Sokan ültetnek ezzel a módszerrel növényeket, de rosszul csinálják: itt hibáznak

Sokan ültetnek ezzel a módszerrel növényeket, de rosszul csinálják: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Ültetéskor sokan választják az egyszerűbb utat, és inkább palántát vásárolnak. Rengetegen vannak azonban, akik szeretik az elejétől a végéig maguk csinálni a növények nevelését, és vetőmaggal szaporítanak. Ez utóbbi, amilyen egyszerűnek tűnik, annyi rizikót jelent, számtalan olyan hiba van ugyanis, amit a magok vetésekor, majd a csírázó növény gondozásakor el lehet követni. Összegyűjtöttük, mikre érdemes odadfigyelnie annak, aki magvetéssel kezdi a kert benépesítését, ha ugyanis néhány szabályt betartunk, akkor nemcsak sikeresebb lesz a csíráztatás, de a segességét is növelhetjük, ráadásul garantáltan egészséges növényeink lesznek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ültetést sokan kész palánták megvásárlásával kezdik, de a bátrabbak a vetőmagot is maguk vetik el. Egyszerűnek tűnhet ez a megoldás is, azonban számtalan hibalehetőséget rejteget. Most megmutatjuk, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket egy kertész elkövethet magvetéskor, így ha mostantól ezekre nagyobb figyelem hárul, garantált lesz a csíráztatás sikeressége, és az egészséges növények növekedése - írja a balconygardenweb.com.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Rossz talajba kerülnek a magok

A magok rendszerint igen érzékenyek a talajra, így ültetéskor nem érdemes kerti földet használni, ezek ugyanis tele lehetnek különböző kártevőkkel és betegségekkel. Magvetéshez, illetve csíráztatáshoz ajánlott inkább speciális földkeveréket vásárolni, és ebbe ültetni a növényeket. Ugyanakkor ügyeljünk arra is, hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, hiszen a fiatal gyökerek megfelelő növekedéséhez ez elengedhetetlen. 

2. Túl mélyre kerülnek a magok

Mielőtt elvetjük a magokat, olvassuk el figyelmesen a vetőmagos tasakon található utasításokat, vagy keressünk rá a vásárolt magra az interneten, egy a fontos, tájékozódjunk a megfelelő vetési mélységről. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább sekélyebben legyenek a magok a talajban, mintsem nagyon mélyen, a föld azonban mindig rendesen takarja be a magokat.

3. Nem a megfelelő időpontban történik a vetés

Ha túl korán kezdjük a magok elültetését, akkor hamar kicsírázhatnak, és már azelőtt elérik majd a megfelelő méretet, mielőtt átültethetnénk őket végleges helyükre. Ha túl későn kezdjük az ültetést, akkor gyenge növények nőnek majd, amelyek nincsenek felkészülve a kártevők, betegségek, illetve az időjárás leküzdésére, és az ültetés idején még nem állnak majd készen az áthelyezésre. Mindig olvassuk el a magok csomagolásán található információkat, és az alapján ültessük el a növényeket, ugyanakkor készíthetünk saját naptárat is, amelyet az időjárásra alapozva tervezzünk meg, így a kiültetéssel biztos nem fogunk hibázni.

4. Helytelen öntözés

A túl sok öntözés rothadást válthat ki, ami a végén a kis növények pusztulásához vezethet, a kevés víz következtében pedig lelassulhat a csírázási folyamat. Érdemes tehát kiegyensúlyozott öntözési szokásokat bevezetni a csírázó növények esetén. Az egyik legfontosabb, hogy inkább permetező palackot használjunk, ne öntözőkannát, és egyszerre soha ne öntsünk sok vizet a növényre. 

5. Túl sok, vagy túl kevés napfény

A túl sok napfény soha nem tesz jót a magoknak, ilyenkor a fiatal növények könnyen megéghetnek, ezért a délutáni napfényt érdemes elkerülni. Ugyanakkor a kevés fény is ártalmas lehet, a magok ugyanis nem csíráznak ki, és a végén üres tálca lesz az ültetésünk eredménye. A legjobb a gyengéd reggeli napsütés, illetve az elültetett magok keleti irányba történő helyezése.

6. Sok vetőmag kerül egyszerre a cserépbe

Ha egy cserépbe túl sok mag kerül, akkor az versengéshez vezethet közöttük. Harcolni fognak a tápanyagért, a vízért és a gyökerek növesztéséért. Ha kisebb edényt használunk, akkor elegendő csak egy magot ültetni a földbe, ha közepeset, akkor 3-4 magot is tehetünk bele, ugyanakkor minden esetben figyeljünk arra, hogy a magok megfelelő távolságra kerüljenek egymástól. 

7. Öreg és életképtelen magok használata

Érdemes odafigyelni arra, hogy túl régi magokat soha ne ültessünk, ezek ugyanis már kevésbé csíraképesek. Ha ellenőrizni akarjuk a vetőmagok életképességét, tegyük őket vízbe 15-20 percig, ha elsüllyednek, akkor még van bennük erő, ha feljönnek a felszínre, akkor bizony kevés az esély rá, hogy kicsíráznak majd.

8. Megfelelő hőmérséklet biztosítása

A hőmérséklet döntő szerepet játszik a magok csírázásában. Fontos tehát a megfelelő hő biztosítása, ezért figyeljünk arra, hogy a talaj 20-30 fok körül legyen. A magokat ugyanis akkor lehet a legsikeresebben csíráztatni, ha a talaj hőmérséklete 15-30 fok körül van. Ezen hőmérséklet felett vagy alatt a csírázás sebessége jelentősen csökken, így a növények sokkal később fejlődnek majd ki. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33