Így lehet kis helyen is sok termésed: íme az élelmes kertészek tuti trükkje

Így lehet kis helyen is sok termésed: íme az élelmes kertészek tuti trükkje

agrarszektor.hu
Még ha csupán minimális hely is áll rendelkezésünkre, akkor is érdemes azt a keveset kertészkedésre felhasználni. Ezt többféleképpen is megtehetjük, de az egyik legpraktikusabb és leglátványosabb módszer az nem más, mint a négyzetlábas ágyás. Összegyűjtöttünk hát néhány praktikát és trükköt, amelyek segítségével biztosan szuper négyzetlábas kerteket lehet alkotni!

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Na de mit is jelent pontosan az, hogy négyzetlábas kert? Jogosan merülhet fel ez a kérdés bárkiben, hiszen nem tartozik a legelterjedtebb termesztési módszerek közé, pedig roppant hasznosak és mutatósak tudnak lenni! Az egésznek az a lényege, hogy egy kis helyen - egy négyzetlábnyi, azaz 30x30-as parcellákat kell kialakítani - tudjunk ültetni zöldségeket, gyümölcsöket és gyógynövényeket úgy, hogy a lehető legnagyobb termésszámot érjük el - és ezekhez még csak nagy erőfeszítés sem kell - írja a ruralsprout.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

Általános tudnivalók

Bár a méretét tekintve egy kis területről van szó, azért természetesen ebben az esetben is oda kell figyelni néhány dologra - ha azonban ezeket betartjuk, akkor nagyszerűen fognak működni. Kezdjük az alapoknál:

• A talajnak nagyjából 15 centisnek kell lennie.
Osszuk fel a területet kisebb négyzetekre rácsos technikával négyzetlábnyi, azaz 30x30-as részekre.
A négyzetekbe 1, 4, 9, vagy akár 16 növény is ültethető attól függően, hogy mekkorára nőnek meg, és mennyi helyet igényelnek kifejlett korukban. Ha nagyobb növényeink is vannak, azzal sincsen semmi gond, hiszen azok akár két négyzetnyi helyet is elfoglalhatnak, tehát érdemes saját sorokat kialakítani nekik.
Öntözzünk rendszeresen, lehetőleg kézzel.
• A kisebb méretű hagymákból és répákból akár több mint 10 darab is elfér egy négyzetlábnyi területen, míg a paradicsomok, brokkolik vagy paprikák külön négyzetet igényelnek maguknak egy-egy növényenként.
Ritkítsunk ollóval: A négyzetlábas ágyásokban nagyon közeli szomszédságban vannak egymással a növények, éppen ezért nem jó ötlet egyszerűen kihúzni őket a talajból, hiszen ezzel megbolygathatjuk a többi gyökérrendszerét. Fogjunk meg egy metszőollót, és egyszerűen a tövüknél vágjuk le a nemkívánatos növényeket.

Miért pont ez a méret?

A helyhiányon kívül egyszerűen azért, mert könnyen lehet kezelni. Ha jól gazdálkodunk, akkor szinte minden kis részt kihasznáhatunk és csak úgy hemzsegni fognak a finomabbnál finomabb termések - és még csak fel-alá sem kell járkálnunk a sorok között. Ezen kívül a gyomlálás és az öntözés is sokkalta egyszerűbb és gyorsabb lesz. A talaj minőségére azonban figyeljünk, legyen levegős, megfelelő tápanyagtartalmú és jó vízelvezetésű. A legfontosabb, hogy minden négyzetlábon egyetlen féle zöldséget, virágot vagy gyógynövényt ültessünk el. Minden egyes teret kezeljünk úgy, mintha egy minikert lenne. 

Na de mi a helyzet például a babbal, uborkával vagy a dinnyével és minden nagyobb, terebélyesebb növénnyel? Nincs más dolgunk, csak boltíveket tenni az ágyások végére, amelyek segítségével fel tudnak majd futni az ilyen zöldségek. Sokan egyszerű PVC csövekből készítik el ezeket a rácsokat. A nehezebb gyümölcsökről, mint például a dinnyéről sem kell lemondanunk, köthetünk hurkot a szárára vagy egy régi harisnyát is használhatunk, aminek a másik végét a rácshoz kötjük, betakarításnál pedig csak el kell távolítani a harisnyát és kész is!

EZ IS ÉRDEKELHET

Telepítsünk újra és újra

Ezzel a módszerrel hihetetlenül egyszerű lesz az "utódokat" elültetni. Miután betakarítottuk a növényeket az ágyásból, nem okoz majd gondot újratelepíteni a többit. A retek például nagyszerű választás lehet, mivel nemcsak ültetés szempontjából ideális, hanem a kis terület maximalizálásához is. A kis méretük miatt sokkal könnyebb takarni ezeket az ágyásokat, így akár a tenyészidőt is meg tudjuk hosszabbítani és nemcsak bizonyos időszakokban tudjuk élvezni munkánk gyümölcsét. 

A négyzetlábas ágyást bármilyen méretben elkészíthetjük, ezért a kialakítása könnyedén igazodhat a kert adottságaihoz. Ennek ellenére érdemes előtekintőnek lenni a tervezés során, és olyan ágyásokat kialakítani, amelyeknek még a közepe is könnyedén elérhető anélkül, hogy rá kellene lépni a talajra, így elkerülhető lesz az, hogy tömörödjön a talaj.

Mit érdemes ültetni az ágyásokba?

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, de ha adnunk kellene néhány tanácsot, akkor az alábbi növényeket javasoljuk a leginkább:

• uborka,
• paradicsom,
• zöldbab,
• retek,
• saláta,
• cukkini,
• zöldhagyma.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogy melyik növény mennyi helyet igényel a saját négyzetében, az a kifejlett méretétől függ - ezt azonban érdemes ellenőrizni a magok zacskóján vagy akár az interneten. Ne feledjük, a lényeg az, hogy minden négyzet vagy parcella 30 x 30 centiméteres legyen!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43