Pusztul a veteményes? Íme néhány filléres, házi trükk a kártevők ellen

Pusztul a veteményes? Íme néhány filléres, házi trükk a kártevők ellen

agrarszektor.hu
Májusban már javában felébredt a természet, az ágyásokat, veteményest pedig szép lassan megkörnyékezik az első kártevők. Ha szeretnénk megvédeni a kertünket a nagy kárt és szomorúságot okozó bogarak, lárvák és egyéb károkozók ellen, akkor valamilyen irtó szert kell alkalmaznunk. De nem mindegy, hogy mit! Ha nem akarunk veszélyes vegyszerekkel permetezni, akkor készíthetünk mi magunk is olcsó, házi irtószereket, amelyek segítségével káros anyagok nélkül tarthatjuk távol a kártevőket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Megelőzés

Hogyan lehet megakadályozni, hogy fertőzés vagy kártevők lepjék el a veteményest? Gondolnunk kell a megelőzésre, ami nem azt jelenti, hogy vegyszerekkel szórjuk be a bevetett területet. Sokkal alaposabb munka ettől: miután meghatároztuk, hogy mit szeretnénk termeszteni, utána kell járni, milyen rovarok pusztítanak általában a környezetünkben, milyen növényeket támadnak meg elsősorban, hogyan lehet ellenük küzdeni. Esetleg érdemes a betegségeknek, kártevőknek ellenállóbb fajtákkal próbálkozni. Könnyebben védekezhetünk a rovarok, bogarak ellen, ha magaságyásba veteményezünk, itt ugyanis nem férnek a növényhez a kártevők a gyökereken, szárakon keresztül, hiszen a talajjal nem érintkezik az ágyásunk. A kert beültetése után rendszeresen öntözzünk, hogy a növényeket ne terhelje az aszály. A talajtakaró használata is fontos lehet, hiszen ez is távol tudja tartani a rovarokat, bogarakat a növényeinktől - írja a HelloVidék. 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Ellenőrzés

Rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, hogy milyen állapotban vannak. Figyeljük a kerti kártevők első jeleit, például csontvázas leveleket, sérült gyümölcsöket, hervadásokat és színváltozásokat. Ellenőrizzük mindig a levelek alsó oldalát is! Fontos az is, hogy mielőtt kezelnénk, azonosítsuk a problémát. Miután a problémát helyesen azonosítottuk, meghatározhatjuk, hogyan kezeljük a beteg növényt. Hogyan lehet megállítani, mielőtt a kár elterjedne? Amikor a probléma nem múlik el magától, először a legkevésbé mérgező szerekkel kezdjük el az irtást, kezelést. Erre több módszer is létezik, ebből mutatunk most néhányat!

Mit érdemes használni és hogyan?

Érdemes növényi alapú permetszereket választani, hogy elűzzük a kártevőket. Ha így teszünk, könnyedén megszabadulhatunk az élősködőktől és nem károsítjuk a környezetünket sem. Mutatjuk, hogyan készítsd el őket!

Fokhagymás permet

A fokhagymának számos jótékony hatását ismerjük, többek közt tudjuk róla, hogy antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású növény. Pont ezért érdemes bevetni akkor is, ha a kertünk lakói "betegeskednek". Ahhoz, hogy permetet készítsünk belőle, szükség lesz 2-3 darab szekfűszegre, öt gerezd fokhagymára és öt deciliter vízre. A megpucolt gerezdeket a szegfűszeggel a vízbe tesszük, majd legalább hat órát állni hagyjuk. Az elkészült sűrítményt ezután egy pohár vízzel higíthatjuk, majd egy szűrőn keresztül töltsük a virágpermetezőnkbe. Hetente maximum kétszer permetezzük vele át a növényeket.

Neem-olaj

A neem-fa gyümölcséből és magjából sajtolt növényi olaj egy természetes növényvédő szer, amelynek keserű íze és fokhagymás szaga van. Fontos róla tudni, hogy nem mérgező a madarakra, az apró emlősökre és a méhekre sem. Több, mint kétszázfajta rágó- és szívó kártevő ellen használható épp úgy, ahogy a penészgombák és a rozsda ellen is. A hatása akár 22 napig is kitart, az eső azonban képes lemosni a levelekről, így hatástalanná válhat. A permet elkészítéséhez keverjünk össze egy kanál neem-olajat és öt deciliter meleg vizet. Ezt a keveréket a növény minden részén lehet alkalmazni, de a legjobb, ha a földből is fel tudja szívni a növény.

