Ezek a trükkök működnek: sosem volt még ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés

Ezek a trükkök működnek: sosem volt még ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés

agrarszektor.hu
Brutális és elképesztően eseménydús volt a 2021-es év a magyar agráriumban, az Agrárszektor pedig idén is minden fontos, érdekes és aktuális témát megírt, ami nemcsak az ágazat szereplői, de bárki számára hasznos lehet. Rengeteget írtunk többek között a mezőgazdaságban uralkodó munkaerőhiányról, az évek óta emelkedő termőföldárakról, a hazai zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről, a magyarországi állattenyésztés és növénytermesztés legfrissebb történéseiről, de rendszeresen hoztunk tippeket, ötleteket kerttulajdonosoknak is. Összegyűjtöttük, melyek votlak a legolvasotabb cikkek 2021-ben az Agrárszektoron, avagy milyen témák hozták leginkább lázba az olvasókat idén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Évről évre egyre több poloskával találkozhatunk az otthonunkban és a kertünkben is, - nem kis bosszúságot okozva - ez pedig az idén sem lesz másként. A veteményesben kárt tehetnek, a lakásokban pedig kellemetlen vendégnek számítanak, hiszen zajosak és kellemetlen szagúak is. Az viszont jó hírrel szolgálhat, hogy számos módszer létezik már, melyekkel viszonylag könnyen felvehetjük a harcot ellenük. Ezekből a praktikákból összegyűjtöttünk néhányat, hogy felkészülten várhassuk a büdösbogarak érkezését!

EZ IS ÉRDEKELHET

Szuperhatékony módszer a csigák ellen

A meztelen csigák a szántóföldi és kertészeti növények egyik legrettegettebb kártevői, amelyek puszta jelenlétükkel jelentősen meg tudják nehezíteni a kertészeti üzemek és házikertek helyzetét. Kártételük jellemzően a lágyszárú, termesztett növényeken, zöldség- és gyümölcsféléken jelentkezik. Nem lehetetlen védekezni ellenük, de a mechanikai védekezés idő- és energiaigényes, a kémiai megoldások köre pedig egyre szűkül, legutoljára a metaldehid hatóanyagot tiltották be az Európai Unióban. Van azonban egy csigaölő szer, ami nemcsak hihetetlenül olcsó, de teljesen természetes is, így az ökológiai gazdaságokban is alkalmazható. Valamiért azonban mégsem terjedt el a használata.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem mindegy, melyik kertbe, milyen fa kerül: érdemes informálódni ültetés előtt

Amikor fát vásárolunk a kertbe, nagyon fontos, hogy megfelelő fajt és fajtát válasszunk, olyat, ami megfelel az igényeinken és nem okoz kellemetlenségeket sem a méretével, sem pedig egyéb negatív tulajdonságával, például a szagával. Ezek a "jellegzetességek" egy-egy fánál eléggé el tudják kedvetleníteni az embert, és innentől a fa nem örömöt, hanem bosszúságot fog okozni. Az Agrárszektor Megyeri Szabolcs kertész segítségével összegyűjtötte azokat a fafajokat, amelyeket nem ajánlott a kertbe ültetni, mert jellemzően csak a baj van velük, sőt megmutatjuk azt is, miket érdemes választani, mely fajok igényelnek kevés gondozást, és melyek most a legnépszerűbbek a magyarok körében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most akkor milyen fokhagyma is van a magyar boltokban?

Évek óta folyamatosan csökken a fokhagyma termőterülete Magyarországon, 2020-ban 27 százalékkal kevesebb termést takarítottak be, mint egy évvel korábban. A magyarországi kínálat így az elmúlt három évben a hazai termés 12-40 százalékát kitevő importtal egészült ki. 2020-ban Spanyolországból 68 százalékkal (406 tonna), Hollandiából pedig 106 százalékkal több (415,9 tonna) fokhagyma érkezett hazánkba, mint 2019-ben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Sáfránytermesztés Magyarországon? Lehetséges!

