Idén még szenved a géppiac, de jövőre jöhet az emelkedés
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A sáfrány a világ legdrágább fűszere, még az aranynál is többe kerül. A klímaváltozás azonban kedvez neki, emellett Magyarországon is termeszthető.
A sáfrány termesztése és ápolása
A sáfránynak a szélsőséges időjárási körülmények kifejezetten kedveznek. Előnyére válnak az itthon egyre hosszabb, szárazabb és forróbb nyarak. Egy igazi fényigényes növény. A sáfrány egyébként kedveli a kötött és a meszes talajt is, de azt tartsuk szem előtt, hogy nagyon sok gyomlálást és a termőföld folyamatos feljavítását igényli - különösen október második feléig, hiszen akkor jön el a fővirágzás és a termés betakarítása. A sáfrányhagymákat érdemes 10 x 10 cm-es rácsban ültetni, amelyet érdemes nagyjából 80 centinként járósorokkal tagolni, hogy a növények könnyen hozzáférhetőek legyenek. Az ültetési mélység függ a hagyma méretétől. A nagyobb körülbelül 10 centis hagymákat 10-15 centi mélyre érdemes ültetni. Ha kötöttebb a talaj, akkor 5-7 centi is elég lehet. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a sáfrány a lazább, porhanyós talajt kedveli, ezért a taposást kerülni kell, amennyire csak lehet. Az elültetett hagymákat nem nagyon szükséges öntözni, de az ágyásokat célszerű gyommentesen tartani. A sáfrány ősszel növeszti hosszúkás, fűszerű leveleit, majd az ősz második felében és télen virágzik, mely korábbi vetés, vagy évelő ágyás esetén korábbra tolódik.
A sáfrány jellemzői
A növénynek a virágait szedik le, és abból kicsipkedik a bibét, ami a tényleges termék. Ez pedig rendkívül lassú, sok kézi munkát igénylő folyamat, amit ráadásul kíméletesen kell végezni. De itt még mindig nem fejeződik be a sor, hiszen ma egyéb speciális, kíméletes módon kell szárítani az anyagot - hagyományosan parázson. A hozama is igen alacsonynak mondható, hiszen hektáronként mindössze 3-20 kilogrammra lehet számítani a sáfrány esetében. A betakarítás ráadásul őszre (októberre-novemberre) esik, amikor más mezőgazdasági munkálatok is javában zajlanak, és az időjárás is kihívást jelenthet, mind a betakarítás, mind pedig a szárítás szempontjából.
A világon luxusfűszernek számít, kilogrammonkénti ára ugyanis elérheti a több millió forintot is. Valószínűleg már sokunkban felmerülhetett a kérdés, hogy mégis miért kerül ennyibe ez a fűszer? Az alábbi válasz után megérthetjük, hogy mi is áll a háttérben: legalább 100 ezer darab bibe szükséges egy kilogramm termékhez, a bibék betakarítása kézzel történik, valamint, mint említettük, a kézimunkaerő-igénye igen nagy. Így hát már talán nem is annyira meglepő, amiért megkérik az árát. Amire azonban érdemes odafigyelni, az az, hogy a látszat néha csal. Sokan sáfrányos szeklicével keverik, ami értékcsökkentő lehet. A jó minőségű, „igazi” sáfrányt sok helyen a mai napig összekeverik a nagyüzemi méretekben is termeszthető sáfrányos szeklicével. A szeklice, vagy más néven hamis sáfrány enyhén keserű, és illatra, illetve ízre is teljesen más, mint a drága társa.
Az ágazat szereplői csak a következő év második felében várják a fellendülést a gépforgalmazásban.
A mezőgazdasági gépalkatrészek utánpótlásáról Bedekovits Csabát, a Kramp Hungary kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
A nyári strandszezon után sokan másfajta kikapcsolódást keresnek, és Magyarország borvidékei kiváló őszi programlehetőségeket is kínálnak.
Mintegy 1,1 millió tonna rizst semmisítettek meg az elmúlt időszak áradásai Bangladesben.
Ez az amerikai robot óriási segítséget nyújthat a termelőknek a vegyszerhasználat csökkentésében.
Kiemelt támogatásokra számíthatnak a környezettudatos termelők.