Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

agrarszektor.hu
Az már talán senkinek sem újdonság, hogy a fahéjnak nagyon sok jótékony hatása van és számos területen hasznosítható. Elég, ha csak a sütésre, főzésre gondolunk, de még egyes betegségek ellen is jó hasznát vehetjük. Arról azonban már csak kevesebben hallottak, hogy a magas alkaloid tartalma révén mennyi mindenre felhasználhatjuk a kertben. Ezekhez gyűjtöttünk össze néhány tuti tippet, így mostantól könnyedén felvehetjük a harcot a veteményest érintő számtalan probléma ellen.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A kert egy csodálatos dolog, rengeteg örömet tud okozni a tulajdonosainak, ám sok esetben meg kell küzdenünk bizonyos problémák ellen. Ilyenek lehetnek például a kártevők megjelenése, a különböző betegségek, gombák és persze nem szabad megfeledkezni a kíméletlen időjárásról sem. Bár utóbbin sajnos még a fahéj sem tud segíteni, a többin viszont már annál inkább - írja a balconygardenweb.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Sem a nyulak, sem a mókusok nem lesznek hívatlan vendégek a kertben

A fahéj segítségével könnyedén távol tudjuk majd tartani a kisebb testű emlősöket, beleértve a nyulakat és a mókusokat is, akik komoly károkat tudnak okozni a veteményesünkben. Csak szórjuk meg vékonyan az adott területet fahéjjal, ami aztán az orr,- és nyálkahártyájukat irritálni fogja az állatoknak, de mindezt úgy, hogy nem lehet tőle komolyabb bajuk!

2. Fahéjjal a szúnyogok ellen 

A fahéjolajat és magát az őrölt fahéjat is használhatjuk a rovarok, például a szúnyogok ellen is. A használata pedig ebben az esetben sem nehéz, egyszerűen csak cseppentsük/szórjuk az érintett területre, a többi pedig már a fahéj dolga lesz.

3. Megöli a gombákat

Csak szórjunk fahéjat azokra a részekre, ahol a gombák felbukkantak, kordában fogja őket tartani, az biztos!

EZ IS ÉRDEKELHET

4. A növények növekedést is segíti

Ha ültetünk, akkor érdemes belemártani a fahéjba a dugvány szárának végét. Egy kanálnyi őrölt fahéjat helyezzünk papírtörölközőre, és óvatosan dörzsöljük be vele a nedves szárat, ezután pedig már el is ültethetjük. Serkenti a gyökérnövekedést, és pótolja a növények gyökereztetésekor használt hormont.

5. A hangyáktól is megszabadít 

Ha meg akarunk szabadulni a hangyáktól, akkor is érdemes a fahéjhoz nyúlni. Csak szórjuk szét ott, ahol megjelentek a hangyák vagy csak szeretnénk, hogy ne bukkanjanak elő. A hangyák ki nem állhatják a fahéj illatát, ezért messziről elkerülik a fahéjas helyeket.

6. Óvjuk a palántákat a betegségektől

Számos gombás és egyéb betegség okozhatja a palánták halálát. Szórjuk meg a talajt fahéjporral, hogy megvédjük csemetéinket a különböző betegségektől.

7. Igazi gombaölő

Gombás megbetegedésben szenvednek a növények? Ne essünk pánikba, csak keverjünk össze egy kis fahéjat meleg vízzel, és hagyjuk úgy egy éjszakán át. Utána pedig töltsük bele egy szórófejes palackba, majd fújjuk be a növényeinket az oldattal.

8. Gyógyítsuk meg vele a növényeket

A fahéj nagyszerű a sérült növények számára is, hiszen elősegíti a gyors gyógyulást, ha a sérült részekre szórjuk.

9. A szobanövényeinkhez is használhatjuk

Nagyszerűen működik a fahéj a poratkák, legyek és más kártevők ellen. Nincs is más dolgunk, csak a növényünk körüli részre szórni. Ezen kívül a penész elleni védekezésben is használhatjuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?