Sosem volt még ilyen könnyű a poloskák elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

agrarszektor.hu
Évről évre egyre több poloskával találkozhatunk az otthonunkban és a kertünkben is, - nem kis bosszúságot okozva - ez pedig az idén sem lesz másként. A veteményesben kárt tehetnek, a lakásokban pedig kellemetlen vendégnek számítanak, hiszen zajosak és kellemetlen szagúak is. Az viszont jó hírrel szolgálhat, hogy számos módszer létezik már, melyekkel viszonylag könnyen felvehetjük a harcot ellenük. Ezekből a praktikákból összegyűjtöttünk néhányat, hogy felkészülten várhassuk a büdösbogarak érkezését!

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mint ahogyan az Agrárszektor is megírta, idén sem lélegezhetünk fel a poloskákat illetően, hiszen az elmúlt évekhez hasonlóan, az enyhe időjárás és kemény fagyok elmaradása miatt továbbra is a napi rutinunk közé tartozhat a poloskák elleni harc. Az emberekre ugyan ártalmatlanok, mégis nemkívánatos lakói lehetnek bárki otthonának. Mivel növényi nedvekkel táplálkoznak, és a magas cukortartalmú, lédús termések a kedvenceik, ezért bizony jelentős kárt tehetnek a kertünkben. Az alábbi praktikákkal azonban megtisztíthatjuk a veteményest a büdösbogaraktól, és még csak meg sem kell erőltetni magunkat: 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. A szúnyoghálók és a rések megfelelő állapota

Elég akár egyetlen rés, és már be is jutottak otthonunkba - ez az, amit meg kell akadályoznunk. Ha el van szakadva a szúnyogháló, akkor javítsuk meg, illetve a rossz ablak rendbehozataláról is gondoskodjunk. Ez nemcsak a poloskák, hanem más bogarak, rovarok, na meg persze az időjárás ellen is védhet majd.Tuti tipp: az ajtók és az ablakok alatti réseket nedves törölközővel is betömhetjük, a nedvesség miatt nem fognak tudni átjutni.

2. Ne hagyjuk égve feleslegesen a lámpát

Mivel a poloskák nagyon szeretik a fényt, ezért igen vonzóak lehetnek számukra a világítótestek. Főleg este, ha például szellőztetünk, semmiképp se hagyjuk égve a lámpákat, hiszen csapatostul fogja odavonzani őket is és más rovarokat is.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Alaposan nézzük át a ruhánkat is

Sokszor észrevétlenül minket választanak "járműként", így pedig könnyen bevihetjük őket az otthonunkba. Sőt, sok esetben az éppen száradó ruhákon is megtelepszenek, mivel ideális búvóhelyként szolgálnak.

4. Szisztematikus gyűjtés

Bár kicsit őskori módszernek tűnhet, bizony érdemes szisztematikusan gyűjtögetni az egyedeket, ez különösen hatékony módszer lehet a kiskertekben. Ilyenkor legyen kéznél egy edény, amit félig mosószeres vízzel töltsünk meg. Szedjük le a petéket és a csomóban található fiatal lárvákat és semmisítsük meg őket, azaz nyomjuk össze - ez fontos, hiszen, ha csak kidobjuk a kukába, vagy a komposztra tesszük, akkor valószínűleg kikelnek és újabb tápnövényt fognak találni. A mosószeres víz pedig azért kell, mert így megváltozik a víz felületi feszültsége és nem tud kimászni az oldatból.

5. Fokhagymás permet

Hatékony módszer, és az elkészítése is gyerekjáték: fél liter vízben keverjünk el 1 evőkanál fokhagymaport, vagy nyomjunk bele 3 gerezd nyers fokhagymát és hagyjuk állni egy kis ideig. Ezzel a permettel fújjuk be a növényeket vagy akár az ablak-, ajtókereteket. A legjobb megoldás, ha a külső felületeket kezeljük ezzel a keverékkel, hogy ne legyen fokhagymaszag a lakásban.

6. Illóolajok

Mentával vagy teafaolajjal is távol tudjuk tartani a poloskákat. Hígítsuk fel vízzel az olajat és a poloskák által gyakran látogatott területeket permetezzük be vele.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Házi permetezőszer

Az egyik leghatékonyabb praktikák egyike, ha házi permetezőszert használunk. Ami még ennél is jobb, hogy pillanatok alatt, fillérekből el tudjuk készíteni, az alábbi módon: engedjünk fél liter langyos vizet egy kézi permetezőbe és keverjünk bele egy teáskanál szódabikarbónát és fél kávéskanál ecetet. A permetezővel fújjuk körbe a nyílászáróka és a növényeket - így akár hetekig távol tudjuk tartani a nemkívánatos büdösbogarakat. 

8. "Csalinövények"
Kipróbálhatjuk az úgynevezett a gabonás módszert, amivel csábítóbbá tehetjük a kinti környezetet, és még a kertünk is épségben maradhat. A ,,csalinövények" használata egy jól bevált, egyre jobban terjedő módszer mind a mezőgazdaságban, mint a kertekben, éppen ezért, kár lenne nem élni ezzel a természetesen, ám hatékony módszerrel. Ha szalmatakarásból kikelt néhány búzaszem, akkor a poloskák elkezdik a kalászoló zöld gabonát szívogatni, például a paprika, a paradicsom vagy lényegében bármelyik más lédús, cukros termés helyett. Ez nemcsak azért jó, mert gyorsan és könnyedén begyűjthetjük a rovarokat, hanem azért is, mert ennél természetesebb módszert aligha lehetne elképzelni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?