Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is hinnéd, mi mindenre használható a fahéj a kertben

agrarszektor.hu
Az már talán senkinek sem újdonság, hogy a fahéjnak nagyon sok jótékony hatása van és számos területen hasznosítható. Elég, ha csak a sütésre, főzésre gondolunk, de még egyes betegségek ellen is jó hasznát vehetjük. Arról azonban már csak kevesebben hallottak, hogy a magas alkaloid tartalma révén mennyi mindenre felhasználhatjuk a kertben. Ezekhez gyűjtöttünk össze néhány tuti tippet, így mostantól könnyedén felvehetjük a harcot a veteményest érintő számtalan probléma ellen.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kert egy csodálatos dolog, rengeteg örömet tud okozni a tulajdonosainak, ám sok esetben meg kell küzdenünk bizonyos problémák ellen. Ilyenek lehetnek például a kártevők megjelenése, a különböző betegségek, gombák és persze nem szabad megfeledkezni a kíméletlen időjárásról sem. Bár utóbbin sajnos még a fahéj sem tud segíteni, a többin viszont már annál inkább - írja a balconygardenweb.com.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Sem a nyulak, sem a mókusok nem lesznek hívatlan vendégek a kertben

A fahéj segítségével könnyedén távol tudjuk majd tartani a kisebb testű emlősöket, beleértve a nyulakat és a mókusokat is, akik komoly károkat tudnak okozni a veteményesünkben. Csak szórjuk meg vékonyan az adott területet fahéjjal, ami aztán az orr,- és nyálkahártyájukat irritálni fogja az állatoknak, de mindezt úgy, hogy nem lehet tőle komolyabb bajuk!

2. Fahéjjal a szúnyogok ellen 

A fahéjolajat és magát az őrölt fahéjat is használhatjuk a rovarok, például a szúnyogok ellen is. A használata pedig ebben az esetben sem nehéz, egyszerűen csak cseppentsük/szórjuk az érintett területre, a többi pedig már a fahéj dolga lesz.

3. Megöli a gombákat

Csak szórjunk fahéjat azokra a részekre, ahol a gombák felbukkantak, kordában fogja őket tartani, az biztos!

EZ IS ÉRDEKELHET

4. A növények növekedést is segíti

Ha ültetünk, akkor érdemes belemártani a fahéjba a dugvány szárának végét. Egy kanálnyi őrölt fahéjat helyezzünk papírtörölközőre, és óvatosan dörzsöljük be vele a nedves szárat, ezután pedig már el is ültethetjük. Serkenti a gyökérnövekedést, és pótolja a növények gyökereztetésekor használt hormont.

5. A hangyáktól is megszabadít 

Ha meg akarunk szabadulni a hangyáktól, akkor is érdemes a fahéjhoz nyúlni. Csak szórjuk szét ott, ahol megjelentek a hangyák vagy csak szeretnénk, hogy ne bukkanjanak elő. A hangyák ki nem állhatják a fahéj illatát, ezért messziről elkerülik a fahéjas helyeket.

6. Óvjuk a palántákat a betegségektől

Számos gombás és egyéb betegség okozhatja a palánták halálát. Szórjuk meg a talajt fahéjporral, hogy megvédjük csemetéinket a különböző betegségektől.

7. Igazi gombaölő

Gombás megbetegedésben szenvednek a növények? Ne essünk pánikba, csak keverjünk össze egy kis fahéjat meleg vízzel, és hagyjuk úgy egy éjszakán át. Utána pedig töltsük bele egy szórófejes palackba, majd fújjuk be a növényeinket az oldattal.

8. Gyógyítsuk meg vele a növényeket

A fahéj nagyszerű a sérült növények számára is, hiszen elősegíti a gyors gyógyulást, ha a sérült részekre szórjuk.

9. A szobanövényeinkhez is használhatjuk

Nagyszerűen működik a fahéj a poratkák, legyek és más kártevők ellen. Nincs is más dolgunk, csak a növényünk körüli részre szórni. Ezen kívül a penész elleni védekezésben is használhatjuk.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?