Patkányok lehetnek a magyar kertekben: méreg helyett így védekezz ellenük

Patkányok lehetnek a magyar kertekben: méreg helyett így védekezz ellenük

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy ellenőrizetlenül, külföldi rágcsálóirtószerek kerülnek be Magyarországra, és ezt a gazdaságok saját felhasználásra alkalmazzák - tájékoztatta az Agrárszektort Kovács Tamás, a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, a készítmények helytelen alkalmazása komoly veszélyekkel jár, nem beszélve arról, hogy sokszor eredménytelen a használatuk, és a patkányirtás sem sikeres. Hozzátette, a városi patkányirtás igénye évek óta konstans Magyarországon, ugyanakkor a mezőgazdaságban inkább megkérdőjelezik ennek szükségességét, pedig a patkányok távol tartására valójában a mai napig semmilyen készítmény, eszköz, házi módszer nem áll rendelkezésre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar földrajzi és építészeti, valamint állattartási módok kedveznek a patkányok jelenlétének és elszaporodásának, más országokban ugyanis a lakókörnyezet, a gazdálkodás, és az állattartás technológiája eltérő, illetve a környezeti, valamint az éghajlati körülmények is kedvezőtlenebbek a rágcsálók számára – közölte az Agrárszektorral Kovács Tamás. Mint mondta, a magyar szakipari rágcsálóirtás az egyik legrégebben kialakult tevékenység az európai viszonyok között, emellett az is bizonyítja a rágcsálók régóta tartó és aktív jelenlétét hazánkban, hogy a városi patkányirtást elsőként Európában, a deratizációs program kidolgozásával Budapesten hajtották végre, melyet később a kontinensen több nagyváros is átvett és alkalmazott. Mindezek ellenére az elmúlt években látványosan csökkent a patkányirtás megrendelések száma Magyarországon, a vásárlói hajlandóság és a gazdasági helyzet változásai ugyanis ezt a szolgáltató szektort is érintik. Mindemellett azonban a patkányok egyedszámának csökkenése nem tapasztalható itthon.

A városi patkányirtás megrendelése továbbra is konstans az elmúlt évekhez képest. Ennek oka, hogy a lakóházas környezet szűkebb élettér és kevésbé megtűrt a patkányok jelenléte. A kertesházak és az állattartással kapcsolatban lévő területeken a patkányok jelenléte bizonyos szinten megszokott jelenségnek számít. Itt csak nagyobb mennyiség esetén, vagy a gazdaboltokban kapható lakossági rágcsálóirtószerek eredménytelen hatása és használata után rendelik meg a szakembert

 - tette hozzá.

Hol szeretnek felbukkanni a patkányok?

Manapság a háztáji állattartás a haszonállatokról a hobbiállatokra cserélődött, valamint a vadon élő állattok (például a maradak, sünök) etetése került előtérbe - mondta Kovács Tamás. A szabadon hagyott táplálék, úgy mint a madáreleség, a macska- és kutyatápok, szabad táplálékforrás a patkányok számára is, akik az élelem megszerzése céljából akár 1 kilométert is megtesznek. Emellett az is elősegíti a rágcsálók felbukkanását, hogy manapság egyre divatosabb a komposztálás, ami tökéletes búvóhelyet és közvetlen táplálékforrást biztosít a patkányok számára.

Egy rendezett kertes ház esetében is könnyedén alkalmazkodnak a patkányok a lehetőségekhez. Adott egy szép kert, de a téli tűzifa és a komposztáló búvóhely a rágcsáló számára. A háziállat és a madarak etetése során pedig számukra is jut élelem, ráadásul a kertben található esetleges gyümölcskultúrák tovább színesítik a patkányok számára a gasztronómiai lehetőségeket (legfőképpen a dió, a mandula és a mogyoró).

Hasztalan rágcsálóirtók?

A mezőgazdaságban tevékenykedők egyre kevésbé veszik igénybe a rágcsálóirtást - tájékoztatta lapunkat a szakértő. Kiemelte: megfigyelhető, hogy a termelők, illetve a gazdák a megelőzésre egyre kevesebb hangsúlyt fektetnek, és újra előtérbe kerültek az illegálisan felhasználásra kerülő készítmények is.

