Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a szódabikarbónát

Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használhatod a szódabikarbónát

agrarszektor.hu
Tudtad, hogy mennyi mindenre használható a szódabikarbóna a kertben? Ha nem, akkor se aggódj, itt a legjobb felhasználási módok listája!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A 100%-ban természetes szódabikarbóna (avagy sütőszóda, nátrium-hidrogén-karbonát, illetve NaHCO3) az év bármely szakában felhasználható a kertben - olvasható a balconygardenweb.com oldalán. A szódabikarbóna ugyanis biológiailag lebomlik, nem mérgező, és bizonyos fokig helyettesítője lehet a rovarirtó szereknek, a talajjavítóknak és más vegyszereknek. Nézzük, mi mindenre használható még ez a nagyszerű vegyület! (Figyelem, a sütőszóda nem összekeverendő a sütőporral!)

1. Használhatjuk növények tisztítására

A szobanövények leveleinek rendszeres tisztítása nagyon fontos, ezzel ugyanis eltávolíthatuk a port és a zsírt, és elősegíthetjük a fotoszintézist. Ehhez szódabikarbóna vizes oldatára (egy liter vízben elkeverni egy csipet sütőszódát) van szükség, és arra, hogy levelek felületét (felül és alul) az oldattal megnedvesített puha és szöszmentes törlőkendővel áttöröljük.

2. Plusz tápanyagot biztosíthatunk vele növényeink számára

Keverjünk el négy liter vízben egy teáskanálnyi szódabikarbónát, egy fél teáskanálnyi tiszta ammóniát és egy teáskanálnyi keserűsót (magnézium-szulfát, MgSO4). Jól keverjük el az összetevőket, majd négy növény között osszuk el az oldatot. A keverék egyfajta talajjavítóként fog működni a lassan növő, kifakult növények számára. Fel fognak egyenesedni tőle, meggyorsul a növekedésük, és ragyogó zölddé változnak majd tőle.

3. Alkalmazhatjuk a kerti bútorok tisztítására is

Adjunk fél csésze sütőszódát és egy evőkanál mosogatószert 4 liter meleg vízhez. Egy szivaccsal töröljük át a kerti bútorokat, majd tiszta vízzel öblítsük le őket újra.

4. Elűzhetjük vele a komposzt szagát

Ahhoz, hogy a komposztunk szaga ne zavarjon minket, nem kell mást tennünk, mint hozzáadni egy evőkanál szódabikarbónát négy liter vízhez, és rászórni a komposztálóra. Ez kiküszöböli a komposztálóból kiáramló összes kellemetlen szagot. Fontos azonban, hogy ezt a kezelést ne vigyük túlzásba, mert jelentősen lelassítja a komposztálást.

5. Megtisztíthatjuk vele a madárfürdőt és a cserépkaspókat

A madárfürdő és a cserépkaspók megtisztításához szórjunk rájuk sütőszódát, majd neves ronggyal, esetleg súrolókefével dörzsöljük át ezeket. A tisztítás után öblítsük le ezeket tiszta vízzel, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

6. Savas talajok pH-értékének javítására

Ha savas a kertben a talajunk, szórjunk rá egy kis adag szódabikarbónát (a pontos mennyiség a talaj pH-szintjétől függhet). Ásással dolgozzuk be a talajba, majd locsoljuk meg azt, és néhány nap múlva teszteljük le újra a talaj savasságát. Ezt célszerű először csak egy kis területen elvégezni. Az eredmények azonban (kevesebb gyomnövény, több virág, jobb hozamok) magukért fognak beszélni.

7. Megszabadulhatunk vele a meztelencsigáktól

El akarod tüntetni a kertedből a meztelencsigákat? Szórj rájuk sütőszódát, és egyszerűen fel fognak oldódni tőle. A meztelen csigák ellen bevethető további módszerekről itt olvashatsz:

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Felturbózhatod vele a virágzó növényeidet

Oldj fel egy evőkanálnyi szódabikarbónát két liter vízben, majd locsold meg vele a növényeidet. Ettől garantáltan szebb virágokat fognak hozni!

9. Nevelj édesebb paradicsomokat

Szórj egy kis adag sütőszódát a paradicsomaid tövéhez. Ez beivódik majd a talajba, és csökkenteni fogja a paradicsomok savasságát, édesebb zöldségeket eredményezve.

10. Kiirthatod vele a káposzta-bagolylepke hernyóit

Keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát liszttel, majd finoman szórd meg vele a kártevők által megtámadott növényeket. A hernyók a káposztafélék leveleivel együtt ezt a keveréket is meg fogják enni, ami végezni fog velük.

