Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a paradicsom az egyik legkedveltebb és legfinomabb zöldségek egyike. Magában fogyasztva és főzéshez is kiváló, nem csoda tehát, hogy egyre többen próbálkoznak a termesztésével. Főleg azok után, hogy jelentősen emelkedett az élelmiszerek, vagy az azok előállításához szükséges alapanyagok, köztük a paradicsom ára is. Az otthoni kertészkedés egy nagyon támogatni való elfoglaltság, ám néhány tényezőre a paradicsomtermesztés során is oda kell figyelnünk. Ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk, akkor garantáltan elkerülhetjük a hibákat!

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai élelmiszerárak nagymértékű ugrását jól bizonyítja, hogy a 47-57 mm-es gömb paradicsom kilójáért közel 700 forintot is elkérhetnek, míg a spanyol származásút 587 forintért értékesítették néhány napja. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint a hazai 5%-kal, a külpiaci pedig 44%-kal haladta meg a 2020. évi azonos árat. Éppen ezért, nemcsak jó időtöltés a paradicsomtermesztés, hanem sok pénzt is megspórolhatunk azzal, ha saját magunknak állítjuk elő. Hiszen ki ne vágyna arra, hogy egész évben friss, lédús paradicsomot ehessen, méghozzá a saját kertjéből, sokkal költséghatékonyabban, mintha a boltokban vásárolná meg. Jó hír, hogy ezt a fantasztikus zöldséget nem nehéz otthon termeszteni, de természetesen ezt is el lehet rontani - írja a balconygardenweb.com. Összegyűjtöttünk 12 lehetséges hibát, amiket, ha elkerülünk, akkor gyerekjáték lesz az egész folyamat!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Ne válasszunk örökös fajtákat!

Ha kezdő paradicsomtermesztők vagyunk, akkor jobb, ha hibrid fajtát választunk. Egyrészt, ritkábban szenvednek betegségtől, másrészt pedig a hibridek termelékenyebbek az örökös fajtáknál. Utóbbinak van talán a legjobb íze, de a hibridek is kiválóak!

2. Rossz helyre ültetünk

A paradicsom az egyik legtöbb napfényt igénylő növény, így az ideális hely megválasztása kulcsfontosságú. Minél több a fény, annál szebb és akár több lesz a termés, az árnyék azonban épp az ellenkezőjét idézi elő. Legalább napi 6 óra napfény szükséges ahhoz, megfelelő legyen a növekedésük.

3. Nem távolítjuk el a rügyeket és a virágokat

Ültetés előtt mindig távolítsuk el a paradicsom virágát és rügyeit is, hiszen ezzel erősíteni tudjuk a gyökérzetét. Miután elültettük, már nyugodtan hagyhatjuk rügyezni és virágozni őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Rosszul mérjük fel az öntözési igényt

A növények termesztési helyétől függenek az öntözési igények. Például, ha cserepekben termesztjük őket, akkor gyakrabban kell öntözni is, ha azonban a kertben kaptak helyet, akkor hetente kétszer is elegendő. Télen viszont csökkentsük ezt az arányt, hiszen a túl sok locsolás károsíthatja a növényeket!

5. Nem távolítjuk el a kis hajtásokat és leveleket

Ezek többnyire onnan hajtanak ki, ahol a paradicsomnövény szára és ága találkozik. Bár szinte teljesen ártalmatlanok, jobb, ha eltávolítjuk egy részüket, hiszen a fő száraktól elvonhatnak némi energiát, ami által csökkentik a növekedést. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy ne szedjük le az összeset, mert akkor kevesebb paradicsom nőhet - az egyensúly itt is, mint minden esetben, nagyon fontos!

6. Túltrágyázás

A trágyák használata elengedhetetlen a jól működő termesztéshez, de ha nem figyelünk a mennyiségekre, akkor komoly károkat is tehetünk a növényekben - különösen akkor, ha magas a nitrogéntartalmuk. Mint ahogyan azt már többször is említettük, az egyensúly nagyon fontos! Ha túl sok trágyát adunk a talajhoz, akkor kevesebb termés lesz, a magas nitrogéntartalom miatt pedig a gyökerek is károsodhatnak. Ha komposztot használunk, akkor az a lehető legjobb választás! 

7. Nem akadályozzuk meg, hogy betegek legyenek a növények

Könnyen előfordulhat, hogy nem teszünk elegendő intézkedéseket annak érdekében, hogy ne legyenek betegek a növények. A paradicsomok esetében sincsen ez másként, de otthon nagyon gyorsan és könnyedén el tudunk készíteni egy saját keveréket, amivel aztán lehet "permetezni" a növényeket. Egy kis szódabikarbóna, olívaolaj, környezetbarát mosogatószer, víz és máris készen van.

8. Nem mulcsozunk

Gyakran figyelmen kívük hagyjuk, hogy a mulcsozás milyen lényeges a kerteknek és a növényeknek. Számtalan előnyökkel jár a talajtakarás, többek között segít nedvesen tartani a talajt és véd a hideg ellen, valamint bizonyos kártevők ellen is. Használhatunk erre a célra leveleket, apróra vágott fát vagy akár mohát is. Közvetlenül az ültetés után alkalmazzuk ezt a módszert.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Helytelen távolság

A növények közötti távolságra is oda kell figyelni, mivel ha túl közel vannak egymáshoz, akkor az rossz légkeringéshez vezethet, valamint a paradicsomok versenyezni kezdhetnek egymással a tápanyag és a víz miatt. Ügyeljünk ültetésnél arra, hogy legalább 50-60 centire telepítsük őket egymástól - ha cserépbe, akkor viszont csak egy tövet ültessünk!

10. Nem jó paradicsomfajtát választunk

A paradicsomnak is számos fajtája van, így nem meglepő, hogy nem mindegy, hová ültetjük őket. Vannak olyan fajták, amiket nyugodtan lehet cserépbe tenni, de vannak olyan is, amik nagyobb teret igényelnek, így csak a kert lehet jó opció - ebben az esetben nagyszerű választás a szibériai paradicsomfajták bármelyike. Mindenképp tájékozódjunk mag és palántavásárlás előtt, hogy mely fajták mekkora helyet igényelnek. 

11. Termesztés rossz évszakban

A kevés, rossz termés sokszor annak köszönhető, hogy nem jó szezonba vetettük el őket. Tavasszal vagy nyár elején kell ültetni, miután a fagyveszély már elmúlt. Egyik melegkedvelő és napfényt igénylő növény sem nő rendesen 10 Celsius-fok alatt, így a paradicsom se!

EZ IS ÉRDEKELHET

12. Korai betegségek

Az alternaria solani gomba által okozott korai fertőzés barna foltokat okoz a leveleken, a termés pedig könnyen megrohadhat miatta. Lehetőleg megbízható helyről vásároljunk magokat, valamint mulcsozzuk a talajt. Ha nem muszáj, ne használjunk növényvédő szereket, hiszen saját magunk is elő tudunk állítani erre a célre megfelelő keveréket! 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?