Egyre többször találkozunk azzal a jelenséggel, hogy külföldi rágcsálóirtószerek kerülnek be ellenőrizetlenül hazánkba és ezt a gazdaságok saját felhasználásra alkalmazzák. Ezen készítmények helytelen alkalmazása komoly veszélyekkel jár, nem beszélve arról, hogy sokszor eredménytelen, így a patkányirtás nem sikeres. Gyakori mostanában az a jelenség is, hogy a gazdaságokban használt rovarirtásra alkalmazott gázosítószereket használják a rágcsálók irtására, amelyek életveszélyesek. A gázosítószerek ugyanis nagyon robbanásveszélyesek, és ha valaki belélegzi a gázt, arra nincs ellenszer

- hangsúlyozta Kovács Tamás. Hozzátette, a mezőgazdaságban inkább megkérdőjelezik a patkányirtás szükségességét és létjogosultságát. Ugyanakkor a lakosság számára a patkányok jelenléte inkább pánikot vált ki, ezért a rágcsálóirtást is sokkal hamarabb igénybe veszik, illetve a megelőzésre is fordítanak figyelmet.

A kulcs a megelőzés

A rágcsálók ellen az elsődleges védekezés a megelőzés, tehát fontos, hogy mindig teljesen rendezett és átlátható legyen a portánk. Ha ugyanis nincs búvóhely, akkor a rágcsálók megtelepedési lehetőségét is kizártuk - hívta fel a figyelmet a szakember. Emellett meg kell szüntetni, vagy legalábbis minimalizálni kell a lehetséges élelemforrást. Gondoskodjunk arról, hogy a gyümölcsfák alá esett termést minél hamarabb felszedjük, és lehetőleg zárt helyen tároljuk őket. Megelőzés céljából a védekezést ki lehet egészíteni tartós kémiai irtással is, ami akkor a legbiztonságosabb, ha szakember végzi.

Hogyan zajlik maga a patkányirtás?

A szakemberek között vannak olyanok akik kifejezetten a patkányirtásra specializálódtak, érdemes célirányosan őket keresni. A hozzáértők általában a kémiai irtást, mint könnyen elvégezhető folyamatot javasolják, de én úgy gondolom, hogy a patkányok irtása minden esetben a módszerek kombinálásával lesz hatékony. A patkányirtást minden szakember a saját maga által kidolgozott metodika alapján végzi, így nem lehet egyetlen általános módszerről beszélni

- tudatta a szakértő. Mint mondta, a patkányirtás komplex látásmódot, széles körű biológiai ismeretet és megfelelő módszertant követel. Lehetséges ugyan kisebb sikerek elérése egyénileg, a háztartásban megtalálható eszközök segítségével, de a tapasztalatok szerint a patkányok sokkal intelligensebbek és alkalmazkodóbbak annál, hogy ilyen "egyszerűen" meg lehessen szabadulni tőlük. 

Nem tehetünk semmit, hogy távol tartsuk a rágcsálót

A patkányok elriasztására és távol tartására a mai napig nem létezik semmilyen biztos készítmény, eszköz vagy módszer. Az a gondolat helytálló lehet, hogy egy macska vagy egy kutya el tudja kapni a rágcsálót, de azt, hogy a továbbiakban ne jelenjenek meg a portánkon, még ezek a háziállatok sem tudják megakadályozni. Kimondhatjuk tehát, hogy teljes védelemet sem a kémiai, sem a mechanikai, sem a biológiai eszközök, módszerek nem adnak a patkányok ellen.

Mennyi az annyi?

A patkányirtás ára függ a szakember munkadíjától, ami az utazási időből és a munkaidőből tevődik össze, emellett nagyban meghatározza a kiszállási távolság is. Az árat befolyásolja továbbá a felhasználásra kerülő anyag minősége és mennyisége, valamint az, hogy milyen módszereket kell alkalmazni az irtás során. Általánosságban elmondható, hogy egy patkányirtás 25-30 ezer forinttól indul, ha egy portáról, háztájról van szó, de több mint 100 ezer forint is lehet egy telephely esetében alkalmanként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?