Megtripláznád a termést? Ezekkel a trükkökkel egész évben friss zöldséghez juthatsz

Megtripláznád a termést? Ezekkel a trükkökkel egész évben friss zöldséghez juthatsz

agrarszektor.hu
Számos olyan ültetési módszert ismerhetünk már, amelyekkel megduplázhatjuk vagy akár megháromszorozhatjuk a terméshozamot a kertünkben - mindezt úgy, hogy ugyanazt a földterületet használjuk egyetlen tenyészidőszakban. Persze mindenki bőséges, egészséges és finom termésekről álmodik, ám ez nem mindig olyan egyszerű, főleg azt nehéz sok esetben megoldani, hogy minél több és változatosabb növényeink legyenek a kertben. Összeszedtünk most 5 olyan folyamatot, melyek során maximalizálni tudjuk majd a betakarítást és egész évben élvezhetjük a saját terméseinket!

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ezek a praktikák azok számára lesznek a legideálisabbak, akiknek a kertterületük korlátozott, illetve olyan növényeik vannak, melyeknek rövid a tenyészidejük - írja a ruralsprout.com. A telepítés gondos tervezéssel jár, figyelembe kell vennünk a termés típusát, méretét és persze a már említett tenyészidőt is. Ha az alábbi 5 tippet betartjuk, akkor garantáltan bőséges, friss termés kerülhet majd az asztalunkra az v bármely szakaszában.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Betakarítás és vetés

A lényeg, hogy amint betakarítottuk a termést, azonnal ültessünk/vessünk új növényeket a helyére, ahányszor csak lehet. Ez a módszer remekül működik, ha a hűvös és meleg évszakok növényeit váltogatjuk. Például, ültessünk hűvös időjárást kedvelő zöldségeket - mint például salátát - tavasszal, nyáron pedig le is szedhetjük. Utána adjunk egy kis komposztot a sorokhoz, és vessünk melegtűrő növényeket - például uborkát, paradicsomot vagy zöldbabot. Ha már ezeket is betakarítottuk, akkor kezdődhet újból a folyamat, termesszünk brokkolit vagy kelkáposztát, amiket aztán ősszel már fogyaszthatunk is. 

Tipp: amíg a tavaszi növények betakarítását várjuk, nyugodtan kezdjük el a nyári növényeket is termeszteni bent. Miután eljött az ideje annak, hogy leszedjük a termést, már ültethetjük is el a palántákat, amik már növekedni kezdtek, így még gyorsabban juthatunk friss zöldséghez, gyümölcshöz.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Fokozatos ültetés

A relé ültetés néven is ismert technika segítségével folyamatosan lesznek különböző terméseink, ezáltal nem egyszerre kell elvégeznünk a betakarítást. Ahelyett, hogy tavasszal az egész kert területére ültetünk vagy vetünk, kezdetben csak kevés magot vessünk el, majd néhány hetente növeljük a magok mennyiségét. Így az egész szezonban fogyaszthatjuk a friss zöldségeket, gyümölcsöket, és nem lesz rajtunk az a kényszer, hogy minél gyorsabban együk meg a nagy mennyiségben leszedett termést, különben a kukában landolnának. Ha ezt a módszert alkalmazzuk, akkor a bab, sárgarépa, saláta, borsó, mángold és a fehérrépa is nagyszerű választás lehet. 

Tipp: sokkal egyszerűbbé tehetjük a folyamatot, ha feljegyezzük az ültetési időket egy naptárba. Beállíthatunk emlékeztetőket is, így lépést tudunk majd tartani a növényekkel és pontos "menetrendet" kaphatunk, hogy mit, mikor ültettünk és mit kell még elvetni.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Társnövények termesztése

Ez az ültetési mód a polikultúra egy olyan formája, ami párosítja a nem versengő, kölcsönösen előnyös fajtákat. Számos érv szól a társültetés mellett, például a segítik a beporzást és a kártevők elnyomását, termékenyebb lehet a talaj és még zamatosabbakká válhatnak a termések. Mindemellett nagyszerű módja annak, hogy a maximalizáljuk a kertek termékenységét, illetve a növények mennyiségét is. Továbbá, a társnövények termesztése és az egymás utáni ültetés egyszerre történő hasznosítása lehetővé teszi, hogy két vagy több növényt is termesszünk ugyanazon a helyen - ez azonban gondos tervezést igényel, de persze megvalósítható:

Válasszunk különböző érési dátumú növényeket

Így lehetővé tesszük a növények egyidejű termesztését. Vegyünk egy példát: ha a borsót és a retket párosítjuk, akkor a retket a gyors növekedése miatt 3-4- hét alatt már be is takaríthatjuk, még azelőtt, hogy a borsó túl nagyra nőne és beárnyékolná a retket.

Sekélyen és mélyen gyökerező növények együttes termesztése

Ha a gyökérmélységük alapján választjuk meg a növényeket, akkor meg tudjuk akadályozni azt, hogy versenyezzenek egymással a talaj tápanyagaiért. Például: a sekély gyökerű saláta tökéletes társa lehet a mélyebb gyökerű cékla mellett.

Ültessünk magas növésű zöldségeket részleges árnyékot igénylő növényekkel

Használjuk ki a napot kedvelő, magasabbra növő növények magasságát és terebélyességét, és párosítsuk őket azokkal a fajtákkal, melyeknek részleges árnyékra is szükségük van. A paradicsom és a káposzta egyszerre való termesztése jó választás lehet, hiszen a paradicsom árnyékot tud biztosítani a káposztának és megvédi a délutáni hőségtől.

Tipp: a társnövényes termesztési módszer szuper, de valóban tervezést igényel, így alaposan gondoljuk át, hogy mit, mivel szeretnénk párosítani. Mielőtt nekikezdenénk az ültetésnek, győződjünk meg róla, hogy valóban a megfelelő fajtákat választottuk össze. Akár még rajzolhatunk vagy a számítógépen is megtervezhetjük, hogy hogyan fog felépülni a kertünk - ha ez megvan, akkor nincs más hátra, csak belevágni az ültetésbe.

4. Azonos fajhoz tartozó növények ültetése eltérő tenyészidővel

Ha több fajtát telepítünk ugyanazon a növénytípuson belül, akkor folyamatosan lesz mit betakarítanunk, hiszen különböző ütemben fognak beérni a növények. A lényeg, hogy fajtán - például burgonyafajtán - belül különböző időszakban beérő növényeket válasszunk. Ebben a módszerben az a legjobb, hogy egyszerre vetünk/ültetünk és mindig lesz betakarítani való termés, nem kell se a naptárt, se az emlékeztetőket figyelni. Tipp: a csomagolásokon mindig nézzük meg, hogy mennyi idő kell ahhoz, míg beérnek a növények - így még jobban tudunk tervezni.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. A legegyszerűbb mód: a vágás

A folyamatos betakarításnak ennél könnyebb módját aligha lehetne elképzelni. Válasszunk olyan növényeket, amelyeket le tudunk vágni és rövid időn belül újratermelődnek - így folyamatosan lesz termésünk. Célszerű a külső, nagyobb leveleket levágni, a belső, kisebb leveleket pedig hagyni, hogy hadd érjenek tovább. A zeller, saláta, spenót, mángold, bordáskel és a cikória is nagyszerűen szolgálhatnak erre a célra. Sőt, a pitypangot, metélőhagymát és a spárgát is le lehet vágni talajvonal felett, újra fognak nőni. Tipp: a produktivitást növelheti, ha mindig megfelelően, kellő mennyiséggel locsolunk és minden betakarítás után egy kis komposztot adunk a talajhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?