Lábunk előtt hever az igazi csodanövény: sokan azt hiszik gaz, pedig aranyat ér

Lábunk előtt hever az igazi csodanövény: sokan azt hiszik gaz, pedig aranyat ér

agrarszektor.hu
Elképesztően eseménydús volt a 2023-as év a magyar agráriumban, kezdve a hosszú ideje tartó orosz-ukrán háború hatásaival, az egyre szélsőségesebb időjáráson át, egészen a durván bezuhant gabonaárakig és az elképesztően megnőtt önköltségekig, számtalan nehézséggel kellett, és kell még most is megküzdenie a szektornak. Az Agrárszektor idén is minden fontos, érdekes és aktuális témát megírt, ami az ágazat szereplői, valamint mindenki más számára is hasznos lehet. Rengeteg cikkünk született többek között az idén pusztító viharokról és fagyokról, a gabonapiac váratlan történéseiről, a szomszédban tomboló háborúról, valamint az élelmiszerárak sokkoló emelkedéséről itthon. Emellett rendszeresen írtunk a hazai zöldség- és gyümölcságazat helyzetéről, a magyarországi állattenyésztés és növénytermesztés legfrissebb történéseiről, de folyamatosan hoztunk tippeket, ötleteket kerttulajdonosoknak is. Összegyűjtöttük, melyek voltak a legolvasottabb cikkek 2023-ban az Agrárszektoron, avagy milyen témák hozták leginkább lázba az olvasókat idén.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

1. Nem minden gyom az, ami annak látszik

Sok, gyakorlatilag bio-minőségű és ingyenes alapanyaghoz juthatunk ha nyitott szemmel járunk, megismerjük a környék növényeit és a gyomokban sem mindig a gazt látjuk. Őseink is így kezdték, érdemes tehát belekezdeni a gyűjtögetésbe itthon is. Arra azért feltétlenül figyelni kell, hogy semmit se fogyasszunk el, ami forgalmas út mellett növekedett, mert valószínűleg szennyezett. Továbbá ne gyűjtögessünk olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel permetezhetnek. És csak olyan növényt, gombát vigyünk a konyhánkba, amelyet minden kétséget kizáróan be tudtunk azonosítani, és biztosak vagyunk benne, hogy ehető. Csak annyit szedjünk, amennyit szándékunkban áll frissen felhasználni, ne pazaroljunk, ne zsákmányoljuk ki a természetet. Nézzük, miket és miért érdemes begyűjtenünk. Kezdőknek főleg olyan fajok ajánlottak, melyek sokfelé, nagy mennyiségben megtalálhatóak és nincs olyan mérgező faj, amivel könnyen összetéveszthetők lennének.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Nem könnyű a patkányok távol tartása

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy ellenőrizetlenül, külföldi rágcsálóirtószerek kerülnek be Magyarországra, és ezt a gazdaságok saját felhasználásra alkalmazzák - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a készítmények helytelen alkalmazása komoly veszélyekkel jár, nem beszélve arról, hogy sokszor eredménytelen a használatuk, és a patkányirtás sem sikeres. Hozzátette, a városi patkányirtás igénye évek óta konstans Magyarországon, ugyanakkor a mezőgazdaságban inkább megkérdőjelezik ennek szükségességét, pedig a patkányok távol tartására valójában a mai napig semmilyen készítmény, eszköz, házi módszer nem áll rendelkezésre.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Szuperhatékony trükkök a poloskák ellen

Egy év sem telhet el poloskák nélkül, de fontos, hogy ne essünk pánikba, ha a kertünkben vagy épp az otthonunkban találkozunk velük. Számos egyszerű praktika létezik, melyek segítségével könnyen megszabadulhatunk tőlük. Bár a legjobb módszer a megelőzés, sokszor a legnagyobb igyekezet ellenére is megjelenthetnek itt-ott. Összegyűjtöttük, hogy mit tehetünk a nemkívánatos vendégek ellen.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Nagy port kavart a fúrt kutak ügye 2023-ban

Már évek óta megoldatlan problémát jelent Magyarországon a fúrt kutak jogi helyzete. A döntéshozók többször is nekifutottak a megoldásnak, nem egy jogszabály, törvény és rendelet próbálta meg rendezni ezek jogi státuszát, illetve létrehozni egy nyilvántartást a kutakról. A gond csak az, hogy a határidők mindig egyre kijebb és kijjebb tolódtak, emiatt rengeteg olyan kúttulajdonos van, aki soha nem élt a bejelentési és engedélyeztetési kötelezettséggel. Ennek egyik oka pedig az lehet, hogy a vízügyi hatóság a korábban, engedély nélkül létesült kutakat jellemzően soha nem büntetette. Az ügy végül azzal ért véget, hogy a kormány is belátta, a regisztráció nem hajtható végre eredményesen, ezért egy huszárvágással úgy döntött, 2024. január 1-én valamennyi, az adott dátum előtt létesített háztartási, kerti és mezőgazdasági kút automatikusan legálissá válik.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Alig eszünk nyulat, pedig lenne bőven

Kelendő a magyar nyúlhús, de inkább csak külföldön. A termelés csaknem 96 százaléka külföldre megy, amit a jelek szerint egyre kevesebb tenyésztő állít elő. Körülbelül 20 dekagramm nyúlhúst eszünk Magyarországon fejenként egy évben, míg az európai átlag két kilogramm. A legtöbb kiskereskedelmi láncban ma már kapható a húsféle, de főleg az ára miatt inkább a baromfihúst preferálják a magyarok.

