hibiszkusz. A színpompás, tányérnyi méretű virágok az egész udvar, vagy akár erkély ékességei lehetnek, nem kell mást tennünk, csak megtalálnunk a mocsári hibiszkusz számára a megfelelő helyet, és kiszolgálnunk nagy vízigényét. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan zajlik a mocsári hibiszkusz gondozása, a mocsári hibiszkusz mikor ültessük. Hogyan kivitelezhető a mocsári hibiszkusz szaporítása hajtásról? Azonkívül, hogy megtudjuk, a mocsári hibiszkusz ültetése mikor esedékes, leírjuk, hogy a mocsári hibiszkusz mikor hajt ki, mikor virágzik a mocsári hibiszkusz?

Honnan származik a mocsári hibiszkusz?

A mocsári hibiszkusz (óriás hibiszkusz, mocsári mályva) a mályvafélék családjába tartozik. Észak-Amerika mocsaras vidékein elterjedt, színpompás virágokat bontó növény, ám fokozatosan Európát is meghódította. Ma már a kertek, közterek elterjedt, kedvelt dísze, amelyet bárki szívesen lát udvarán - sőt, akár az erkélyen is!

Hogy néz ki a mocsári hibiszkusz?

A mocsári hibiszkusz egy fásszárú cserje, ami elérheti az 1-1,5 méteres magasságot is. Ha megfelelően gondozzuk, a bokor már az ültetést követő évben elérheti terjedelmes méretét, sőt virágot is bonthat. A virágok színe fajtától függően eltérő lehet: a szirmok a hófehértől kezdve a rózsaszín és a piros árnyalatain keresztül egészen a sötétbordóig fellelhetőek. A mocsári hibiszkusz virágai tányérnyi nagyságúak, jellemzően 5 sziromból állnak. A mocsári hibiszkusz levelei élénk zöldek, szélük fűrészes, fonákjuk pedig molyhos.

Mikor virágzik a mocsári hibiszkusz?

A mocsári hibiszkusz júliustól szeptemberig virágzik. A virágok rövid életűek, ezek egy-egy nap alatt elhervadnak, ám nem kell aggódnunk, rögtön utána jön is a következő adag! Nagyobb mocsári hibiszkusz bokrokon egyszerre akár 10-20 óriási, színpompás virág is kibonthatja szirmait, ha jól érzi magát ott, ahova ültettük.

A mocsári hibiszkusz igényei

A mocsári hibiszkusz fényigényes növény, szereti, ha kitesszük a napra, ám a tűző nap még neki is túl sok! Teremtsünk kellemesen napfényes körülményeket számára, de óvjuk a tűző naptól, ugyanis, habár sok fény kell ilyen volumenű virágzáshoz, a mocsári hibiszkusz levelei megéghetnek. A mocsári hibiszkusz nem szereti, de elviseli a félárnyékot is, ekkor egy kicsit gyengébb virágzásra számíthatunk. A mocsári hibiszkusz vízigényes, de nem bírja a pangó vizet, az elárasztást. Ültessük nedves talajba, például a kerti tó mellé, de ne tegyük alacsony fekvésű helyre, ahol megáll a víz, különben akár le is dobhatja a virágbimbókat, amik miatt eredendően ültettük! Mindig a talajt öntözzük, soha ne a leveleket. A mocsári hibiszkusz a sok tápanyagot szereti, használjunk káliumban gazdag tápoldatot gondozásához!

A mocsári hibiszkusz gondozása: mikor kell ültetni a mocsári hibiszkusz magját?

A mocsári hibiszkusz gondozása

1. Ha a mocsári hibiszkusz cserepes növény

Ha a mocsári hibiszkusz cserepes növényként funkcionál, például az erkély díszítése céljából, figyeljünk oda annak növekedési ütemére, ugyanis annak megfelelően igényli, hogy új cserépbe ültessük. Ha a mocsári hibiszkusz már nagy, elég 2 évente is átültetni. A cserép méretét mindig csak 1-1 fokozattal növeljük, ugyanis, ha hirtelen túl nagy földet kap, virágzás helyett gyökérképzésre fordítja energiáit. A kifejezetten tápanyagdús, jó minégű földet (pl. tőzeggel elkevert virágföld) szereti. Locsoljuk minden nap, de soha ne hagyjuk pangó vízben!

