Nagy István arról beszélt, hol lehet a következő áfacsökkentés

agrarszektor.hu
Támogatja Nagy István agrárminiszter-jelölt, hogy 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen a tápok és az egyéb takarmányok áfakulcsa. A kisebb adómértékre az állattenyésztők helyzetének javítása miatt lenne szükség.

Szívesen elkísérem azokra a tárgyalásokra, amelyeken az áfacsökkentésért meg kell küzdeni - jelentette ki Horváth István fideszes képviselő kérdésére csütörtöki parlamenti mezőgazdasági bizottsági miniszterjelölti meghallgatásán Nagy István. Horváth István - aki a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is - előzőleg azt vette fel, hogy az ágazati szereplők helyzetének javítása érdekében 27 százalékról 5 százalékra kellene csökkenteni a tápok és az egyéb takarmányok áfáját. Az érdekképviselet elnöke bejelentette, hogy kezdeményezik az áfamérséklést, Nagy István pedig úgy reagált, hogy egyetért ezzel a lépéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bizottsági ülésen kormánypárti képviselők is úgy foglaltak állást, hogy a növekvő költségek és jövedelmezőségi gondok az állattenyésztés megszűnésével fenyegetnek Magyarországon. Ezért lenne szükség további intézkedésekre, amelyek egyike lehetne a feletetett takarmányokra vonatkozó áfa mérséklése. Horváth István emellett úgy fogalmazott, hogy nem csak a sertés-, hanem a szarvasmarha- és a baromfiágazatban is úgynevezett termeléshez kötött támogatásokat is életbe kellene léptetni, bár ezek alkalmazására e szektorokban az uniós szabályozás ma nagyrészt nem ad lehetőséget.

Mint ismert, az elmúlt években több lépésben is csökkent az agrárgazdaságot érintő áfa, és számos termékre 5 százalékos kulcs lépett életbe a tej-, a sertés-, a baromfi-, a szarvasmarha-, a juh-, a kecske- és a halpiacon. A gabonakereskedelemben pedig már régóta érvényben van az úgynevezett fordított adózás, amely elsősorban az áfacsalások visszaszorításához nyújt segítséget.

Az agráriumban ugyanakkor további szereplők is igényt tartanának arra, hogy termékeik kisebb áfával adózzanak. A zöldség-gyümölcs ágazat - amely a harmadik legnagyobb szektornak számít a szántóföldi növénytermelés és az állattenyésztés után - például régóta küzd azért, hogy az ott előállított áruk is 5 százalékos áfakörbe tartozzanak.

Címlapkép: Nagy István és Farkas Sándor (Forrás: MTI/Kovács Attila)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 10. 15:31