Epsom vagy más néven keserűsó

Az alma-, a citrusfélék, az őszibarack és a szilva különösen kedvelik a keserűsót. Ha gyümölcsfáink köré 1 négyzetméternyi területet beszórunk 1 evőkanál Epsom sót, az segít a növényeknek a fejlődésben, ráadásul ez a kis trükk sokkal édesebb gyümölcsöket is eredményezhet.

Fehér olajpermet

A permethez két alapanyag szükséges: szappan és növényi olaj. A permet elkészítéséhez keverjünk össze egy csésze olajat, negyed csésze folyékony szappannal, majd rázzuk össze őket egészen addig, amíg ki nem fehérednek - innen származik a permet neve is egyébként. Mivel ez egy sűrű oldat lesz, használat előtt érdemes higítani 4-5 csésze vízzel. Az elkészült permet három hónapig használható, 5-7 naponta érdemes permetezni vele. A hozzáadott szappan segít abban, hogy az olaj megtapadjon az érintett felületeken és lágy testű rovarok, például levéltetvek és atkák külső borításán, így pusztítva el azokat.

Citrusos permet

A citromos permet elkészítéséhez fel kell forralnunk egy kis fazék vizet. Ha a víz felforrt, húzzuk félre az edényünket és mehet bele néhány citrom héja. A citromos vizünket egy estén át pihentetjük. Másnap egy szűrjük le a folyadékot és töltsük bele a növénypermetezőnkbe. Alkalmazzuk a növények levelén - alul és felül is.

Chilis permet

Ha valaha megérintetted már a szemed, miután megfogtál egy chili paprikát, akkor biztosan tudod, hogy mért hatékony a kártevők ellen ez a permet. Fontos és ez a nulladik lépés: használj gumikesztyűt és védőszemüveget az oldat elkészítéséhez! A permethez össze kell őrölnöd 5-6 apróra vágott chili paprikát, egy evőkanál cayenne-borsot és 2-3 gerezd fokhagymát. Ezután önts rá 2-3 liter vizet és egy kis folyékony szappant. Hagyd állni 1-2 órát, majd öntsd ki egy növénypermetezőbe. Hetente kétszer érdemes alkalmazni a növényeken.

Illóolaj keverékek

Ha rendszeresen használjuk, az egyes olajok is fantasztikus növényvédőkké válhatnak: A rozmaring elpusztítja a legyek, a bolhák, a szúnyogok lárváit. A borsmenta jól jön a levéltetvek, hangyák, pókok , bogarak és bolhák ellen. A kakukkfű elűzi a kullancsokat. Szegfűszeg számos repülő rovar ellen véd.

Szappanos permet

Ha nem akarunk macerás permetet készíteni, akkor elég, ha a virágpermetezőnkbe adagolunk egy kis folyékony szappant. Ez már magában elegendő ahhoz, hogy a különböző élősködőket eltávolítsuk a növényünkről. A fent említett oldajok, citrom és fokhagyma csak fokozza a szappanos permet hatását.

Alkoholos permet

Az alkoholos permet még egy olyan anyag, amely segíthet a kártevők természetes eltávolításában. Puha testű rovarok esetében 70 vagy 90 százalékos izopropil-alkoholt kell használni. Ha csak egy kis fertőzést kell elhárítani, akkor az alkoholt közvetlenül az érintett felületre kenjük fel, mondjuk egy alkoholba áztatott vattával. A nagyobb fertőzés esetén az alkoholt az egész növényre kell permetezni - beleértve az alsó levelek szárát, virágát és alját is. Hetente egyszer vagy kétszer érdemes megismételni a permetezést, amíg a kártevők már nem jelentenek problémát.

Megjegyzés: Bármelyik házi keveréket szeretnéd használni, mindig végezz tesztet egy kis területen, mielőtt az egész növényen elkezdenéd a kezelést. Figyeld egy-két napig, mi lesz az eredmény, hogy a kiválasztott oldat ne okozzon nagyobb károkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02