Filléres trükk a kertben: ez tényleg működik, így vedd fel a harcot a kártevők ellen

Filléres trükk a kertben: ez tényleg működik, így vedd fel a harcot a kártevők ellen

Nagy Z. Róbert
Akár hagyományos, akár bio-növényvédőszerekkel próbáljuk megoldani kiskertünk növényvédelmét, a problémák pontos előrejelzése növeli e tevékenységünk hatékonyságát, ezzel együtt pedig csökkenthetők a költségek. Míg a kórokozók esetén egyszerűbb a helyzet, hiszen a kerti működésük döntően az időjáráshoz kötött, addig a kártevőket érdemes megfigyelni, és tanulmányozni a rajzásdinamikájukat annak érdekében, hogy a megfelelő kezeléseket a legideálisabb időpontban tudjuk elvégezni. Az Agrárszektor most összegyűjtötte, mi mindent tehetünk a kiskertben annak érdekében, hogy a mai növényvédőszer árak mellett a legköltséghatékonyabban tudjuk alkalmazni azokat.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A kórokozók fertőzési esélyeire és a kártevők rajzásdinamikájára több módszerrel is következtethetünk, ennek köszönhetően pedig permetezéskor akkor tudjuk ezekre a legnagyobb csapást mérni, amikor az ideális. Nem csak üzemi méretekben, kiskertben is hasznosak ezek a módszerek, hiszen a mai növényvédőszer árak mellett költséghatékonyabb azokat akkor kijuttatni, a kezeléseket akkorra időzíteni, amikor a legnagyobb csapást tudjuk mérni a kert ellenségeire. Kórokozók esetén egyszerűbb a helyzet, hiszen a kerti működésük jellemzően az időjáráshoz kötött. Meleg és csapadékos időben fertőz a legtöbb gomba és baktérium. A növényi vírusoknál pedig a rovarkártevőkre terelődik a gyanú, hiszen azok terjesztik ezeket, ahogy egyik növény után a másikat is megrágják.

Kártevők megfigyelése

Minden növénynek megvannak a klasszikus kártevői (ahogy a kórokozói is). Egy vegyes növényállományú konyhakertben kisebb ezeknek a károkozási képessége, hiszen ott szaporodnak föl jobban, ahol monokultúrában egy növény van nagy területen. Ennek ellenére kiskertekben is megjelennek főleg olyan rovarfajok, melyek nem egy konkrét növényre specializálták magukat, hanem többfélét szeretnek, ezek a polifág, azaz sok gazdanövényű kártevők.

Egy kártevő rajzás megfigyelésének célja, hogy megtaláljuk azt az időpontot, amikor az adott kártevő ellen a leghatékonyabban tudunk védekezni. Az előrejelzés alapulhat hőösszegszámításon vagy rajzás megfigyelésen. A rajzás megfigyelése leggyakrabban csapdázással történik, a csapda lényegében egy ragadós színes lap amely közelében szexferomon kapszula található. Ez a kapszula olyan feromont tartalmaz, amellyel a nőstény egyedek párosodás céljából csalogatják a hímeket. Csak szerencsétlen hímek ilyenkor nem a nőstényt találják meg, hanem beleragadnak a csapdába. A lapra ragadt egyedek napi számolásával tájékozódhatunk arról, hogy milyen ütemben jöttek elő a hím egyedek, mekkora a rajzás. Amikor a legtöbben ragadnak a csapdában egységnyi idő alatt ekkorra érdemes időzíteni a permetezést hiszen ugyanannyi szerrel így érjük el a legtöbb kártevőt.

A hőmérséklet számításos módszer is hatékony, ennél azt vesszük figyelembe, hogy mi az a hőmérsékleti tartomány, melyben a kártevő fejlődéi üteme arányos a hőmérséklet emelkedésével. Itt persze vannak küszöbértékek, hiszen bizonyos hőmérséklet alatt és felett már nem kedvező az a kártevőnek és lelassul a fejlődése. De a hőoptimum keretein belül ahogy nő a hőmérséklet úgy gyorsul a rovarok fejlődési üteme. A hőösszeg értékét úgy kapjuk meg, hogy egy adott napi értékhez hozzáadjuk a korábbi napok hasznos hőmérsékleti értékeit. Ez a módszer azon alapul, hogy a rovarok fejlődése függ a külső hőmérséklettől. Kutatások eredményeiből rovarfajonként tudható, hogy mekkora hőösszegre van szükség az egyes fejlődési alakok kialakulásához. Így a hőösszegből tudhatjuk mikor kelnek ki a lárvák, mikor bábozódnak be és mikor kel ki az imágó, azaz a kifejlett rovar. Az első nemzedék lárváinak kikelése például szilvamoly esetén akkor várható, amikor a hőösszeg eléri a 85 °C-t, ugyanez almamolynál és a tarka szőlőmolynál 105°C körül van.

Van egy csavar azonban a dologban, a rajzásdinamika szempontjából az időjárás változás is befolyásoló tényező lehet. Amennyiben rajzási csúcsot észlelünk a csapdában, és a hőösszeghez is elértünk az adott kártevőnél, de egy lehűlés következik be, jelentősen csökken a napi középhőmérséklet, akkor még érdemes várni egy kicsit a permetezéssel, mert e lehűlés késlelteti a rajzás tetőzését.

A rajzási előrejelzéseket mindig csak egy adott, kis területre értelmezhetjük, hiszen kilométerekkel arrább akár teljesen más is lehet a rajzás dinamikája. Egymással szomszédos területeken a rovarok rajzása közel azonos időpontra várható. A csapdázás akkor is hasznos lehet ha nem tervezünk vegyszeres védekezést. Kisebb területen akár több feromonos csapda kihelyezése arra is jó lehet, hogy összeszedje a kártékony rovarokat, tehát megfelelő mennyiségű csapdával nem csak a rajzást jelezhetjük előre, hanem akár növényvédelmi hatása is lehet az így befogott kártevőknek. A különböző rovaroknak több nemzedéke is lehet egy-egy évben, sőt az sem biztos hogy minden évben ugyanannyi nemzedékük lesz, ez időjárásfüggő. Az almamolynak 2 a szőlőmolyoknak 3, a keleti gyümölcsmolynak akár 3-4 nemzedéke, és ugyanennyi rajzása is lehet egy évben.

Sokféle módszert bevethetünk

E módszerekkel hosszabb és rövidebb távra is értelmezhető előrejelzés kaphatunk, a rövidebb távú természetesen pontosabb. A feromonos csapda mellett fénycsapdával is vizsgálhatjuk adott rovarfajok egyedszámát. Vásárolhatunk az adott rovarfajra optimalizált biszex csapdákat is, ezekben a csalianyag nem a nőstény feromonja (ami csak a hímeket vonzza) hanem valamilyen táplálkozási attraktáns, tehát ez a nőstényeket és a hímeket is elkapja. A szexferomon csapdákban elhelyezett csalianyagnak van egy másik felhasználási módja is, amikor a feromon nem azt a cél szolgálja, hogy a ragadós laphoz vonzza a rovarokat, hanem a légtérterítéses módszernél ebből nagyobb mennyiséget juttatnak ki a gyümölcsösben, ami megzavarja a hímeket, így csökken a nőstényekkel való találkozásuk lehetősége. Ezzel a következő nemzedék egyedszáma és kártétele jelentősen csökkenthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03