Meglepő trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

Meglepő trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

agrarszektor.hu
Az élelmiszerboltokban is beszerezhető olcsó, de általában sütéshez használt szódabikarbónát, nem csak a konyhában érdemes bevetnünk. Sokan nem is gondolnák, de bizony a kertben is jó szolgálatot tesz a növények gondozása során, és számtalan módon alkalmazhatjuk. A szódabikarbóna óriási segítségünkre lehet többek között a zöldségtermesztés során is, segítségével ugyanis ízletesebbek lehetnek a terméseink, illetve számtalan kártevőt, kórokozót távol tarthatunk.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Érdemes betárazni otthon szódabikarbónából, hiszen nemcsak a háztartásban, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Tökéletesen alkalmas például bizonyos kártevők és kórokozók távol tartására, valamint a zöldségtermesztés során a termések aromásabbá, ízletesebbé tételére - írja a balconygardenweb.com.

1. Legyenek garantáltan édes paradicsomaid

Szórj 2-3 evőkanál szódabikarbónát a paradicsomnövények tövébe, amely így a talajba szívódva csökkenti a paradicsom savasságát, ezáltal pedig édesebbé teszi a termést. Érdemes ezt először 8-10 hetente megismételni, majd fokozatosan csökkentsd az eltelt hetek számát, és végül 4-5 hetente szórd ki a szódabikarbónát a növények köré. 

2. Védd meg a káposztáidat

Keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, és az így kapott elegyet szórd a fertőzött, megrágcsált növényekre. Azok a hernyók, amelyek fogyasztják a káposztád, így a keveréket is megeszik majd a lombozattal együtt, amitől végül elpusztulnak. 

3. Egészséges bazsalikomlevelek

Sok bakteriális fertőzés okozhatja a bazsalikom levelein lévő fekete foltokat. Keverj össze néhány csepp mosogatószert fél teáskanál szódabikarbónával és két liter vízzel, majd az így kapott oldattal permetezd le a bazsalikom fertőzött leveleit.

4. Szadadulj meg a paradicsomhernyóktól

A szódabikarbóna segít elűzni a paradicsomhernyókat, csak rájuk kell szórnod közvetlenül. Ha egyenlő arányban összekevered liszttel, és a szár, illetve a levelek azon részére szórod, ahol a férgek leginkább pusztítanak, akkor, ha ezt elfogyasztják, elpusztulnak tőle.

5. Tartsd távol a rágcsálókat

A szódabikarbóna segít elriasztani a növényeidtől a nyulakat, az egereket és az egyéb rágcsálókat. Mindössze annyi a dolgod, hogy készíts egy úgynevezett "védőkört" szódabikarbónából az egyes növények köré, és mivel ezek az állatok nem szeretik az illatát, valamint az ízét, biztosan távol maradnak majd a kertedtől.

6. Használj szódabikarbónát lisztharmat ellen

Védd meg az uborkát, és a tököt a lisztharmattól! Keverj össze egy teáskanál szódabikarbónát, 2-3 csepp folyékony szappant és 1 liter meleg vizet, töltsd az így kapott oldatot egy palackba, rázd fel jól, majd permetezd a növények fertőzött részeire.

7. Tuti trükk gombásodás ellen

Keverj el egy kanál szódabikarbónát 3-4 csepp folyékony szappannal, egy liter vízben. Az így kapott oldatot permetezd a növények lombozatára, ezzel meg tudod akadályozni, hogy a gomba megfertőzze őket. Emellett ezzel az eleggyel a levéltetveket és a takácsatkákat is távol tarthatod a növényektől.

8. Méregtelenítsd a talajt

Ha a közelmúltban váltottál kémiai szerekről szerves trágyára a kertben, akkor érdemes szódabikarbónát adnod a talajhoz annak érdekében, hogy méregtelenítsd azt. Egy teáskanál szódabikarbónát keverj el egy liter vízben, majd az így kapott oldattal öntözd be a talajt, így könnyebben megtisztíthatod a vegyszermaradványoktól.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?