Ezt sokan elrontják: így állapíthatod meg biztosan, mikor kell öntözni a növényeket

Ezt sokan elrontják: így állapíthatod meg biztosan, mikor kell öntözni a növényeket

agrarszektor.hu
Néha nehéz megállapítani egy-egy növényről, hogy mikor van valóban szüksége vízre és öntözésre, ennek a bizonytalanságnak pedig sokszor túl-, illetve alulöntözés lehet a vége. Van azonban egy nagyon egyszerű módszer, amit kivétel nélkül bárki tud alkalmazni otthon is, hiszen csak egy ceruzát kell beszerezni hozzá, és máris könnyedén ellenőrzni tudjuk a talaj nedvességtartalmát. Mutatjuk, hogyan csináld!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számos gyors tipp és trükk létezik azzal kapcsolatban, hogyan tartsuk növényeinket folyamatosan egészségesen, aminek az egyik legsarkalatosabb pontja az öntözés, hiszen talán ezzel árthatunk a legtöbbet kedvenceinknek. Van azonban egy olyan pofonegyszerű módszer, amellyel könnyedén megállapíthatjuk, mikor kell ténylegesen megöntözni  növényeinket, és ehhez mindössze egy ceruzára van szükségünk - írja a balconygardenweb.com. 

Túlöntözés és alulöntözés 

A túl-, illetve az alulöntözés a növények pusztulásának talán legfőbb és leggyakoribb okozói, nem árt azonban tudni, hogy ez utóbbi sokkal kevésbé káros, mint a túlöntözés. Ennek az az oka, hogy ha ki is száradnak a növényeink, amint újra vízhez jutnak, nagyon könnyen regenerálódnak, és kvázi felélesztik önmagukat. Ezzel szemben a túlöntözés sok esetben olyan mértékű gyökérrothadást okozhat, amely már nem visszafordítható. 

Hogyan lehet megállapítani egy ceruzával, mikor kell meglocsolni a növényeket?

A folyamat, illetve a módszer meglehetősen egyszerű - helyezd a ceruzát hegyével lefelé a talajba úgy, hogy körülbelül a feléig fúródjon bele a földbe. Mielőtt megöntöznéd a növényt, húzd ki a ceruzát, és ellenőrizd, ha nedves, akkor még várhatsz a locsolással, ha azonban teljesen száraz a ceruza, akkor bátran adj vizet növényednek. Íme néhány hasznos tipp ennek a különleges módszernek a professzionális alkalmazásához:

  • Mindig világos, fa színű ceruzát használj, így ugyanis sokkal jobban fogod látni, mennyi nedvesség van a talajban. Hiszen, ha elég vizes a föld, akkor sötétre színeződik a ceruza, ha száraz, akkor pedig nem látni majd változást rajta.
  • Ez a különleges módszer leginkább a kis vagy közepes méretű cserepekben tartott növényeknél alkalmazható, nagy edényben növekedőnél nem érdemes használni.
  • A ceruzát minden esetben a meghegyezett végével szurjuk a földbe, így ugyanis sokkal könnyebben belefúrdik majd.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31