A 8 leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek: ezek a bakik végzetesek lehetnek

Mindenki gyönyörű és szépen rendezett kertről, ágyásról álmodozik, ám a dolgok nem mindig ilyen egyszerűek. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a hatalmas lelkesedés közben olyan hibát ejtünk kertészkedés közben, amely akár végzetes is lehet a növényeink számára. Összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb bakit, amelyet nemcsak a kezdő, de a profi kertészek is simán elkövethetnek, egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetők, ráadásul a növények is biztosan meghálálják majd!

Kert, illetve emelt ágyás létrehozásakor számtalan dolgot figyelembe kell venni, ha ugyanis nem vagyunk elég körültekintőek, könnyen bukás lehet a kertészkedés vége. Most azonban nemcsak a hibákra hívjuk fel a figyelmet, hanem adunk néhány hasznos tippet is, amivel garantáltan szuper ágyásokat és kertet tudunk alkotni - írja a bhg.com. Élvezzük az elkészítését és a gondozását is, ez ugyanis mindennek az alapja, és ha szem előtt tartjuk és követjük a tanácsokat, akkor nagy baj már biztosan nem lehet!

1. A rossz hely kiválasztása

Sokszor már a legelején elkövetjük az egyik legnagyobb hibát, mégpedig azzal, hogy nem megfelelően választjuk ki az ágyás helyét. Fontos, hogy naponta legalább 6 óra napfény érje őket, és azt is figyelembe kell venni, hogy a környező fák ne árnyékolják be. Válasszunk viszonylag sík helyet, arra viszont vigyázzunk, hogy ne alacsonyan fekvő terület legyen – tehát például egy domb alján rossz ötlet létrehozni, hiszen más a hőmérséklet és az esővíz is összegyűlhet.

2. Elfeledkezünk a megfelelő vízforrásról

Elsőre az udvar hátsó része logikus és jó döntésnek tűnhet egy kert vagy egy ágyás elhelyezésére, egészen addig, amíg nem tudatosul bennünk, hogy a vízzel teli vödröket majd odáig kell elcipelnünk. Figyeljünk hát arra, hogy lehetőleg közel legyen a kültéri csaptelep, amihez a slagot is csatlakoztatni tudjuk. Ha van rá módunk, akkor egy öntözőrendszer lehet a lehető legjobb választás, hiszen így folyamatosan öntözhető a terület és még a pazarlás is minimálisra csökkenthető.

3. Rossz anyagokkal való építkezés

Ha saját magunk szeretnénk barkácsolni fából egy emelt ágyást, akkor tartós és hosszú élettartamúnak tűnhet a nyomással kezelt fa, ám jobb, ha elkerüljük! Ugyanis, különböző káros vegyi anyagok mosódhatnak bele a talajba, ami aztán később negatív hatással lehet a szép kis növényeinkre. A bomlásra hajlamos vagy már a kopás jeleit mutató fa használata szintén kerülendő, – ilyen például a raklap – mivel valószínűleg 1-2 éven belül újat kellene építenünk. A legjobb, ha tölgyet, vörösfát, cédrust vagy köveket és téglákat választunk, amikkel vegyszermentesen, mutatós és kiváló eredményeket érhetünk el.

4. Nem a legjobb talajt használjuk

A közhiedelemmel ellentétben nem minden talaj felel meg egy kert létrehozásához. A kerti talajt a már meglevő földi talajjal szokták összekeverni, hogy javítsák a tápanyag-összetételét és a textúrúját, ám ez nagy hiba. Ha az ágyásokban használják, akkor tömörödhetnek és gátolhatják a vízelvezetést. Használjunk zsákban kapható földet, amiket kifejezetten a megemelt ágyásokhoz terveztek, így a gyommagokat, a rovarokat és az esetleges betegségeket is elkerülhetjük.

5. Túl nagyok a magaságyak

Bár elsőre csábító lehet egy hatalmas ágyást létrehozni, ebben az esetben azonban jobb csínján bánni a méretekkel! A parcellának elég keskenynek kell lennie ahhoz, hogy legalább a felénél középre ültessünk, hogy aztán öntözni, gyomlálni és betakarítani is tudjunk. A legtöbb ember számára ideális, ha 1-1,5 méter széles az ágyás. Túl hosszú se legyen, hiszen a hosszadalmas, folyamatos fel-alá járkálástól sokan feszültté válhatnak.

6. Túl nagy növények választása

Ha az ültetéshez emelt ágyást választunk, akkor mindenképp vegyük figyelembe a növények méreteit és érettségeit is! Nézzünk egy példát: egyetlen cukkini növény akár 60 centi részt is elfoglalhat. Ha szűk hely áll rendelkezésünkre, akkor ültessünk inkább kisebb zöldségeket, válasszunk kisebb fajtákat és gyakoroljuk az egymás utáni ültetést.

7. A mulcs elhagyása

Attól még, hogy a kert nem a földön van, nem jelenti azt, hogy nem hajlamos a gyomokra. Ha egy réteg mulcsot adunk hozzá, akkor a gazokat is távolt tudjuk tartani. A talajtakarás segíthet megtartani a nedvességet is, így nem kell majd olyan gyakran öntöznünk sem. Sőt, még a termések is tisztábbak lehetnek, hiszen a talajtakaró megakadályozza, hogy az eső és az azzal járó kosz ráfröccsenhessen a növényeinkre.

8. Nem védjük eléggé a kertet

Egy emelt ágyás távol tudja tartani a nyulakat, a szarvasok számára viszont valószínűleg szemmagasába kerülnek a növények – bár nem sok embernek rohangálnak ezek az állatok a kertjében, jobb, ha azért ezekkel is tisztában vagyunk. Ha el szeretnénk őket rettenteni, akkor építhetünk kerítést a kert köré. A szag alapú riasztó is jó módszer lehet, amiket a talajra kell rászórni – ezt azonban folyamatosan alkalmazni kell. 


 
 
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Íme, ezek most a legfontosabb szeptemberi teendők.
Szeptemberi feladatok a kertben: itt a lista, ezeket mindenképpen végezd el

Olcsó és természetes megoldás a kertbe, ne dobd ki többé a banánhéjat.
Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre használható a banánhéj a kertben


Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu