Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
Mexikó környékén már 10.000 évvel ezelőtt is ettek avokádót, amit régészeti leletek is alátámasztanak. A 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztik.
Az avokádó felhasználása és jellemzői
Az avokádó a meleg égövi országokon kívül az avokádó piaci termékként csak néhány évtized óta népszerű. Európában is gyorsan nagy gazdasági jelentőségre tett szert. Napjainkban a legtöbb avokádót Mexikóban, Kaliforniában, Hawaiin és Floridában termesztik. A világ egyik vezető avokádó termesztő országa a mai napig nem más, mint Mexikó, de az amerikaiak igényeit Kalifornia szolgálja ki. Mintegy 500 fajtája ismert. Az avokádó nagyon egészséges, amit jól mutat az, hogy kiváló E-vitamin forrás, valamint nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Magas zsírtartalmú, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fehérjetartalma magasabb, mint bármilyen más gyümölcsnek. Nagyon sok benne a béta-karotin. A gyümölcsök közül a legmagasabb magnézium, folsav, E-vitamin és K-vitamin tartalommal bír. Nem túl alacsony kalóriatartalmú gyümölcs: 10 dkg avokádóban 218 kalória van.
A kozmetikaipar sem veti meg, sőt, előszeretettel használják különböző pakolások, bőrtápláló krémek alapanyagaként. Otthon tejföllel kikevert avokádópürével lehet táplálni a bőrünket, illetve mézzel és lime-lével kikevert püréből arcpakolást készíthetünk. Nem csoda hát, hogy az avokádó ekkora népszerűségnek örvend, ráadásul könnyen felhasználható a konyhában, nagyszerű krémek készíthetőek belőle, de egyszerűen egy pirítósra rávágni sem utolsó.
Az avokádó csíráztatása és termesztése
Az első és legfontosabb lépés, hogy csíráztassunk avokádómagot: ezt könnyen megtehetjük úgy, hogy tűzünk három fogpiszkálót a magba és tegyük vizespohárra. A víz a pohárban olyan magasan álljon, hogy a magot ne érje el, de biztosítson annyi nedvességet, hogy a mag ne száradjon ki. Négy-nyolc hét szükséges ahhoz, hogy a mag megduzzadjon, ekkor láthatóvá válnak a gyökerek és a két magfél szétválik, hogy szabad utat engedjen a csírának. Az avokádó magját viszonylag gyorsan el kell ültetni, mivel a csíraképességét csak rövid ideig tartja meg. A mag hegyes végével felfelé ültessük a cserépbe. Ha a mag gömb alakú, akkor csak tegyük a földre és csak akkor ültessük el véglegesen, amikor már megjelent az első hajtás és gyökér. Jó vízáteresztő képességű földbe tegyük a mag kétharmadát és folyamatosan tartsuk nedvesen és helyezzük meleg, árnyékos helyre.
Viszonylag gyorsan nőnek és sok tápanyagra van szükségük a fiatal növényeknek, ezért tápanyagban gazdag legyen a föld, melybe átültetjük őket. A magunk termesztett avokádó általában egyenesen nő és nem ágazik el. Ahhoz, hogy az oldalágak is megfelelően fejlődjenek, a csúcsokat le kell csípni. Arra figyeljünk, hogy nyáron igen sok vizet igényel, télen viszont csak annyit, hogy a levelek ne hulljanak le. Naponta célszerű langyos vízzel bepermetezni. Márciustól kéthetente trágyázzuk, egészen augusztusig. Az avokádó a napos ablakot szereti, jól érzi magát más növényekkel együtt is.
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A mezőgazdasági gépalkatrészek utánpótlásáról Bedekovits Csabát, a Kramp Hungary kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi programlehetőségeket is kínálnak.
Mintegy 1,1 millió tonna rizst semmisítettek meg az elmúlt időszak áradásai Bangladesben.
Ez az amerikai robot óriási segítséget nyújthat a termelőknek a vegyszerhasználat csökkentésében.
Kiemelt támogatásokra számíthatnak a környezettudatos termelők.