Hasznos rovarok a kertben: nem is hinnéd, mekkorát hibázol, ha elűzöd őket

agrarszektor.hu
Bizony számos olyan rovar van a kertünkben, amely amellett, hogy ártalmatlan a növényeink számára, még a hasznunkra is válhat. Nem érdemes tehát azonnal megszabadulni minden élőlénytől a kertben, akadnak ugyanis olyanok, amelyek a beporzásban segíthetnek, egyesek a kártevőket pusztítják, mások pedig a növényeinket és a talajt teszik egészségesebbé. Összegyűjtöttük a kert leghasznosabb rovarait, így ezentúl biztosan kétszer meggondolod majd, hogy elűzd-e őket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nem minden rovar okoz kárt növényeinkben, sőt, sokkal több a hasznos repülő lény a kertünkben, mint hinnénk. Mielőtt tehát azonnal az elpusztításukon gondolkodnánk, érdemes utánanézni, hogy melyek azok a rovarok, amelyek hasznunkra válhatnak a kertben, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy még csodásabbak legyenek növényeink - írja a balconygardenweb.com.

1. Méh

A méhek amellett, hogy a mézkészítés királyai, elengedhetetlen szereplői a kertünknek, nagyban hozzájárulnak ugyanis a növények egészséges fejlődéséhez. Köztudott, hogy ők a legfontosabbb beporzók, hiszen miközben felfalják a virágok nedveit, be is porozzák őket. 

2. Katicabogár

A katicabogarak igen falánk rovarok, étvágyuk szinte kielégíthetetlen. Az egyik leghasznosabb tagjai kertünknek, kedvenc táplálékaik között ugyanis olyan kártevők vannak, mint például a levéltetvek. Nem érdemes tehát megszabadulnunk a katicáktól, hiszen ők az egyik legjobb természetes kártevőirtók. 

3. Lepke

A lepkéknek szintén nagy hasznát vehetjük kertünkben, amellett ugyanis, hogy szépek és színesek, a növények szaporodásában is segítenek. A lepkék általában a virágok nektárjával táplálkoznak, a pollenek szétszórásával azonban a növények megtermékenyítésében is hasznunkra lehetnek.

4. Szitakötő

A szitakötők amellett, hogy lenyűgözően néznek ki, nagyon hasznos rovarok. Olyan kártevőkkel táplálkoznak ugyanis, mint például a szúnyogok, valamint a gyümölcslegyek és azok lárvái, így ha találkozunk velük a kertünkben, az csak jót jelenthet, hiszen a katicabogarakhoz hasonlóan ők is segítségünkre lehetnek a kártevők irtásában. 

5. Földigiliszta

A földigilisztákat, illetve azt, mennyire hasznosak a kertben, senkinek sem kell bemutatni. Ezek az élőlények rengeteg tápanyaggal látják el a talajt és a növényeinket, szellőztetik, valamint levegőztetik a termőföldet, emellett szabályozzák annak pH-ját is. 

6. Poszméh vagy dongó

A dongók szintén hasznos beporzóknak számítanak, méretük ne tévesszen meg senkit, ártalmatlanok, és csak ritkán "harapnak". A méhekhez hasonlóan ők is kolóniákban élnak, lakhelyük azonban a talajban, avarban, valamint üreges farönkökben van. A poszméhek kedvenc csemegéje a növények nektárja, így a virágzó gyümölcsfák igazi svédasztalt jelentenek számukra. 

7. Pók

Habár a pókok a legtöbb ember számára hátborzongató kis lények, a kertek egyik leghasznosabb állatainak számítanak. Néhány pókfaj valóban ártalmas lehet, de többségük ártalmatlan, és a növények számára legveszélyesebb kártevők pusztításával foglalatoskodnak. Kedvenc eledeleik közé tartoznak többek között a hangyák, a legyek, a szúnyogok, illetve a levéltetvek. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?