Filléres trükk, ami tényleg működik: így védekezz a levéltetvek ellen, ez hatásos

Filléres trükk, ami tényleg működik: így védekezz a levéltetvek ellen, ez hatásos

agrarszektor.hu
A kártevőket nemcsak különböző szerekkel, illetve csapdákkal tarthatjuk távol a növényeinktől és a kerttől, számtalan olyan dísznövény, fűszernövény, valamint zöldség létezik, amelyek tökéletes kártevőriasztók lehetnek a kertünkben. Összegyűjtöttünk 13 olyan növényt, amellyel garantáltan elűzheted a károkozókat a portádról, így ha eddig nem ültettél például bazsalikomot, petúniát, fokhagymát vagy kaprot, akkor ezentúl érdemes megpróbálkoznod velük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Növeld a kerted "biztonsági rendszerét", és ültess kártevőirtó növényeket. Rengeteg olyan zöldség, dísznövény és fűszernövény akad ugyanis, amely például az illatával, aromájával elriasztja a kártevőket - írja a balconygardenweb.com. Könnyen elűzheted ezzel a módszerrel például a levéltetveket, de akár szúnyogriasztóként is alkalmazhatsz bizonyos növényeket. Mutatjuk, miket érdemes mindenképp ültetned a kertbe annak érdekében, hogy távol tartsd a betolakodó károkozókat.

1. Körömvirág

A körömvirág amellett, hogy élénk és vidám virágaival díszíti a kertet, az egyik legjobb kártevőriasztó növény. Erős illatot bocsát ki, ami taszítja a levéltetveket és a szúnyogokat, ezáltal pedig elriasztja őket az egész kerttől.

2. Bazsalikom

A bazsalikomot nemcsak a konyhában érdemes használni, hanem a kertben is segíthet nekünk a kártevők távol tartásában. Olyan illóolajokat tartalmaz ugyanis, amelyek elriasztják a legyeket, a szúnyogokat és a levéltetveket is. A bazsalikom erős illata elrettenti ezeket a kártevőket, amelyek így biztosan nem fertőzik majd meg a növényeinket.

3. Levendula

A levendula illatát rengetegen szeretik, ezért sok kertnek csodás kiegészítője. Amellett, hogy szép a megjelenése, nem sokan tudják, de számtalan kártevőt képes elriasztani. A levendula olyan illatot bocsát ki, ami habár az emberek számára kellemes lehet, a legyek és szúnyogok kifejezetten utálják. Így tökéletes természetes kártevőriasztóként szolgálhat a kertünkben.

4. Menta

A menta élénk illata nemcsak frisseséget ad a kertnek, de képes távol tartani tőle a kártevőket is. Olyan illóolajokat tartalmaz, ami kifejezetten taszító a hangyák, levéltetvek, szúnyogok és egerek számára. Ezek a kártevők elviselhetetlennek tartják a menta aromáját, ezért biztosan elkerülik majd a kertünket.

5. Krizantém

A krizantém nem csak élénk színei miatt kiváló választás a kertbe, hanem természetes rovarölő tulajdonságaiért is. Ez a virág olyan erős anyagot tartalmaz, amely például a csótányok, hangyák, kullancsok ellen is hatékony, megzavarja a rovarok idegrendszerét, mozgásképtelenné teszi őket, és sokszor a pusztulásukhoz vezet.

6. Rozmaring

A rozmaring egy illatos és sokoldalú gyógynövény, amely nemcsak kulináris előnyökkel bír. Aromás illata taszítja a szúnyogokat, így kártevőirtásra is tökéletes választás a kertbe. A rozmaring erős illata elfedi más növényekét, amelyeket így kevésbé találnak és pusztítanak majd meg a kártevők.

7. Petúnia

A petúniák élénk, trombita alakú virágaikkal nem csak látványosak és díszítők, de kiváló kártevőriasztók is. Tökéletes természetes elrettentők az olyan kártevők ellen, mint például a levéltetvek. A petúniában jelenlévő specifikus vegyületek nem túl kedvezőek a kártevők számára, ezáltal elriasztják őket a kertből.

8. Napraforgó

Habár a napraforgó nem erről ismert, de a kártevők elleni védekezésben is hatékony eszközként szolgál. A napraforgó nagy, élénk virágai vonzzák a levéltetveket, ezáltal pedig csapdaként szolgálnak számukra, amelyek így nem fognak más növényeket megtámadni a kertben. A napraforgóval tehát szuper védelmi rendszsert tudunk kialakítani a kertben a tetvek ellen.

9. Fokhagyma

Az egyik leghatékonyabb rovarriasztó növény a fokhagyma. Habár a konyhában is szuper alapanyag, a kertben is nagy hasznát vehetjük, tökéletes ugyanis a levéltetvek és csigák távol tartására. A fokhagyma egy olyan vegyületet tartalmaz, amely erős illatot ad a növénynek, ez pedig taszítja a kártevőket, érdemes tehát a fontos haszonnövényeink közelébe ültetnünk belőle párat.

10. Metélőhagyma

A metélőhagyma nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, de kitűnő kártevőriasztó is. A jellegzetes illata elrettentő az olyan kártevők számára, mint például a levéltetvek. A növényben található vegyületek megzavarják a rovarok érzékszervi rendszerét, megnehezítve számukra, hogy megtalálják azokat a növényeket, amelyekkel valójában táplálkozni akarnak. 

11. Kerti izsóp

Az izsóp egy aromás gyógynövény, amely erős illatáról és gyönyörű virágfürtjéről ismert. Ez a növény azonban rovarriasztó tulajdonságokkal is rendelkezik, így nagy segítségünkre lehet a kártevők ellen a kertben. Az izsópban található illóolajok természetes módon tartják távol többek között az olyan kártevőket, mint a csigák, számukra ugyanis taszító a növény aromája.

12. Kapor

Habár a kaprot inkább a konyhában használjuk, kártevőirtásra is tökéletes a kertben. Olyan hasznos rovarokat vonz, mint a katicabogarak, amelyek például a levéltetvek természetes ellenségei. Azáltal, hogy a kapor miatt jótékony rovarok jelennek meg a kertben, könnyedén fenntarthatjuk annak kiegyensúlyozott ökoszisztémáját, ráadásul a kártevők is természetes módszerrel vannak távol tartva. A kapor emellett bizonyos helyzetekben jótékony csapdanövény is lehet, ami azt jelenti, hogy úgy termesztjük, hogy eltereljük vele a kártevők figyelmét, és elcsábítjuk őket a fő növényüktől a kaporra. 

13. Hagyma

A hagyma nagyon hatékony a kártevők elriasztásában, a benne található vegyületek természetes rovarirtó szerként működnek, így távol tudjuk tartani vele a kertünktől például a levéltetveket. A hagyma erős illata elfedi más növényekét, így megnehezíti a kártevők számára, hogy megtalálják a valós célnövényeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?