Vakondok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

Vakondok lephetik el a magyar kerteket: méreg helyett így védekezz ellenük

agrarszektor.hu
Arról, hogy a vakond hasznos vagy káros állatnak minősül, megoszlanak a vélemények. Számos kártevő rovart fogyaszt, illetve az ásással a talajt és átforgatja, javítva a minőségét. Ennek ellenére az biztos, hogy senki nem szereti, ha földkupacok csúfítják a szépen karban tartott gyepét. A szakértők megmutatják, hogyan űzhetjük ki a kertünkből a kis rágcsálót anélkül, hogy bántanánk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vakond több mint 120 éve védett állatnak minősül, 2023-ban pedig az év emlősének is választotta a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium (AM) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével - írja a megfoglak.hu. Valamit biztosan tud ez az apróság, ha ekkora népszerűségnek örvend.  Éppen ezért irtószert nem lehet vele szemben alkalmazni, kizárólag engedélyezett riasztószerrel érhetjük el, hogy elkerüljék a kertünket.   

Ilyen "szer" lehet például a vakondriasztó golyó, ami a rágcsáló számára nem kellemes illatanyagot áraszt, és arra ösztönzik az állatot, hogy elhagyja a területet. Nagyon fontos, hogy ölő hatása a vakondra nincsen. A vakondriasztó golyók hatékonyságának titka a kihelyezésében rejlik. Érdemes a felkutatni a legfrissebb földtúrásokat, és azokba 2-3 darab golyót elhelyezni. Mindig a kerítéstől legtávolabbi túrások kezelésével kezdjük a munkát és úgy haladjunk a kerítés irányába. Ezzel azt érjük el, hogy fokozatosan hajtjuk a vakondot a kerten kívülre. A riasztószer nagy előnye, hogy a golyók biológiailag lebomló anyagból készültek, így nyugodtan bent hagyhatjuk a földben őket, nem tesznek kárt benne.  

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13