Filléres trükk, ami tényleg működik: így készíts házi növekedésserkentőt a növényeknek

Gyökereztető hormonokat a legtöbben azért használnak, mert segítik a gyökérképződést, valamint a növények növekedését, emellett megvédik őket a számtalan gombás és baktériumos megbetegedéstől. Sokan bolti, szintetikus hormonokat használnak, pedig léteznek olcsó, környezetbarát megoldások is, az egyik ilyen az aloe vera, amelyből könnyedén készíthetünk házi növekedésserkentőt növényeink számára.

Az aloe verát nemcsak szobanövényként hasznosíthatjuk, de kitűnően alkalmazható gyökereztető hormonként is. Ráadásul így fillérekből készíthetünk növényeink számára növekedésserkentőt, és a bolti, szintetikus szerek helyett környezetbarát módon gyökereztethetjük kedvenceinket - írja a balconygardenweb.com. 

Mi az a gyökereztető hormon és mi a jelentősége?

Gyökereztető hormont a legtöbben a növények szaporítása során használnak azzal a céllal, hogy segítsék a gyökérképződést, illetve a növények növekedését, emellett védjék a őket a különböző gombás és baktériumos megbetegedésektől. Ezt a növekedésserkentő hormont szárról történő szaporítás és oltás során is érdemes használni, ráadásul segít abban, hogy a szaporítás, illetve ültetés ne érje sokként a növényeket.

Az aloe vera, mint gyökereztető hormon

Az olyan gyökereztető hormonok, mint például az aloe vera, azért jó választás, mert költséghatékony és környezetbarát alternatívát jelentenek a bolti, szintetikus növekedésserkentőkkel szemben. Az aloe vera emellett A-, C-, E- és B2-vitamint, magnéziumot, aminosavakat, kalciumot, cinket, ásványi anyagokat és enzimeket is tartalmaz, amelyek mindegyike segíti a gyökérfejlődést, a sejtek megerősödését és a növények növekedését is. Az aloe vera mindezeken kívül acemannánt is tartalmaz, ami egy antibakteriális, gomba- és vírusölő tulajdonságokkal rendelkező vegyület, így megvédi a növényeket a különböző gombáktól és penészektől. 

Az eljárás:

  • Késsel vágj ki egy friss, egészséges levelet az aloe vera növényből, és és nyerd ki a belsejéből a gélt.
  • Ha megvan a gél, mártsd bele a dugványok alsó részét, és így tedd őket a táptalajba. Amennyiben szükség, keverd össze a gélt 1:1 arányban vízzel, és permetezd be az így kapott eleggyel a növény vágott részeit.


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Sötét, árnyékos lakrészekbe is lehet életet varázsolni növényekkel.
Kipusztíthatatlan növények a lakásba: ezek még fény nélkül is jól érzik magukat