EZ IS ÉRDEKELHET

6. Fillérekért is beszerezheted a magyar kajszit

A barack az egyik legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik a magyarok körében, örömmel fogyasztjuk magában, gyümölcsléként, lekvárként vagy rakjuk bele bármilyen süteménybe. Az elmúlt években azonban megsínylette az időjárást, tavaly több termelő is arról számolt be, hogy tulajdonképpen nem maradt egy darab kajszija sem a fákon. Idén úgy tűnik, hogy egy kicsit jobb a helyzet, az árak tekintetében viszont nem lehet mindenki boldog. Összegyűjtöttük, hol és hogyan juthatunk hozzá ehhez a finom a csemegéhez valamivel olcsóbban.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Betonport a szántóföldekre

Egy ír cég elsőre megdöbbentő ötlettel állt elő, betontörmelékkel hintik be a szántóföldet. A várakozások szerint ez nem csak a talajra lesz jó hatással, hanem a klímaváltozással való küzdelemben is segíthet. Tényleg jót tesz az élelmiszertermelésnek és a bolygónak, ha több száz tonna betonporral szórnak fel ötven hektár szántóföldet Chicago mellett?

EZ IS ÉRDEKELHET

8. A Lidl-ben kapható akciós német darálthús okozott felháborodást 

A beszállítók és végső soron a fogyasztók érdekei csaptak össze az elmúlt hetekben a nagyra nőtt darálthús-ügyben, amely lényegesen túlmutat egy alaptermék egyszeri akciózásán. A háttérben nem annyira a sokat emlegetett német és lengyel hatékonyság a fő tényező, bár kétségkívül ennek is van szerepe. Sokkal inkább tehető felelőssé a jelenségért az gazdálkodási és szabályozói környezet, amely egymásnak ellentmondó elvárásokkal hoz lehetetlen helyzetbe termelőt, feldolgozót és kiskereskedőt egyaránt. Amíg ez nem változik, addig újabb, hasonló esetek várhatók a következő hónapokban, vagy akár években is.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Ömlik az import krumpli Magyarországra

A zöldség-gyümölcstermelőknek sem volt könnyű az elmúlt időszak, és úgy tűnik, ez bizony a termelésen is meglátszik. Burgonyafronton igen katasztrofális a helyzet, hiszen krumpliexport volumene 2023 első negyedévében 68,7 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. A paradicsomnál viszont már nem ilyen borúsak a kilátások, ugyanakkor egy másik alapzöldség, a hagyma is megsínylette az éveket. De, hogy pontosan mi jellemzi az agrárium ezen ágazatait, az az alábbi cikkünkből kiderül.

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Bárki ültethetné itthon is ezeket a szuperzöldségeket

Korábban a különleges zöldségnövények többségét hobbikertészek honosították meg hazánkban és ezt a folyamatot leginkább érdeklődésük mozgatta: szerettek volna valami újat a kertjükben és tányérjukon látni. A helyzet kissé megváltozott, az új, hazánkban kevéssé ismert zöldségek termesztése egyre fontosabbá válik, főleg azoké, amelyek jól viselik, sőt akár szeretik is a klímaváltozás miatt hazánkban jellemzővé vált körülményeket. A kárdi és a bazella ilyenek!

EZ IS ÉRDEKELHET

11. Komoly pénzekbe kerülhetnek a tápoldatok, de van olcsóbb megoldás is

Aki néhány cserépnyi virágnál és pár fűszernövénynél nagyobb méretekben kertészkedik előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a megvásárolt zsákos virágföld és tápoldatok jelentős költséget jelentenek. Néhány praktikával ezeket egyszerűen csökkenthetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

12. Csodanövények, amelyek szinte bármelyik kertben teremnek

Sokak kedvencei azok a fajok, melyek egyszerre többféle célra is felhasználhatók. Díszítőértékük mellett például ehető-, vagy teaként elkészíthető levelekkel rendelkeznek. Sőt, vannak olyan növények is melyek egyszerre lehetnek zöldségek és gyümölcsök is.

EZ IS ÉRDEKELHET

13. Tényleg van megoldás a meztelen csigák ellen?

Az éticsigát különleges húsáért csigafarmokon tenyésztik, tehát ott haszonállat, ám a kertekben más csigák inkább, mint kártékony állatok vannak jelen. E kettősség nem véletlen: e puhatestűek rengeteg növényi részt fogyasztanak el táplálkozásuk során. A csigatenyésztés egyik vicces alapelve pedig az, hogy ez az az állat, ami nem növény, de mégis öntözni kell. És tényleg a nedvesség vonzza őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

14. Jöhetnek az új kenyerek a boltokba?

Szezonzáró értékelést tartottak molnárok és pékek Budapesten, amelynek keretén belül a Bake My Day pékség meghívására három kisüzemi molnár mutatta be az idény lisztújdonságait. 2023 érdekessége a hazai piacon mindeddig ismeretlen szibériai rozs lisztje, valamint a kövön őrölt hajdina. A többek között gabonavizsgálatok fontosságára is kitérő szakmaközi beszélgetés egyik “szakmai kísérője” a kiemelkedő vastartalma miatt funkcionális élelmiszernek minősülő kendermagos kenyérrel készült kóstoló volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

15. Nem csak a megszokott létezik

A kiskertek gondozásában is követhetünk valamilyen irányelvet, melyekből van bőven választék: konvencionális, integrált, bio, biodinamikus, permakultúra, Stouth-módszer, és ami biztos: egyik sem válik a kert hátrányára! Érdemes kipróbálni a különböző termesztési módokat, és akár valamelyik mellett letenni a voksunkat.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?