Ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök tényleg működnek

Ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök tényleg működnek

agrarszektor.hu
Bár már hivatalosan is beköszöntött a tavasz Magyarországra (papíron), a kedvelt évszak eddig nem igazán mutatta meg a "mosolygós arcát". A sokkal kevésbé kedvelt rovar, a poloska azonban már annál inkább mutogatja magát, és ez egyre csak fokozódni fog. Vélhetőleg senkinek sem kell bemutatni a büdösbogárnak is emlegetett állatot, ami nem egy kellemetlen pillanatot okozhatott már az életünkben. Nem kell kétségbeesni, hiszen ellenük is lehet védekezni, és még csak nem is kell vegyszerek és egyéb rovarirtókhoz nyúlnunk, ennél sokkal egyszerűbb módon is távol tarthatjuk őket. Kérdés, hogy hogyan? Cikkünkből kiderül!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bizonyára sokunknak ismerős, hogy egy papuccsal vagy más eszközzel rohangálunk otthonunkban, és próbáljuk lecsapni a repkedő poloskákat. Ha pedig nagy nehezen sikerrel járunk, kis idő múlva ismét megjelenik egy - vagy sokkal több. Opció lehet a lecsapás is, de nem feltétlenül a legpraktikusabb, hiszen elkenődhet, még büdösebb lehet, illetve nem is túl kíméletes módszerről van szó. Egyébként csakúgy, mint sok minden másnak, az idegenhonos poloskák elterjedésének is a megszokottnál enyhébb időjárás az oka - ez pedig a világ minden táján komoly problémákat okozhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi Kánaán a meleg időjárás számukra

Ugyan a 2022-es tavasz nem volt túl meleg, a tél viszont nagyon enyhe volt, ráadásul az elmúlt 1-2 hónapban nem volt tartós hideg sem. Ahhoz, hogy a telelő állományok jelentősebb része elpusztuljon, legalább 2 hétig folyamatosan -10 fok alatti hőmérséklet kellene - ez pedig csak elszórtan, egy-egy napon következett be. Az idegenhonos poloskák közül Magyarországon leggyakrabban a jól ismert "barnákkal", becsületes nevükön az ázsiai márványospoloskákkal találkozhatunk, illetve sokaknak ismerősek lehetnek a "zöldek", tehát a vándorpoloskák is - hazánkban az említett két faj közül jelen pillanatban a ,,barnák" okozzák a komolyabb problémákat. A trópusi-szubtrópusi éghajlatú Délkelet-Ázsia az őshazájuk, ahol a meleg időjáráshoz szoktak, Magyarországon pedig az elmúlt években szokatlanul meleg telek voltak. Így pedig nincsen az említett tartós hideg, ami el tudná pusztítani őket. Amint kezd hűvösebbé válni az idő, szinte elözönlik a lakásokat, házakat, hogy telelő rejtekhelyet keressenek maguknak. A legkisebb résen is bejutnak, így az ember gyakran csapatostul találkozhat velük a nyílászárók körül, vagy éppen a falakon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan vehetjük fel a harcot ellenük?

Mivel ez az időjárás elmaradt az elmúlt években, így a márványospoloskák az őshazájukéhoz jobban hasonlító klímát szokhattak meg - ez az oka annak, hogy még télen is találkozhattunk a házak falán mászó egyedekkel is. A városi környezet is hozzásegítette őket ahhoz, hogy elterjedjenek, hiszen több fokkal is melegebbek lehetnek a környező településeknél, ami szintén kedvező számukra.

Alkalmazzunk "csalinövényeket"

Vannak, akik a zöld vándorpoloskák, a márványospoloskák, valamint ezek lárvái ellen is pár szál gabonával védekeznek: a lényeg csak az, hogy a kert egész területén legyen pár szál gabona és időnként vessük újra, mert csak a tejes érésben lévő szemek vonzzák a poloskákat. A gabonát az év bármely szakában el lehet vetni, de az augusztusban vetett növényeknek már nem igazán lesz kalászuk. A mezőgazdaságban egyébként leginkább a széles hatásspektrumú növényvédő szereket vetik be ellenük. Specifikus védelem egyelőre nem létezik még a faj ellen, azonban több irányba is vannak már kutatások, hogy mivel is lehetne őket megfogni. Nem meglepő módon, ezt a trükköt az udvarunkon tudjuk alkalmazni, lakásunkban vagy házunkban nem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szúnyogháló hatalma

Otthonunkban jó védekezési mód lehet, ha részint akadályozzuk a bejutásukat a lakásba - ezt azonban csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. Tehát kizárólag a fizikai kizárás marad, ismételte meg, ugyanis az elriasztásukra szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert. Természetesen a rovarirtó segít, amennyiben már bejutott az állat, de ha lehet, kerüljük ezeket a szereket.

Vissza a kertekhez

Mint említettük, a poloskák nemcsak bent, hanem bizony a kertünkben is tud problémát okozni. Érdemes lehet a kártevő begyűjtésével is megpróbálkozni, de fárasztó és szélmalomharcnak tűnő gyérítést eredményezhet kis területen, hiszen amint megérzik a kezünk közelségét, eltűnnek a levelek között, ráadásul a szomszéd kertből mindig megjön repülve az utánpótlás, főként, ha érzik, hogy többször locsolunk. Ami viszont hatékonyabb lehet, az az, ha például PET palackokból, elemes lámpából és mosogatóléből álló hagyományos rovarkutató csapdákhoz hasonlóan kis fénycsapdákat kihelyeznünk. Azt viszont tartsuk szem előtt, hogy ez sem egy világot megváltó módszer, de kisebb-nagyobb sikereket el lehet vele érni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Már volt szó a csalinövényekről, azonban nem szabad szó nélkül elmenni az úgynevezett riasztónövények (például fokhagyma, menta) mellett sem. A még erősebb hatás érdekében érdemes lehet kombinálni is őket. Egyesek viszont úgy tartják, hogy a mentával és bazsalikommal körülölelt, fokhagymával kombinált paradicsomágyásból is kerülhetnek elő jóllakott poloskák, egy próbát azonban ez a módszer is megér. Sok kertész inkább vegyszeres megoldást választ a poloskák ellen, fontos viszont hangsúlyozni, hogy ez a kártevő leginkább a terméseket szívogatja, így közvetlenül érett állapotban a betakarítás előtt az ilyen szerek sem használhatók, be kell ugyanis tartani a gyártó által megadott várakozási időket. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos szerekkel szemben a poloskáknál már némi ellenállóképesség is kezd kialakulni. Éppen ezért sem kell feltétlenül vegyszerhez nyúlni, a természetes út általában mindig jobb megoldás! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?