Meglepő trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

Meglepő trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

agrarszektor.hu
Az élelmiszerboltokban is beszerezhető olcsó, de általában sütéshez használt szódabikarbónát, nem csak a konyhában érdemes bevetnünk. Sokan nem is gondolnák, de bizony a kertben is jó szolgálatot tesz a növények gondozása során, és számtalan módon alkalmazhatjuk. A szódabikarbóna óriási segítségünkre lehet többek között a zöldségtermesztés során is, segítségével ugyanis ízletesebbek lehetnek a terméseink, illetve számtalan kártevőt, kórokozót távol tarthatunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Érdemes betárazni otthon szódabikarbónából, hiszen nemcsak a háztartásban, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Tökéletesen alkalmas például bizonyos kártevők és kórokozók távol tartására, valamint a zöldségtermesztés során a termések aromásabbá, ízletesebbé tételére - írja a balconygardenweb.com.

1. Legyenek garantáltan édes paradicsomaid

Szórj 2-3 evőkanál szódabikarbónát a paradicsomnövények tövébe, amely így a talajba szívódva csökkenti a paradicsom savasságát, ezáltal pedig édesebbé teszi a termést. Érdemes ezt először 8-10 hetente megismételni, majd fokozatosan csökkentsd az eltelt hetek számát, és végül 4-5 hetente szórd ki a szódabikarbónát a növények köré. 

2. Védd meg a káposztáidat

Keverj össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, és az így kapott elegyet szórd a fertőzött, megrágcsált növényekre. Azok a hernyók, amelyek fogyasztják a káposztád, így a keveréket is megeszik majd a lombozattal együtt, amitől végül elpusztulnak. 

3. Egészséges bazsalikomlevelek

Sok bakteriális fertőzés okozhatja a bazsalikom levelein lévő fekete foltokat. Keverj össze néhány csepp mosogatószert fél teáskanál szódabikarbónával és két liter vízzel, majd az így kapott oldattal permetezd le a bazsalikom fertőzött leveleit.

4. Szadadulj meg a paradicsomhernyóktól

A szódabikarbóna segít elűzni a paradicsomhernyókat, csak rájuk kell szórnod közvetlenül. Ha egyenlő arányban összekevered liszttel, és a szár, illetve a levelek azon részére szórod, ahol a férgek leginkább pusztítanak, akkor, ha ezt elfogyasztják, elpusztulnak tőle.

5. Tartsd távol a rágcsálókat

A szódabikarbóna segít elriasztani a növényeidtől a nyulakat, az egereket és az egyéb rágcsálókat. Mindössze annyi a dolgod, hogy készíts egy úgynevezett "védőkört" szódabikarbónából az egyes növények köré, és mivel ezek az állatok nem szeretik az illatát, valamint az ízét, biztosan távol maradnak majd a kertedtől.

6. Használj szódabikarbónát lisztharmat ellen

Védd meg az uborkát, és a tököt a lisztharmattól! Keverj össze egy teáskanál szódabikarbónát, 2-3 csepp folyékony szappant és 1 liter meleg vizet, töltsd az így kapott oldatot egy palackba, rázd fel jól, majd permetezd a növények fertőzött részeire.

7. Tuti trükk gombásodás ellen

Keverj el egy kanál szódabikarbónát 3-4 csepp folyékony szappannal, egy liter vízben. Az így kapott oldatot permetezd a növények lombozatára, ezzel meg tudod akadályozni, hogy a gomba megfertőzze őket. Emellett ezzel az eleggyel a levéltetveket és a takácsatkákat is távol tarthatod a növényektől.

8. Méregtelenítsd a talajt

Ha a közelmúltban váltottál kémiai szerekről szerves trágyára a kertben, akkor érdemes szódabikarbónát adnod a talajhoz annak érdekében, hogy méregtelenítsd azt. Egy teáskanál szódabikarbónát keverj el egy liter vízben, majd az így kapott oldattal öntözd be a talajt, így könnyebben megtisztíthatod a vegyszermaradványoktól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?