A világ legdrágább fűszere - ha ezt a mondatot meghalljuk, valószínűleg mind egy dologra gondolunk: a sáfrányra. A gyógyászati célra is használt növény luxusfűszernek számít, egygrammnyi ára kétezer forinttól kezdődik, míg kilója akár a több millió forintot is elérheti. Bármennyire is hihetetlen, korábban Magyarországon is elterjedt volt a sáfrány, mára azonban ez már egyáltalán nem mondható el. De hogy miért is kerül ennyibe, van-e esély arra, hogy itthon újra népszerűségnek örvendjen, és, hogy hogyan használhatjuk még fel ezt a szuper növényt, annak járt most utána az Agrárszektor.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tragikus környezeti helyzet uralkodik Bugacpusztaházán

Jelenleg tragikus környezeti helyzet uralkodik a Bács-Kiskun megyei Bugacpusztaházán, hiszen a földeken szinte lehetetlen a termelés a futóhomok miatt, illetve elérhetetlen mélységekre csökkent a talajvízszint, így öntözni sem lehet. A 302 fős településen szinte mindenki feladta a harcot az ellehetetlenített környezeti adottságok miatt, és már csak pár termelő próbálja fenntartani a generációkra visszanyúló gazdaságukat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vendégmunkásként egy holland kertészetben

A holland kertészetek példaként szolgálnak egész Európa számára: évről éve ugyanis elképesztő mennyiségű és minőségű friss gyümölcsöt és zöldséget termelnek, amelynek során a magas szintű gépesítettség ellenére is erősen támaszkodnak a kézi munkaerőre. Ezeknek a vállalatoknak megvannak a maguk alkalmazottai, de mellettük legalább ilyen jelentősek az erre szakosodott munkaközvetítő cégek által kiküldött külföldi munkások is. Az Agrárszektor utánajárt, milyen munkát végeznek az egyes pozíciókban ezek a vendégmunkások, illetve kiderítettük azt is, hogy milyen folyamatok sorozatából áll össze a zöldségtermelés egy holland kertészetben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi szupernövény a facélia

A következő években valódi szupernövénnyé válhat a facélia. Gyorsan fejlődik, hosszan virágzik és mézel, valamint a talajt is tisztítja és nincsenek természetes kártevői. Mindemellett tonnánként több százezer forintot is lehet vele keresni. Csak a gyomnövények jelenthetnek rá veszélyt, mivel meglehetősen herbicidérzékeny, de mechanikai gyomszabályozáson alapuló termesztéstechnológia alkalmazásával elérhető és fenntartható az optimális termésszint - olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tanulmányában. Az Agrárszektor több gazdát is megkeresett, hogy megtudja, milyen tapasztalataik vannak a facélia termesztésével, illetve hogy milyen termésre számítanak idén.

EZ IS ÉRDEKELHET

Brutális a drágulás a magyarországi termőföldpiacon

Az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett a termőföldek ára Magyarországon. A hosszú évek óta tartó drágulási trend továbbra sem tört meg, mérsékeltebb ütemben ugyan, de folytatódott az árnövekedés, egyedül a szőlők és az erdők átlagára csökkent. Ugyanez elmondható a bérleti díjak esetében is, ám itt viszont már a szőlők és az erdők díja is többe kerül, árcsökkenés nem figyelhető meg egyik művelődési ágban sem. Az, hogy meddig tarthat még ez az áremelkedés, nem lehet tudni, de az biztos, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki termőföldet szeretne vásárolni vagy bérelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Állattenyésztés Európában és Magyarországon

Igen változóak a számok Európában, ha a különböző húsfélék fogyasztását, értékesítését és vágási statisztikáit vesszük figyelembe. Az értékesítési számok bizakodásra adnak okot szinte az egész EU-ban, hazánkban azonban már változnak a tendenciák. Egyes jelentésekből kiderült, hogy néhány ágazatot a koronavírus-járvány és a különféle állatbetegségek is sújtották, de még így is talpon tudtak maradni. Átfogó képet kaphatunk arról is, hogy mely húsféléket fogyasztják a legtöbbet, illetve melyeket a legkevesebbet. Megtudhatjuk azt is, hogy drasztikus csökkenés volt megfigyelhető a hazai libaállományban, hiszen több mint a harmadára csökkent az egyedek száma.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?