Nem költenek már erre az élelmiszerre a németek: sokan lemondanak róla

Nem költenek már erre az élelmiszerre a németek: sokan lemondanak róla

agrarszektor.hu
Jelentősen változnak az élelmiszer-fogyasztási szokások Németországban. Ma már a megkérdezett németek fele korlátozza tudatosan húsfogyasztását, és csak minden ötödik német eszik naponta húst.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A Német Szövetségi Élelmezési és Mezőgazdasági Minisztérium (BMEL) 2023-as táplálkozási szokásokra vonatkozó felmérésének eredményeit ismertette a napokban Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter - FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az eredmények szerint a húskészítmények helyett a növényi eredetű alternatívák napi fogyasztása jelentősen megnőtt. 2015-ben még csak minden harmadik megkérdezett (34%) mondta azt, hogy minden nap eszik húst - jelenleg ez minden ötödik (20%) németre igaz. A megkérdezettek csaknem fele (46%) tudatosan korlátozza a húsfogyasztást, és nagy az igény az átláthatóságra is, például az összetevők és az eredet megjelölésével kapcsolatosan. Özdemir kifejtette:

A táplálkozási szokásokról szóló felmérés világossá teszi, hogy melyek a legfontosabb tényezők a németek számára, amikor az étkezésről van szó. Természetesen jó ízűnek kell lennie az ételnek, de a fenntarthatóság témája egyre több fogyasztó számára lényeges: tudni akarják, hogy milyen összetevők vannak az élelmiszerben, és hogy azt környezet- és éghajlatbarát módon állították-e elő. A lakosság egyre ritkábban fogyaszt húst, és ez nem csak a fiatalabbak körében igaz. A gyártók és a kiskereskedők számára a növényi alapú táplálkozás már régóta milliárdos piaccá vált, ahogy azt a világ legnagyobb élelmiszeripari szakvására, az Anuga most ismét megmutatta Kölnben. Németországban az étkezési kultúra rohamosan fejlődik, de nem szabad kultúrharcot csinálni belőle.

A megkérdezettek egyértelmű véleményt fejtettek ki az állatjóléttel kapcsolatos hozzáállásukban: a túlnyomó többség azt szeretné, ha a politikusok a kíméletes állattartást támogatnák (91%). A felmérés a helyi mezőgazdasági termékek megbecsülését is dokumentálja, mivel a megkérdezettek mintegy négyötöde (78-88%) fontosnak vagy nagyon fontosnak tartja, hogy a tojás, a kenyér, a gyümölcs, a zöldség, a hús és a kolbász az adott régióból származzon.

A BMEL célja, hogy a jó és egészséges táplálkozást minden ember számára lehetővé tegye - jövedelemtől, képzettségtől és származástól függetlenül. Ehhez a miniszter fontos eszköznek tekinti a szövetségi kormány új táplálkozási stratégiáját, amelyet az év végéig el kell fogadni. A legfőbb cél, hogy a bölcsődékben, iskolákban és étkezdékben változatosabb ételeket, valamint a szupermarketekben nagyobb választékot biztosítsanak egészséges és fenntartható élelmiszerekből. Cem Özdemir szerint az emberek jó, egészséges és fenntartható étrendet szeretnének. Az, hogy mi kerül a tányérunkra, egy nagyon személyes döntés, és az is marad. A táplálkozási stratégia pedig segít majd abban, hogy az embereknek valódi választási lehetőségük legyen az étkezési döntéseiket illetően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

ARASZ Gazdálkodási Napló és Farm menedzsment! (x)

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva az Arasz komoly segítség volt a Gazdálkodási napló és az EGN beadás követelményeinek való megfelelésben a gazdálkodások adminisztrációs terheinek csökkentésében.

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. október 21. 05:57