Vakondok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

Vakondok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
Arról, hogy a vakond hasznos vagy káros állatnak minősül, megoszlanak a vélemények. Számos kártevő rovart fogyaszt, illetve az ásással a talajt és átforgatja, javítva a minőségét. Ennek ellenére az biztos, hogy senki nem szereti, ha földkupacok csúfítják a szépen karban tartott gyepét. A szakértők megmutatják, hogyan űzhetjük ki a kertünkből a kis rágcsálót anélkül, hogy bántanánk.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A vakond több mint 120 éve védett állatnak minősül, 2023-ban pedig az év emlősének is választotta a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével - írja a megfoglak.hu. Valamit biztosan tud ez az apróság, ha ekkora népszerűségnek örvend.  Éppen ezért irtószert nem lehet vele szemben alkalmazni, kizárólag engedélyezett riasztószerrel érhetjük el, hogy elkerüljék a kertünket.   

Ilyen "szer" lehet például a vakondriasztó golyó, ami a rágcsáló számára nem kellemes illatanyagot áraszt, és arra ösztönzik az állatot, hogy elhagyja a területet. Nagyon fontos, hogy ölő hatása a vakondra nincsen. A vakondriasztó golyók hatékonyságának titka a kihelyezésében rejlik. Érdemes a felkutatni a legfrissebb földtúrásokat, és azokba 2-3 darab golyót elhelyezni. Mindig a kerítéstől legtávolabbi túrások kezelésével kezdjük a munkát és úgy haladjunk a kerítés irányába. Ezzel azt érjük el, hogy fokozatosan hajtjuk a vakondot a kerten kívülre. A riasztószer nagy előnye, hogy a golyók biológiailag lebomló anyagból készültek, így nyugodtan bent hagyhatjuk a földben őket, nem tesznek kárt benne.  

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?