Indul a patkányinvázió: méreg helyett így védekezz a rágcsálók ellen

Indul a patkányinvázió: méreg helyett így védekezz a rágcsálók ellen

agrarszektor.hu
Nem csak vidéken a kertekben, illetve különböző tárolókban, de a családi házakban, és akár a belvárosi lakásokban is megjelenhetnek a patkányok. Ezek a rágcsálók amellett, hogy komoly károkat képesek okozni, számos betegséget is terjesztenek. Sokan nem gondolnak bele, de méreg nélkül is távol lehet őket tartani a portánktól, hiszen számtalan természetes módszerrel védekezhetünk ellenük. Összegyűjtöttünk néhány szuper trükköt, amit akár a lakásban is bevethetünk a patkányok ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A patkányok szinte bárhol megjelenhetnek, nemcsak vidéken, a kertekben, de a lakásokban és a családi házakban is felbukkanhatnak. Méreg helyett viszont, hogy már környezetbarát módon is lehet ellenük védekezni. Mutatjuk, milyen trükkökkel tarthatjuk távol a bosszantó rágcsálókat.

1. Tartsd tisztán a kertet

Az első és legfontosabb mindig a megelőzés, ahhoz tehát, hogy távol tartsd a patkányokat a portádtól, mindig ügyelj a kert tisztaságára. Emellett figyelj arra, hogy a fű rendszeresen vágva legyen, a leveleket ne tárold kupacban, mert tökéletes búvóhely lehet a rágcsálóknak, illetve ha bárhol látsz lyukakat, azokat tömbd be. A szemetet mindig zárt helyen tároljuk, és soha ne hagyjuk lefedetlenül, mert könnyen befészkelhetik oda magukat a rágcsálók - írja a balconygardenweb.com

2. Élvefogó ketrec

Használhatsz élvefogó ketrecet is, ezzel nem ártassz a patkányoknak, de mégis könnyen megszabadulhatsz tőlük. Helyezz a ketrecbe valami csalit, ha bemászott az állat, fogságba esik, ezután pedig már csak annyi dolgod van, hogy minél messzebb vidd őt a házadtól. 

3. Ültess "patkányriasztó" növényeket

Az egyik legjobb természetes gyógymód arra, hogy távol tartsd a patkányokat a kertedtől, ha olyan növényeket ültetsz, amelyek elriasztják, taszítják őket. Legyen a kertedben például borsmenta, körömvirág, levendula vagy rozmaring, ezeknek a gyógynövényeknek ugyanis ki nem állhatják az illatát a patkányok.

4. Készíts fokhagymás oldatot

Turmixgépben apríts fel 8-10 gerezd fokhagymát addig, míg sima masszát nem kapsz. Ezután adj a péphez jalapenót, egy kanál borsot, 3-4 csésze vizet, majd keverd össze az egészet. Az így kapott oldatot öntsd egy üvegtálba, fedd le, és hagyd "érni" egy éjszakán át. Ezt követően nincs más dolgod, mint leszűrni az egészet, egy permetezős palackba tölteni, és befújni azokat a területeket, ahol előfordulhatnak, vagy előfordulnak patkányok. 

5. Használj borsmenta illóolajat

Permetezz borsmenta illóolajat a ház külső falaira, a talajra, illetve beltérben a padlóra is nehány helyen, főként olyan pontokra, ahol potenciális felbukkanhatnak patkányok. Kipróbálhatod azt is, hogy vattadarabokat beáztatsz borsmenta illóolajba, és ezeket a gombócokat helyezed el különböző pontokon. 

6. Szuper trükk lehet a chili

Szórj szét chili pelyhet vagy port azokon a helyeken, ahol patkányok jelenhetnek meg. A chili fullasztó a rágcsálók számára, ez az érzés pedig azonnali távozásra készteti őket. 

7. Szórj szét hagymát a kertben

A patkányok nem szeretik a hagyma szagát, ezért érdemes bevetni ellenük ezt az erős illatú zöldséget. Tegyél hagymadarabokat a hátsó udvarba, a kertbe, de soha ne használd a lakásban, hagymaszagban élni ugyanis nem túl kellemes.

8. Kávézacc

Tegyél kávézaccot egy edénybe vagy egy műanyag zacskóba, és helyezd oda, ahol előfordulhatnak patkányok. A kávézacc keresű íze, és erős illata garantáltan távol tartja majd a rágcsálókat az otthonodtól. 

9. Próbáld ki az eukaliptuszolajat

Egy tanulmány szerint az eukaliptuszolaj nagyon hatékony a patkányok ellen. Tegyél 10-15 csepp olajat 200 ml vízhez, és permetezd be az oldattal azokat a területeket, ahol megjelenhetnek a kellemetlen rágcsálók.

10. Erre is jó a szegfűszeg

Csomagolj be egy egész szegfűszeget egy ruhadarabba, és tedd olyan helyre, ahol patkányok lehetnek. De kipróbálhatod a szegfűszeget illóolajként is, ha vattára csepegtetsz néhány cseppet belőle, és ezeket helyezd el különböző helyeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?