Nagy István arról beszélt, hol lehet a következő áfacsökkentés

agrarszektor.hu
Támogatja Nagy István agrárminiszter-jelölt, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen a tápok és az egyéb takarmányok áfakulcsa. A kisebb adómértékre az állattenyésztők helyzetének javítása miatt lenne szükség.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Szívesen elkísérem azokra a tárgyalásokra, amelyeken az áfacsökkentésért meg kell küzdeni - jelentette ki Horváth István fideszes képviselő kérdésére csütörtöki parlamenti mezőgazdasági bizottsági miniszterjelölti meghallgatásán Nagy István. Horváth István - aki a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is - előzőleg azt vette fel, hogy az ágazati szereplők helyzetének javítása érdekében 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a tápok és az egyéb takarmányok áfáját. Az érdekképviselet elnöke bejelentette, hogy kezdeményezik az áfamérséklést, Nagy István pedig úgy reagált, hogy egyetért ezzel a lépéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bizottsági ülésen kormánypárti képviselők is úgy foglaltak állást, hogy a növekvő költségek és jövedelmezőségi gondok az állattenyésztés megszűnésével fenyegetnek Magyarországon. Ezért lenne szükség további intézkedésekre, amelyek egyike lehetne a feletetett takarmányokra vonatkozó áfa mérséklése. Horváth István emellett úgy fogalmazott, hogy nem csak a sertés-, hanem a szarvasmarha- és a baromfiágazatban is úgynevezett termeléshez kötött támogatásokat is életbe kellene léptetni, bár ezek alkalmazására e szektorokban az uniós szabályozás ma nagyrészt nem ad lehetőséget.

Mint ismert, az elmúlt években több lépésben is csökkent az agrárgazdaságot érintő áfa, és számos termékre 5 százalékos kulcs lépett életbe a tej-, a sertés-, a baromfi-, a szarvasmarha-, a juh-, a kecske- és a halpiacon. A gabonakereskedelemben pedig már régóta érvényben van az úgynevezett fordított adózás, amely elsősorban az áfacsalások visszaszorításához nyújt segítséget.

Az agráriumban ugyanakkor további szereplők is igényt tartanának arra, hogy termékeik kisebb áfával adózzanak. A zöldség-gyümölcs ágazat - amely a harmadik legnagyobb szektornak számít a szántóföldi növénytermelés és az állattenyésztés után - például régóta küzd azért, hogy az ott előállított áruk is 5 százalékos áfakörbe tartozzanak.

Címlapkép: Nagy István és Farkas Sándor (Forrás: MTI/Kovács Attila)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?