Vakondok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
Arról, hogy a vakond hasznos vagy káros állatnak minősül, megoszlanak a vélemények. Számos kártevő rovart fogyaszt, illetve az ásással a talajt és átforgatja, javítva a minőségét. Ennek ellenére az biztos, hogy senki nem szereti, ha földkupacok csúfítják a szépen karban tartott gyepét. A szakértők megmutatják, hogyan űzhetjük ki a kertünkből a kis rágcsálót anélkül, hogy bántanánk.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A vakond több mint 120 éve védett állatnak minősül, 2023-ban pedig az év emlősének is választotta a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével - írja a megfoglak.hu. Valamit biztosan tud ez az apróság, ha ekkora népszerűségnek örvend.  Éppen ezért irtószert nem lehet vele szemben alkalmazni, kizárólag engedélyezett riasztószerrel érhetjük el, hogy elkerüljék a kertünket.   

Ilyen "szer" lehet például a vakondriasztó golyó, ami a rágcsáló számára nem kellemes illatanyagot áraszt, és arra ösztönzik az állatot, hogy elhagyja a területet. Nagyon fontos, hogy ölő hatása a vakondra nincsen. A vakondriasztó golyók hatékonyságának titka a kihelyezésében rejlik. Érdemes a felkutatni a legfrissebb földtúrásokat, és azokba 2-3 darab golyót elhelyezni. Mindig a kerítéstől legtávolabbi túrások kezelésével kezdjük a munkát és úgy haladjunk a kerítés irányába. Ezzel azt érjük el, hogy fokozatosan hajtjuk a vakondot a kerten kívülre. A riasztószer nagy előnye, hogy a golyók biológiailag lebomló anyagból készültek, így nyugodtan bent hagyhatjuk a földben őket, nem tesznek kárt benne.  

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?