2. Ha a mocsári hibiszkusz szabadföldben van

Szabad talajban is ugyanez az elv érvényesül: nedves talaj, nem pedig álló víz szükséges a mocsári hibiszkusz számára! Ültessük széltől óvott, kellemesen napfényes (de nem tűző napos) helyre. Az elhervadt virágokat csípjük le, hogy a mocsári hibiszkusz helyettük az újak kibontásával foglalatoskodjon. Tavasszal és ősszel is érdemes visszametszeni. Kártevői nem ismertek, de ritkán megtámadhatja levéltetű, erre figyeljünk oda.

A mocsári hibiszkusz teleltetése: mocsári hibiszkusz mikor hajt ki?

A mocsári hibiszkusz évelő cserje: ősz végén tövéig elszárad, ekkor érdemes a száraz részeket lemetszenünk, így könnyedén átvészeli a hideg, téli hónapokat. A tövet takarjuk be, mert a még fejletlenebb mocsári hibiszkusz visszavágott hajtásai elfagyhatnak. Nem kell megijednünk, ha tavasszal a természet ébredésével egyszerre nem indul hajtásnak, a mocsári hibiszkusz csak májusban "ébred fel". Májusban viszont, ha a mocsári hibiszkusz fejlődés megindult, szinte egyből megállíthatatlan lesz: zöld levelei már virágbontás előtt is kellemes látványt nyújtanak a kertben. A cserépben nevelt mocsári hibiszkuszt a lakásban, lépcsőházban vagy pincében teleltessük át, ezesetben a tövet nem kell betakarni.

A mocsári hibiszkusz szaporítása magról

A mocsári hibiszkusz mag beszerzése nem bonyolult feladat: számos nagykereskedésben megvásárolhatjuk azokat, vagy saját növényünk magjaival is próbálkozhatunk, ha haladó kertészek vagyunk. Ha a mocsári hibiszkusz szaporítása magról történik, várjuk meg, míg a növény teljesen elszárad és a magok sötétbarnák lesznek - a termés feltörésével jutunk hozzájuk. Teleltessük át a magokat száraz, hűvös helyen, majd tavasszal neveljünk belőlük saját mocsári hibiszkusz palántát a kiültetéstől visszaszámolva 3 hónap alatt. Virágot hozhat már az első évben is, de a bokrosodás még gyenge lesz. Végleges helyére májusban kerüljön.

A mocsári hibiszkusz szaporítása hajtásról

A mocsári hibiszkusz szaporítása hajtásról, tőosztással jóval egyszerűbb. Járjunk el a mocsári hibiszkusszal a megszokott módon: ügyeljünk, hogy az anyanövénynek ne sérüljön a gyökere; arról könnyedén, kézzel levehetjük a szaporítani kívánt részt. Ha viszont nem vagyunk tapasztalt kertészek, keressünk egy mocsári hibiszkusz tő eladó kertészetet, az ott nevelt palánta nagyobb eséllyel marad meg.

Összegzés: kinek ajánljuk a mocsári hibiszkusz ültetését?

A mocsári hibiszkusz egy rendkívül látványos növény, minden kertész büszke lehet, aki sikeresen felnevel egy nagy, virágzó bokrot. Leginkább a tapasztaltabb kertészeknek ajánljuk, akik tudják, hogyan teremtsék meg számára az ideális körülményeket, de a kísérletező újoncok számára is remek kaland lehet a mocsári hibiszkusz nevelése. A mocsári hibiszkusz gondozása viszonylag figyelemigényes: akkor vágjunk bele, ha a gyakori átültetés, öntözés nem okoz gondot számunkra!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?