11. Használhatod rovarirtóként is

A sütőszóda hatékonyan csökkentheti számos rovarkártevő kártételét, mint például a levéltetvekét, a pajzstetvekét és a takácsatkafélékét. Lehet, hogy a vegyület nem öli meg mindet, de jelentős visszatartó erővel rendelkezik és megálljt parancsolhat a kártevők működésének. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy teáskanálnyi szódabikarbónát elkeverni egyharmad csésze olíva- vagy mustárolajjal. Mérj ki belőle 2-3 teáskanálnyit, majd keverd el egy csésze vízben. Hígítsd fel alaposan, majd szórd meg vele a fertőzött növényeket!

12. Megállapíthatod vele a talajod pH-értékét

Tegyél egy kevés talajt egy tányérba, majd adj hozzá annyi vizet, hogy sarassá váljon. Szórj rá egy kevés sütőszódát. Ha elkezd buborékozni, akkor a talajod bizony savas.

13. Megelőzheted vele a lisztharmatot és más gombás megbetegedéseket

Ha szódabikarbónával kezeled a növényeid leveleit, azok felszíne veszít a savasságából, ezáltal ellenállóbbá válik a gombaspórák ellen. Ehhez csak az kell, hogy egy teáskanálnyi sütőszódát és pár csepp folyékony szappant elkeverj egy liter vízben, majd ezzel az oldattal lepermetezd a gombák által megtámadott növényeket. Ez a megelőző és gyógyító kezelés egyaránt hatékony zöldségeskertekben, a gyümölcsfákon, a rózsabokrokon, a szőlőben, a kúszónövényeken és a virágokon. A szódabikarbóna mellett bevethető többi filléres módszerről itt olvashatsz bővebben!

EZ IS ÉRDEKELHET

14. Használhatod gyomirtóként

Ahhoz, hogy ökológiailag és gazdaságilag is hatékonyan vehessük fel a harcot a gyomok ellen, amelyek a kerti utakat, széleket és ágyásokat támadják, a szódabikarbóna a legjobb. Óriási előnye, hogy biológiailag teljesen lebomlik és nem mérgező. Ha sütőszódát szórunk a gyomnövények leveleire, az ki fogja égetni azokat, és a gyomok néhány napon belül el fognak tűnni a kertünkből. Ha rendszeresen élünk ezzel a módszerrel, már a megjelenésükkor lelassíthatjuk a bosszantó gyomok növekedését és terjedését.

15. Megtisztíthatjuk vele az ösvényeket

Készítsünk elő forró vizet, és literenként adjunk hozzá 30 grammnyi, vagy két teáskanálnyi szódabikarbónát. Az oldattal öblítsük át a kerti utak felületét. Ha szükséges, sütőporral és súrolókefével is támogassuk meg az eljárást. Arra azonban nagyon vigyázzunk, hogy az oldatból ne kerüljön a gyepre és a virágágyakba, mert a forró víz és a szódabikarbóna ilyen erős koncentrátuma kiégetheti a növényeket.

16. A talajlakó rovarokat is elűzhetjük vele

A szódabikarbóna kiváló módja annak, hogy megszabaduljon a talajlakó rovaroktól. Óvatosan szórjunk egy kevés sütőszódát a talajra, hogy elűzzük az olyan rovarokat, mint például ezüstös ősrovarok és a csótányok.

17. Frissen tarthatjuk vele a vágott virágokat

Ha azt akarjuk, hogy vágott virágaink sokáig frissek és szépek legyenek, ismét a sütőszóda lesz a mi barátunk. Nem kell mást tennünk, mint egy teáskanálnyi szódabikarbónát szórnunk a vázába, és virágaink máris sokkal hosszabban fognak gyönyörködtetni minket.

18. Megtisztíthatjuk vele a kezünket

Koszos lett a kezünk a kertészkedés során? Semmi probléma, csak nedvesítsük meg a kezünket, dörzsöljük át egy kis sütőszódával, és öblítsük le vízzel. Ezzel a szennyeződéseken túl a rossz szagokat és az elhalt bőrdarabokat is eltávolítjuk a kezünkről.

19. A szúnyogoktól is megszabadulhatunk a segítségével

Attól függetlenül, hogy a növények levelein vagy a komposztálón tanyáznak-e, a szúnyogok komoly kellemetlenségeket okozhatnak kertészkedés közben. De ha négy evőkanálnyi szódabikarbónát és egy kis biológiailag lebomló szappant összekeverünk vízzel, hatékony szúnyogölőt készíthetünk. Öntsük vagy permetezzük az oldatot a szúnyogok rejtekhelyére, és már meg is oldottuk a problémát!

20. Megszüntethetjük a hangyabolyokat

Ha hangyák ellen kell védekezni, keverjünk össze 1:1 arányban cukrot és sütőszódát, és szórjuk meg vele a hangyaboly környékét. A hangyák meg fogják enni a gyilkos keveréket, illetve el fogják juttatni a bolyba is, ahol más hangyák is fogyasztanak majd belőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03