Gyorsan és olcsón termeszthetsz otthon zöldségeket: és még kert sem kell hozzá

Gyorsan és olcsón termeszthetsz otthon zöldségeket: és még kert sem kell hozzá

agrarszektor.hu
A saját magunk által előállított zöldségeknél aligha lehetne jobb dolgot elképzelni a konyhánkban, ám nem mindenkinek van otthon kertje. De ki mondta, hogy csak az udvaron lehet szuper növényeket termeszteni? Egy szűk helyen is létre tudunk hozni egy kis konyhakertet, ráadásul nem is kell hozzá sok minden! Éljünk hát a természet adta lehetőségekkel és termesztésre fel!

Valószínűleg még nem sokan vették észre, hogy a keleti vagy déli fekvésű ablakpárkányok kiváló helyek egy kis konyhakert számára - írja a bhg.com Összeszedtünk néhány szuper tippet, amivel finomabbnál finomabb zöldségeket, gyógynövényeket és fűszereket termeszthetünk a napsütötte ablakokban!

Tegyük vízbe a levágott növényeket

Egy éles késsel vagy ollóval 7-10 centit vágjunk le a szárakból, majd távolítsuk el az alsó leveleket és a kivágott szárakat tegyük bele egy kis vizes tartályba - ha úgy jobban tetszik, akkor válaszhatunk színes edényeket is, amikkel még szebb hatást érhetünk el a párkányokon. A konyhai növények vízben való gyökereztetése a legegyszerűbb szaporítási módszer., de azt hozzá kell tenni, hogy nem minden növény esetében működik jól. Hetente cseréljük ki a tartályokban lévő vizet, mert a víz zavarossá válik, illetve a baktériumok kifejlődhetnek és egészségtelen közeget teremthetnek a növények számára.

Minden, amit az átültetésről tudni kell

A növények többsége csak korlátozott ideig virágzik talaj nélkül, amiben egyébként a gyökereiket terjeszthetik. Amikor cserépbe átültetjük őket, tartsuk szem előtt, hogy a vízben képződő gyökerek finomabbak és törékenyebbek, mint a talajban kialakultak. Az átültetés után legalább egy hétig tartsuk nedvesen a cserépben a földet, hogy újabb gyökerek fejlődhessenek. Amikor áthelyezzük a növényeinket egy másik edénybe, akkor mindig meg kell egyszer öntözni őket, hogy megkezdődhessen a fejlődés - utána pedig akkor locsoljunk, amikor már majdnem száraz a föld. 

Gyógynövénykert

A megfelelő tartó kiválasztása

Ha túl kicsi edényt választunk a termesztéshez, az bizony nem fog tetszeni a gyógynövényeinknek. Azonban az se jó, ha túl nagy, hiszen akkor nem fog elférni az ablakpárkányon. Keressünk egy körülbelül 10 centiméter mély tartót, és figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon szélesebb a párkánynál. A konyhakerti növények nemcsak ételeink, hanem otthonunk ékes díszei is lehetnek, hiszen a cserepek színével és mintáival is lehet játszadozni. Sőt, saját magunk is kifesthetjük őket, így még ki is kapcsolódhatunk közben. 

Arra azonban figyeljünk, hogy mázzal bevont cserepet ne válasszunk, mert azok akadályozhatják a párolgást, ami a gyökereknek sem tesz jót. Ami még nagyon fontos, hogy legyen vízelvezetése a tartóknak - ha nincsenek alapból lyukak rajta, akkor se essünk pánikba, mi magunk is egyszerűen tudunk fúrni néhányat az aljukra. Mivel nem az udvaron lesznek kint a cserepek, mindenképp tegyünk az aljára egy kis tálcát, ami felfogja a kifolyt vizet! - senki sem szeretné, hogy a fejére vagy az erkélyére csöpögjön a földes víz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhetnek a gyógynövények 

A legtöbb gyógynövény szuper könnyen kezd el növekedni, elég, ha levágunk egy ágat egy kinti növényből és virágfölbe állítjuk. De akár magokat is vásárolhatunk, ebben az esteben viszont értelemszerűen több időre lesz szükség, míg megnő. Alaposan gondoljuk át, hogy az árnyékosabb vagy a naposabb területeket kedvelik jobban a növények. A gyógynövények esetében egy ablakpárkányra és egy jó adag napsütésre lesz szükségünk, a legjobb pedig az, ha legalább 6 órán keresztül éri őket a nap. Elképzelhető, hogy két havonta egy kis trágyát is hozzá kell adni a földhöz. 

Zöldségek a konyhakertben

A zöldségek is naponta minimum 6 órás napsütést igényelnek, úgyhogy szükségünk lesz néhány napsütötte ablakra - ha elég tapasztaltak vagyunk már, akkor akár mesterséges megvilágítás mellett is dönthetünk. Innentől kezdve pedig dekoratívan, kreatívan is elrendezhetjük a zöldségeinket, például: ültessünk vörös és zöld levelű növényeket egy tartóba. Minden második héten adjunk némi szerves anyagot a földhöz, erre például a komposzt nagyszerű választás lehet.A talaj öntözést is igényel, fontos, hogy egyenletesen nedves maradjon, különösen akkor, ha a zöldségek virágozni kezdenek és gyümölcsöt teremnek.

Az alábbi növényekkel nem lőhetünk mellé: 

  • bab
  • retek
  • spenót
  • paradicsom
  • sárgarépa
  • koktélparadicsom
  • uborka

Miután ezekkel megvagyunk, nincs is más dolgunk, csak élvezni munkánk gyümölcsét - és még csak hatalmas kert sem kellett hozzá! 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43